2019 Emekli zam haberleri! 150 bin emekliye ek ödeme...

Yeni yıla sayılı günler kalan milyonlarca emeklinin maaşlarına gelecek zammın ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Merkez Bankası 2018 enflasyon tahminlerine göre emekli maaşlarına gelecek zam oranı yüzde 13.12 olarak görünüyor. Peki, 2019 yılı emekli zamları ne kadar olacak? İşte, son dakika emekli maaş haberleri...

2019 Emekli zam haberleri! 150 bin emekliye ek ödeme...
2019 Emekli zam haberleri! 150 bin emekliye ek ödeme...
GİRİŞ 22.11.2018 11:26 GÜNCELLEME 26.11.2018 11:36
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Milyonlarca emeklinin maaşına gelecek olan zam netleşmeye başladı. Emekli maaşlarına gelecek olan zam 2018 yılının ikinci 6 aylık enflasyon verilerine göre hesaplanacak. Ocak ayında net olarak belli olacak olan emekli zam oranları Merkez Bankasının enflasyon tahminlerine göre yüzde 13.12 olarak öngörülüyor. On iki buçuk milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi için emekli maaşı haberleri gündemi 2019 yılı Ocak ayına kadar meşgul edecek. Peki, yıllarca çalışarak emekli maaşı almaya hak kazanan vatandaşlar maaşlarına ne kadar zam alacaklar? İşte, 2019 son dakika emekli zam haberleri sizlerle...

 

emekli maaşları

EMEKLİYE YÜZDE 13 ZAM GELİYOR

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya 2018 yılının ikinci altı ayı için ortaya çıkan enflasyon tahmininin 23.5 olduğunu açıkladı. Merkez Bankasından gelen bu bilgiye göre yeni yılda maaşlara gelecek zam oranları da netleşmeye başladı. Gelen tahminler doğrultusunda, emekliler yeni yılda yüzde 13.12 gibi bir oranda zam ile karşılaşacaklar.  Tahminler tutarsa bin 21 lira olan en düşük emekli maaşı bin 155 liraya çıkacak. En yüksek olan 4 bin 892 liralık emekli maaşı ise 5 bin 534 liraya yükselecek. Emekli maaşlarının son durumu ise 3 Ocak günü netleşecek. 

2019 Emekliye ek ödeme zamm! Aylık 2000 bin TL maaş alana en az 180 TL...

SSK ve Bağ-Kur emeklileri maaşlarına enflasyona oranında bir zam alırken, memur ve memur emeklileri için ise durum daha farklı. Memur ve memur emeklileri toplu sözleşmede karara varılan yüzde 4'lük zamma ek olarak enflasyon farkı alacaklar. Bankalardan gelen tahminlere göre ise memur maaşlarına gelecek olan zam yüzde 9,62 enflasyon farkı artı yüzde 4 zam olarak geçerli olacak. Böylelikle memur ve memur emeklilerinin ocak ayı zammı yüzde 13,62 oranında sabitlenecek. 

Memur maaşları Ocak'ta ne kadar zamlanacak? Enflasyon zammı ile birlikte...

6 AYLIK ENFLASYON VERİLERİ BEKLENİYOR

2019 yılı Ocak ayı zammı için sabırsızlıkla bekleyen memur ve emeklilerin gözü maaşları netleştirecek olan enflasyon verilerinde. Yeni yıl zammında belirleyici olan yılın son altı aylık enflasyon verileri için farklı tahminler yürütülürken, Temmuz-Eylül ayları arasındaki 3 aylık enflasyon 9.34 çıkmıştı. Öte taraftan 2019 Programında yer alan tahmine göre, emekliler yüzde 10.65, memur ve memur emeklileri yüzde 11.15 zam alacaklar. Merkez Bankası ekim ayı beklenti anketine göre, kasımda yüzde 1.31 ve aralıkta yüzde 0.99 enflasyon oranı görülmesi durumunda 2018'in ikinci altı ayını kapsayan sürede enflasyon yüzde 14.84 olarak çıkabilir ve böylelikle de emeklilerin Ocak ayı zammı yüzde 15 oranına varabilir. 

