Uygulama başladı! Kişi başına 800 TL verilecek

İŞKUR’un uygulamaya başladığı ‘İşe İlk Adım Projesi ile eğitim sonrası zorunlu istihdam süresince her bir katılımcı için işverene 800 TL, sonraki 12 ay boyunca katılımcıyı istihdam etmeye devam eden işverene ise 400 TL destek sağlanacak.

Uygulama başladı! Kişi başına 800 TL verilecek
Uygulama başladı! Kişi başına 800 TL verilecek
GİRİŞ 03.11.2018 09:48 GÜNCELLEME 03.11.2018 12:15

‘İşe İlk Adım Projesi’ genç işsizliğe çare olacak. Programda eğitim sonrası zorunlu istihdam süresince her bir katılımcı için işverene 800 TL, sonraki 12 ay boyunca katılımcıyı istihdam etmeye devam eden işverene ise 400 TL destek sağlanacak.

Gençlerin işgücü piyasasına girmeleri önemli bir sorun. Liseden veya üniversiteden mezun olan gençler iş bulmakta zorlanıyor. Bu kapsamda İŞKUR’un uygulamaya başladığı ‘İşe İlk Adım Projesi’yle gençlerin iş bulması kolaylaştırılacak ve genç işsizliğine çare bulunacak. Proje, 100 günlük eylem planı çerçevesinde hayata geçirilen bir uygulama.

 

 

MESLEK ÖĞRETİLİYOR

İŞKUR işbirliğinde işbaşı eğitim programı düzenleyen işverenler, en fazla 6 ay olarak belirlenen program süresi boyunca programa katılan katılımcılara işbaşında meslek öğretiyor. Program sonunda işverenlerin katılımcıların belirli bir oranını en az program süresi boyunca istihdam etmeye devam etmesi gerekiyor. ‘İşe İlk Adım Projesi’ hayata geçirildi.

SONRAKİ 12 AYDA 400 TL

Buna göre işbaşı eğitim programı sonrasındaki istihdam zorunluluğu sürecinde katılımcıların belirli bir oranını istihdam eden işverenlere bu süre boyunca net asgari ücretin yüzde 50’si, zorunlu istihdam süresinin sonrasında 12 ay daha bu kişileri istihdam etmeye devam eden işverenlere ise net asgari ücretin yüzde 25’i kadar destek sağlanacak. Bu çerçevede zorunlu istihdam süresince her bir katılımcı için işverene 800 TL, bu süreden sonraki 12 ay boyunca katılımcıyı istihdam etmeye devam eden işverene ise 400 TL destek sağlanacak.

‘İŞE İLK ADIM PROJESİ’ BAŞLADI

Yeni istihdam desteklenecek

Proje çerçevesindeki desteklerden mevcut çalışan sayısına ilave olarak istihdam gerçekleştiren işverenler faydalanacak. Yani hali hazırdaki çalışanlarını işten çıkartarak projeden yararlanma söz konusu olmayacak. Projeden SGK’ya prim borcu bulunmayan işverenler faydalanabilecek. Projede yeni mezun genci istihdam eden işverenler ayda sekiz saatten az olmamak üzere gence mesleki eğitim vermek zorunda. ‘İşe İlk Adım Projesi’yle ilgili hukuki çerçeve hazırlandı ve uygulama hayata geçti. Proje kapsamında verilecek destek 01.08.2018-31.12.2018 tarihleri arasında açılan programları kapsıyor.

Sözleşme imzalamak gerek

Desteklerden yararlanmak isteyen işyerlerinin İŞKUR İl Müdürlükleri’yle sözleşme imzalamalı. İşbaşı eğitim programı sonrasındaki 45 günlük süreçte ‘İsteğe Bağlı İstihdam Sözleşmesi’ imzalanması şart koşuluyor.

Kimler yararlanabilir?

Proje kapsamındaki destekten 18-29 yaş aralığındaki (19 yaşından gün almış ve 30 yaşından gün almamış) iki yıllık yüksekokul veya dört yıllık fakülte mezunlarını istihdam eden işverenler faydalanabilecek. Dolayısıyla yüksekokul ve üniversite mezunu gençlerin iş bulmaları kolaylaştırılacak ayrıca gençler tecrübe kazanarak iş hayatını yakından tanımış olacak. Proje çerçevesinde mezun olmuş gençler için destek sağlanırken, mezun olamamışlar için destek uygulanmayacak.

KAYNAK: AKŞAM/OKAN GÜRAY BÜLBÜL