Fırsatçılara yakın takip! 6 bin ürün tespit edildi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 366 firmanın dövizi bahane ederek 6 bin 399 ürüne fahiş fiyat artışı yaptığını söyledi. Pekcan “Gerekli cezalar kesiliyor. Serbest piyasa ekonomisine inanıyorum ama bu süreçte buna ihtiyaç vardı” dedi.

Fırsatçılara yakın takip! 6 bin ürün tespit edildi
Fırsatçılara yakın takip! 6 bin ürün tespit edildi
GİRİŞ 05.11.2018 09:39 GÜNCELLEME 05.11.2018 09:39
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanlığı, döviz kurunda yaşanan yükselişi bahane ederek ürünlerine fahiş fiyat artışı yapanlara göz açtırmıyor.  Bakanlık yetkilileri binlerce işletmeyi dolaşarak fırsatçılık yapanlara ceza kesmeyi sürdürüyor. Ankara’da gazetecilerle bir araya gelen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, gündeme dair soruları cevaplarken, döviz fırsatçıları ile ilgili yapılan denetiler hakkında açıklamalarda bulundu. 

CEZA KESİYORUZ

Pekcan, fahiş fiyat artışlarının önlenmesi amacıyla 81 ilde ticaret il müdürlükleri kanalıyla çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Alo 175’e 48 bin civarında şikayet geldi. Şu ana kadar biz 5 bin 743 firmadan 81 bin 666 ürün denetledik ve 366 firmanın 6 bin 399 ürününde haksız fiyat artışı tespit ettik” dedi. Firmaları da rahatsız etmeden bu uygulamaları sürdürdüklerini dile getiren Pekcan, “Hemen ceza kesmiyoruz, kendilerinden savunma istiyoruz. Savunma, kurul tarafından inceleniyor, haksız bulunursa ceza uyguluyoruz. İş dünyasından gelen biri olarak serbest piyasa ekonomisine inanıyorum ama bu süreçte buna ihtiyaç vardı. Sonra inşallah her şey biraz daha yoluna girince, onu da kaldıracağız” dedi.      

HAL YASASI YOLDA 

Hal Yasası’na değinen Pekcan, Türkiye’de yıllık üretilen 50 milyon ton yaş sebze ve meyvenin yaklaşık yüzde 30’unun zayi olduğuna dikkati çekti. Pekcan, çıkarılacak yasayla üreticiyi ve tüketiciyi korumaya, sistemi kayıt altına almaya ve zayiatı azaltmaya çalıştıklarını vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu, hem sağlıklı ürün hem gıda güvenliği hem de enflasyonla mücadele yolunda hizmet veren bir paket. Üzerinde çalıştığımız taslak bir çerçeve. Bunun içini paydaşlarıyla beraber dolduracağız. STK’lerle her konuda beraber hareket ediyoruz. Bunun da üretici bölgesi hal tarafı, tüketici bölgesi toptan hal tarafı var. İki tarafta da soğuk hava depoları, soğuk zincir, ambalaj standardı konusunda çalışmalarımızı tamamladık. Buralarda sadece sebze meyve değil, et ve süt ürünleri, kanatlı hayvan, çiçek ve gerektiğinde diğer gıda ürünleri de yer alacak.”     

GÜMRÜKTEN E-iHALE iLE ARAÇ SATILACAK

Pekcan, tasfiyelik hale gelen araç ve eşyaların gümrükten satışı için yeni bir sistem geliştirdiklerini belirterek, “e-İhale ile gümrükten satışta yeni uygulamayla gün aşırı 50 araba satacağız. Bir gün araç, bir gün eşya satılacak. Ayda 500-600 arabanın satılmasını öngörüyoruz. Son ihalede 2.5 milyon lira bedelle 37 araç satıldı. 18 yaşını doldurmuş, muhammen bedelin yüzde 10’u kadar teminat veren herkes katılabilecek. Herkes telefonundan aplikasyonu indirebilir. Arabayla ilgili her şeyi paylaşıyoruz” dedi.

Ticaret Merkezleri revize edilliyor

Pekcan, yeni ‘Türkiye Ticaret Merkezleri (TTM)’ açmayı planladıklarını da belirterek, “Mevcut yapısıyla değil, onları biraz revize etmeyi planlıyoruz. Yeni TTM’lerde de bölge ve talep odaklı çalışmalar yaptık. Nerelerde, hangi ürünlerde daha çok talep var, bu yöndeki çalışmalarımız devam ediyor. Turquality Projesi’nin etki analizini inceledim, gerçekten başarılı bir proje. Bunu da daha çok yeni firmalara açacağız. Bir taraftan da ihracatı artırabilmek için bunun esnafa, KOBİ’lere yaygınlaştırılması yönünde eğitimler veriyoruz. TOBB ile ortak ihracat destek merkezleri kuruyoruz. İllerde KOBİ’lere, esnafa ihracat eğitimleri vereceğiz. Eximbank’ın 12 şubesi oldu. Onu 20’ye çıkararak Anadolu’ya yayacağız” dedi.

YORUMLAR 2
  • SON UYARİ 5 yıl önce Şikayet Et
    Ders almadiktan sonra bu gibi fahis fiyatcilar, zamcilar her zaman olacak, misal mi isterseniz secimden once patetes ve sogan fiyatlarana bakin, peki kisa sureligine de olsa o fahis zamlari yapan kalpazanlar, bis suru patates ve sogan yuklu tirlari piyasa yerine depolarda stok yapan kansizlara, vicdansizlara, vampirlere bi sey yapildi mi onlem alindi mi onlara katliyle misliyle ceza verildi mi..! Buradan acik cagrimdir, bu gibi para goz vicdansizlara yapan firmalara emsal olmasi icin yuklu miktarda ceza kesmeli gerekirse hapis cezasi verilmeli ki ibret olsun, Duy sesimizi REİS, bizleri bu cennet vatanı bu aziz milleti tuyu bitmemis yetimleri tuzu kurulara birakma!..
    Cevapla
  • engin 5 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar her şeyi kitabına uydurmuş istediğiniz kadar teftiş yapın daha dün bir giyim mağazasından alış veriş yaptım etiket fiyatıyla kasadaki fiyat farklı idi.Sorduğumuzda atlanmış diyorlar.Sivil ekipler kurulmalı her aklımı size mi vereyim.
    Cevapla