EMEKLİYE DİNİ BAYRAMLARDA İKRAMİYE

2018 yılı itibariyle alınan karara göre emekliler yılda iki kez dini bayramların öncesinde ikramiye ödemesi alıyorlar. Bu sene uygulamaya başlanan emekliye bayram ikramiyesi Ramazan ve Kurban Bayramlarında biner lira olarak ödendi. Dönemin Maliye Bakanı Naci Ağbal emekliye bayram ikramiyesinin her sene kalıcı olarak devam edeceğini şu sözlerle duyurmuştu, "Yapmış olduğumuz düzenleme çok açık ve net.Emeklilerimize her iki dini bayramda 1000 lira ikramiye ödeyeceğiz. Bu kalıcı bir düzenleme, önümüzdeki yıllarda da devam edecek. 16 yıldır bu ülkede AK Parti bütçe yaptı ve uyguladı. Bütçe performansında atılması gereken adımları atmaktan kaçınmadık. 2018 yılında bizim bütçede ortaya koyduğumuz bir bütçe açığı hedefi var, 67 milyar lira. Bu açığın yıl sonu bu seviyelerde kapanacağına inanıyoruz. Emeklilere vereceğimiz ikramiyenin bütçeye 22.3 milyar liralık yükü olacak." 

Emekli maaşları hangi gün yatıyor? Emekli tahsis numarasına göre SSK, Bağkur...

EMEKLİYE SEYYANEN ZAMLA 400 TL

Maaşları bin liranın altında olan emekliler için hükumet düğmeye bastı. Yıl sonunda gelecek olan enflasyon zammına ek olarak seyyanen zam verilecek. 150 bin emeklinin maaşları 600 lira ile 999 lira arasında kalıyordu. Yakında mecliste görüşülmesi beklenen mesele çözülecek ve bu maaşlara 400 liraya varan zam yapılacak. Uzmanlar bu çalışmanın maliyetinin 200 milyon liraya varacağını öngörüyorlar. Seyyanen zam uygulaması mecliste görüşülüp karara bağlandığı anda verilebileceği gibi Ocak ayında enflasyon zammına ek olarak da verilebilir. Çifte zam yaşayacak olan maaşı net 860 lira olan emekliye önce 140 liralık artış yansıtılacak, ardından maaşa 2018'in ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılacak.

emekli maaş zammı

EMEKLİ MAAŞI NE ZAMAN YATAR?

Bağ-Kur emekli aylığı ödeme günleri;

Bağ-Kur emeklisi olan vatandaşlarımız emekli maaşlarını tahsis numarasına göre belirlenen günlerde alırlar. Eğer maaş günü cumartesi gününe denk geliyorsa cuma, pazar gününe denk geliyorsa pazartesi günü ödeme alılar.  

- Tahsis numarasının son rakamı 9, 7 ve 5 olanlar her ayın 25'inde

- Tahsis numarasının son rakamı 3,1 olanlar her ayın 26'sında

- Tahsis numarasının son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar her ayın 27'sinde

- Tahsis numarasının son rakamı 2 ve 0 olanlar her ayın 28'inde emekli maaşlarını alırlar.

Emekli Sandığı maaş ödenme tarihleri:

3 ayda bir olarak alınan Emekli Sandığı maaşlarının ödeme tarihi cumartesi gününe rastlayan grubun ödemesi cuma, pazar gününe rastlayan grubun ödemesi ise pazartesi günü yapılır.

Şubat, Mayıs, Ağustos, Kasım aylarında aylık alan birinci gruptakiler;

Doğum tarihleri 00–40 arasında olanlar maaşlarını Ayın 1. günde
Doğum tarihleri 41–46 arasında olanlar maaşlarını Ayın 2. günde
Doğum tarihleri 47–49 arasında olanlar maaşlarını Ayın 3. günde
Doğum tarihleri 50–53 arasında olanlar maaşlarını Ayın 4. günde
Doğum tarihleri 54–99 arasında olanlar maaşlarını Ayın 5. günde

Mart, Haziran, Eylül, Aralık aylarında aylık alan ikinci gruptakiler;

