Kitlesel fonlama ile ilgili tebliğ bekleniyor

Proje veya ürün geliştiren ancak pazara girmek için yeterli sermayeye sahip olmayanları sevindirecek haber geldi. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Erhan Topaç, "Kitlesel fonlama ile ilgili tebliğ taslağının bu ay içinde görüşe açılmasını bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

Kitlesel fonlama ile ilgili tebliğ bekleniyor
Kitlesel fonlama ile ilgili tebliğ bekleniyor
GİRİŞ 07.11.2018 13:59 GÜNCELLEME 07.11.2018 14:02

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Erhan Topaç, kitlesel fonlama ile ilgili tebliğ taslağının bu ay içinde görüşe açılmasını beklediklerini söyledi.

 

 

Topaç, AA Finans Masası'nda yaptığı değerlendirmede, kitlesel fonlama ile ilgili olarak "Yeni yatırımların, projelerin desteklenmesi için çok güzel bir olanak. Tebliğ taslağı bekleniyor. Bu ay herhalde görüşe açarlar, sonra da herhalde kitlesel fonlama başlar. Bununla ilgili tebliğ taslağını bu ay içinde bekliyoruz." dedi.

"2019'DA DİJİTAL PARALARLA İLGİLİ CİDDİ GELİŞMELER OLACAK"
 
Topaç, Cumhurbaşkanlığı programında, yenilikçi projelerin finansmanı  için kitlesel fonlama ve dijital para arzı (ICO) gibi yeni nesil finansman  modeller oluşturulmasına ilişkin, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"Birlik olarak 'kum havuzu' adını verdiğimiz bir uygulamamız var.  Yenilikçi finctech yazılımlarının geliştirilmesi altyapı sağlıyor. Fintech,  dijital bankacılık, elektronik para ve blok zinciri teknolojisi, kitlesel fonlama  ilgili çalışmalar yaptı. İlk defa uzun bir dönemden sonra Cumhurbaşkanlığı  programına kitlesel fonlama ve ICO'lar girdi. Kitlesel fonlamanın kanunu çıktı.  Tebliğ taslağı bekleniyor. Bunu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) neredeyse bitirdi.  Bu ay içerisinde görüşe açacağını düşünüyoruz. Böylece kitlesel fonlama başlar.  Özellikle birkaç güzel örnekle başlarsa iyi olur. Özellikle yeni yatırımların,  projelerin desteklenmesi için güzel bir olanak. İyi değerlendirilmesi lazım.
 
Dijital paralar dünyada birçok düzenleyici kurumun dikkatini çekti.  Bununla ilgili düzenleme ya da inceleme yapıyor. Sanıyorum 2019 yılında dijital  paralarla ilgili ciddi gelişmeler olacak. Bizde de programa alındı. ICO'ların  sermaye piyasası disiplinine girmesi için bazı şeyler yapılacak. Dünyada son 10  senede gerek fintech gerek ICO'lar alanında ciddi gelişmeler oldu ve Türkiye  bunların biraz uzağında kaldı. Bu düzenlemelerin önünün açılması açısından  Cumhurbaşkanlığı programını son derece olumlu buluyoruz. Gelecek yıl bu alanlarda  ciddi adımlar atılacak gibi gözüküyor. Bunları yaparken, diğer ülkeleri de iyi  inceleyip, Türkiye'yi buraya iyi bir yere oturtmak lazım. Sonradan geri adım  atmadan güzel bir düzenleme yapmak gerek."

 

 

YENİ EKONOMİK PROGRAM'DA DA VURGUSU YAPILMIŞTI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eylül ayında açıkladığı Yeni Ekonomik Program için hazırlanan 29 sayfalık kitapçıkta da Kitlesel Fonlama ve ICO'ya vurgu yapılmıştı.
 
Yayınlanan kitapçıkta Bankacılık Sektörü ve Reel Sektör Kredileri’nin alt başlığı olan Politika ve Tedbirler başlığı altında “Dijital dönüşüm teşvik edilerek yenilikçi projelerin finansmanı için Kitlesel Fonlama (Crowdfunding) ve IPO alternatifi olarak ICO (Initial Coin Offering) gibi modern ve yeni nesil finansman yöntemleri yaygınlaştırılacaktır” ifadeleri yer almıştı.
 
KİTLESEL FONLAMA NEDİR?
 
Kitlesel fonlama (crowdfunding), internet devriminin popülerleştirdiği bir fonlama modeli olarak öne çıkıyor. Bu model ile proje veya ürün için gereken sermaye, küçük paylar halinde kişilerden (destekçiler) toplanabiliyor. Destekçilere ise bu katkılarından dolayı teşekkür, hediyelik eşya, tişört gibi şeyler ya da ürünün kendisi verilebileceği gibi kurulacak şirketten hisse de verilebiliyor. Bu şekilde, en küçükten en büyüğüne farklı kademelerde fon toplanabiliyor.

Genellikle ürünün prototipi yapılarak fotoğrafları ve videosu paylaşılarak fon isteyen projeler daha kolay bir şekilde ihtiyaç duydukları sermayeyi toplayabiliyor.

Yurt dışında yaygın olarak kullanılan bu fonlama tipinde 10 dolar gibi küçük rakamlardan, 2 milyon doları bulan ciddi rakamlara kadar fon talep edilebiliyor. Burada önemli olan proje ve ürünün gelecek vadettiği konusunda bireyleri ikna edebilmek.