Türksat geliştirdi, askeri projelerde kullanılacak

Türksat, kara, hava, deniz araçlarında kullanılabilen, patenti Türksat'a ait, yerli ve milli, hareketli Ka-Bant anten sistemini geliştirdi.

Türksat geliştirdi, askeri projelerde kullanılacak
Türksat geliştirdi, askeri projelerde kullanılacak
GİRİŞ 01.11.2018 15:02 GÜNCELLEME 01.11.2018 15:02
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türksat AŞ Genel Müdürü Cenk Şen sisteme ilişkin yaptığı açıklamada, 'Uluslararası standartlara uygunluğunu sağlamak amacıyla uyumluluk testlerini tamamladık. Kısa süre içerisinde askeri ve sivil projelerde kullanımına başlıyoruz.' dedi.

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu'nda Türksat AŞ'nin 2015-2016 yılı hesapları görüşüldü.

Türksat AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül konuşmasında,  Türkiye'nin tek uydu haberleşme şirketi olan Türksat'ın 2004'te kurulduğunu  anımsattı.

Sermayesinin tamamı Hazine'ye ait olan Türksat AŞ'nin, yetkilerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na devredildiğini dile getiren Gönül, sermayesinin  2 milyar 130 milyon lira olduğunu söyledi.

Gönül, bin 43 personeli bulunan Türksat'ın, bilişim şirketleri  arasında 18 sırada yer aldığını ifade ederek, bugüne kadar Türkiye'nin 7  haberleşme uydusu fırlattığını, aktif uydu sayısının şu anda 3 olduğunu kaydetti.

"TÜRKSAT, MİLYAR LİRA CİRO ÜRETEN ŞİRKETLER LİGİNE YÜKSELDİ"

Genel Müdür Şen de burada yaptığı sunumda, Türksat AŞ'nin uydu  operatörlüğü, kablo yayıncılığı ve bilişim alanlarında yalnızca Türkiye'nin  değil, bölgenin de lider şirketleri arasında yer almak üzere hizmet veren ve  projeler gerçekleştiren bir şirket olduğunu anlattı.

Misyonlarının, bilgi ve iletişim teknolojileri ile uydu ve kablo ağı  üzerinden hizmetler vermek ve bu kapsamda sosyal sorumluluk bilinciyle ülkenin  teknolojik değişim ve gelişimine öncülük etmek olduğuna işaret eden Şen, bir  anonim şirket olarak faaliyetlerini sürdüren Türksat'ın karlılığı, verimliliği,  sürdürebilirliği ve katma değerli ürünler üretmeyi hedeflediğini bildirdi.

Şirketin net satışlarını 2017 yılı itibarıyla bir önceki yıla göre  yüzde 32 artırarak, yıllık 1,2 milyar liranın üzerine çıkardığına dikkati çeken  Şen, Türksat'ın, milyar lira ciro üreten şirketler ligine yükseldiğini dile  getirdi.

"5,3 MİLYAR LİRAYI BULAN TUTARDA YATIRIM GERÇEKLEŞTİ"

Türksat’ın faaliyet gelirlerinin yüzde 38'i kablo, yüzde 36'sı uydu ve  yüzde 26'sı ise bilişim hizmetlerinden oluştuğunu anlatan Şen, geçen yıl uydu  gelirlerinin, bir önceki yıla göre yüzde 10, kablo gelirimiz yüzde 20, bilişim  gelirinin ise yüzde 116 artış gösterdiğini vurguladı.

Şen, Türksat'ın bugünkü değeri 5,3 milyar lirayı bulan tutarda yatırım  gerçekleşmesi bulunduğunu söyledi.

Ana faaliyet alanlarından biri olan uydu hizmetlerinin TV yayıncılığı,  veri iletimi ve teleport uplink hizmetleri kapsamında yürüttüklerini aktaran Şen,  iki farklı yörünge üzerinde toplam 3 haberleşme uydusuyla (Türksat 3A, Türksat 4A  ve Türksat 4B) faaliyetlerini sürdürdüklerini ve 3 milyarlık nüfusuyla 118 ülkeyi  kapsayan bir alana sinyallerini gönderdiklerini bildirdi.

Uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye'nin üretim çalışmaları  devam eden Türksat 5A, Türksat 5B ve Türksat 6A haberleşme uydularını kullanmaya  başlamasıyla aktif haberleşme uydu sayısı 6'ya yükseleceğini dile getiren Şen,  Türksat 5A haberleşme uydusuyla 31 derece Doğu yörüngesindeki frekans ve yörünge  haklarının korunmasının hedeflendiğini vurguladı.

Türksat 5A haberleşme uydusunun, bu yörüngede işletilecek ilk Türksat  uydusu olacak olmasıyla ayrı bir öneme haiz olduğuna dikkati çeken Şen, "Türksat  5B uydusu ile 42 derece Doğu yörüngesinde uydularımızın yedekliğinin sağlanması  ve Ka-Bant hizmetimizin verilmesi hedeflenmektedir. Türksat 5A ve 5B uydularımız  ile yeni Ku-Bant kullanan ilk 5 ülke arasına girilecektir." diye konuştu.

Ankara'daki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezinde yapımı  devam eden Türkiye'nin ilk yer ve milli uydusu Türksat 6A'nın da 2021'de uzaya  gönderilmesinin planlandığını belirten Şen, Türksat 6A'nın üretilmesiyle dünyada  haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasına girileceğini söyledi.

"E-DEVLET KAPISI KULLANICI SAYISI  40 MİLYONU AŞTI"

e-Devlet kapısı sistem yedeklemesi için Macunköy'deki yerleşkede, uydu  sistemleri yedekliği için ise Kahramankazan ilçesindeki Uzay ve Havacılık İhtisas  Organize Sanayi Bölgesi'nde çalışmaların sürdüğünü dile getiren Şen, yer seçimi  safhasının büyük oranda tamamlandığını, donanım tedariğine başlandığını anlattı.

Cenk Şen, yürütülen Ar-Ge çalışmaları kapsamında kara, hava, deniz  araçlarında kullanılabilen, patenti Türksat'a ait, yerli ve milli, hareketli  Ka-Bant anten sistemini geliştirdiklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uluslararası standartlara uygunluğunu sağlamak amacıyla uyumluluk  testlerini tamamladık. Kısa süre içerisinde askeri ve sivil projelerde  kullanımına başlıyoruz.  Bunun yanısıra Yüksek İrtifa Balon Projesi, Taşıyıcı  Takip Sistemi Geliştirilmesi Projesi, Türksat Gözlemevi ve Uzay Cisimleri Takip  ve Uyarı Sistemi Projesi gibi birçok Ar-Ge projesini yürütüyoruz."

Kablo TV'de Türkiye genelinde 24 ilde 370 bin binada 4 milyon haneye  ulaşan kapasiteye sahip olduklarını belirten Şen, hedefin, tüm il merkezlerine  kablo altyapısı kurmak ve iller arasında fiber bağlantı oluşturmak olduğunu  kaydetti.

Bugün 40 milyonu aşkın kayıtlı kullanıcıya ulaşan e-Devlet kapısı ile  vatandaşları, kamu hizmetlerine 7 gün 24 saat ulaştırmanın mutluluğunu  yaşadıklarına işaret eden Şen, 472 ayrı kamu kurumuna ait 3 bin 865 kamu hizmeti,  e-Devlet kapısından sunulduğunu bildirdi.

Şen, e-Devlet kapısında hizmet kullanımının bu yıl eklenen yeni  hizmetler ve yaygınlaşmanın etkisiyle aylık ortalama 200 milyonun üzerine  çıktığını söyledi.

Türksat AŞ Genel Müdürü Şen, komisyon üyelerinin görüşlerini dikkate  alacaklarını belirterek, sorulara yazılı olarak cevap vermek istediğini bildirdi.

Devletin kaynaklarını en doğru şekilde kullanmak için çalıştıklarını  dile getiren Şen, Türksat AŞ'yi bir basamak öteye götürmek istediklerini  bildirdi.

TBMM KİT Komisyonu'nda Türksat AŞ'nin 2015-2016 yılı hesapları genel görüşe sunuldu.

YORUMLAR 1
  • ankara 5 yıl önce Şikayet Et
    Forza TÜRKSAT
    Cevapla