Doğum tarihleri 00–22 arasında olanlar maaşlarını Ayın 1. günde
Doğum tarihleri 23–28 arasında olanlar maaşlarını Ayın 2. günde
Doğum tarihleri 29–48 arasında olanlar maaşlarını Ayın 3. günde
Doğum tarihleri 49–54 arasında olanlar maaşlarını Ayın 4. günde
Doğum tarihleri 54–99 arasında olanlar maaşlarını Ayın 5. günde

Ocak, Nisan, Temmuz, Ekim aylarında aylık alan üçüncü gruptakiler

Doğum tarihleri 00–33 arasında olanlar maaşlarını Ayın 1. günde
Doğum tarihleri 34-37 arasında olanlar maaşlarını Ayın 2. günde
Doğum tarihleri 38–40 arasında olanlar maaşlarını Ayın 3. günde
Doğum tarihleri 41–43 arasında olanlar maaşlarını Ayın 4. günde
Doğum tarihleri 44–99 arasında olanlar maaşlarını Ayın 5. günde
maaşlarını alırlar.

Asgari ücret ne kadar olacak? 2019 yılı asgari ücretin belli olacağı tarih...

SSK emekli maaşları ödeme günler;

İşte, 4/A SSK emeklisi olanların tahsis numaralarına göre emekli maaşı alma günleri;

- Tahsis numarasının son rakamı 9 olanlara her ayın 17’sinde,

- Tahsis numarasının son rakamı 7 olanlara her ayın 18’inde,

- Tahsis numarasının son rakamı 5 olanlara her ayın 19'unda,

- Tahsis numarasının son rakamı 3 olanlara her ayın 20’sinde,

- Tahsis numarasının son rakamı 1 olanlara her ayın 21’inde,

- Tahsis numarasının son rakamı 8 olanlara her ayın 22’sinde,

- Tahsis numarasının son rakamı 6 olanlara her ayın 23'ünde,

- Tahsis numarasının son rakamı 4 olanlara her ayın 24’ünde,

- Tahsis numarasının son rakamı 2 olanları her ayın 25’inde,

- Tahsis numarasının son rakamı 0 olanlara her ayın 26’sında ödenir.

2018 erken emeklilik şartları neler? SGK Bağkur emeklilik yaşı değişti mi?

EMEKLİYE DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ İMKANI

İhtiyaç kredisi faizlerinin Ağustos'da yüzde 3 oranına kadar yükselmesi ile beraber bankalar kredi kampanyalarını askıya almaya başlamıştı. Şimdi ise faizlerin düşüşe geçmesi ile beraber düşüşe geçen faiz oranları sonrası kampanyalar ortaya çıkmaya başladı. Emeklileri kapsayan yeni kampanyalarda fırsatlar gözler önüne serildi. Faizinin yüzde 0,85 ila yüzde 1 olması planlanan krediden faydalanabilmenin belli şartları olacak. Öncelikle, banka bu fırsatı sadece 'maaşlı müşterisi olan emeklilere' sunacak.

Ayrıca, kredi kartı, fatura ödeme talimatı gibi ek taleplerin de olması muhtemel. Edinilen bilgiye göre, kredi kullanacak emekli eğer çalışmıyorsa, başka bankaya kredi borcunun olmaması gerekiyor. Kredinin taksitleri emeklinin maaşından otomatik olarak kesilecek. Borçlanacak kişinin bankaya bunu yazılı olarak ibraz edecek. Kredinin üst limiti maaşın 10 katını aşamayacak. Henüz masada olan ve çalışmaları devam eden proje netleştiğinde, kamuoyuna açıklama yapılacak.

YORUMLAR 4
  • Serpil 5 yıl önce Şikayet Et
    En düşük emekli maaşı asgari ücret kadar olmalı. 4 yıldır emekliyim. Maaşım daha asgari ücrete ulaşamadı. :(
    Cevapla
  • serap 5 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücretin altında maaş olur mu
    Cevapla
  • Emekli 5 yıl önce Şikayet Et
    En düşük ssk emekli maaşı asgari ucretilen esitlensin.
    Cevapla
  • Mahmure kon 5 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ucretli kadar sgk maasi almaliyiz gecinme cok zorlasti dulu yetimi dusunun birazda
    Cevapla