Beyaz eşya fiyatları ne kadar inecek

Bu yıl yüzde 16 daralan beyaz eşya sektörüne yönelik yapılan ÖTV düzenlemesinin buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi ürünlerin fiyatlarına ortalama 300 TL indirim olarak yansıması bekleniyor

Beyaz eşya fiyatları ne kadar inecek
Beyaz eşya fiyatları ne kadar inecek
GİRİŞ 01.11.2018 10:46 GÜNCELLEME 01.11.2018 10:48
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 6 başlıkta açıkladığı KDV ve ÖTV indirimleri beyaz eşya sektörü de yerini aldı. Buna göre beyaz eşyada yüzde 6.7 olarak uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı yıl sonuna dek sıfırlanacak. Düzenlemenin buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırın başta olmak üzere beyaz eşya fiyatlarını da aşağı çekmesi bekleniyor.

ÖTV'nin sıfırlanması, beyaz eşyada 2 bin TL'lik bir ürünün fiyatında 134 TL'lik, 3 bin TL'lik üründe 201 TL'lik, 4 bin TL'lik bir üründe 268 TL'lik, 5 bin TL'lik bir üründe 335 TL'lik ve 6 bin TL'lik bir üründe ise 402 TL'lik bir avantaj sağlayacak.

 

 

Habertürk'ten Necdet Çalışkan'ın haberine göre Sektörün bir süredir talep ettiği vergi indirimin, beyaz eşyadaki satışları artırması bekleniyor. Ancak bu yılın ilk 9 ayında iç satışlarda yüzde 16 daralan pazarda, gözler şimdiden sıfırlanan ÖTV'nin kalıcı hale getirilmesinde. 

‘2017'DE SATIŞLARI % 20 ARTIRMIŞTI…'

Beyaz eşyada ÖTV'nin yılsonuna kadar sıfırlanmasının sektöre olumlu yansıyacağını söyleyen Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Genel Sekreteri Ayşe Keskinkılıç, şunları söyledi:

"2017 yılında yapılan vergi teşvikler kapsamında beyaz eşyada ÖTV'nin sıfırlanması, sektördeki satışları yüzde 15 ile yüzde 20 arasında artırmıştı. Bu son indirimin de sektöre olumlu yansımasını bekliyoruz. Ancak hem sürenin kısa olması hem de piyasadaki genel ekonomik durum nedeniyle aynı artış oranlarını yakalamamız biraz zor görünüyor. Yine de bu düzenlemenin sektörde 2018'de yaşanan daralmanın boyutunu azaltacağını tahmin ediyoruz."

‘ÖZEL TÜKETİM DEĞİL, KALICI OLARAK KALKSIN'

Derneğin 18 Ekim'de düzenlediği ve sekötrün ilk 9 aylık verilerinin açıklandığı toplantıda konuşan TÜRKBESD Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı da, "Beyaz eşya iç talebi yüzde 16 ve üretim yüzde 2 azalmıştır. Bunun yurt içinde sosyal açılımları da olacak bir istihdam sorunu yaratacağı açıktır. Gelir cephesindeki tüm olumsuzlukların hem üreticiler hem tüketiciler açısından giderilmesi için ÖTV'nin kalıcı olarak kaldırılması gerekmektedir" değerlendirmesini yapmıştı.

Özkadı, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Beyaz eşya ürünleri özel tüketim konusu değildir. ÖTV'nin kademeli olarak başta enerji verimliliği en yüksek ürünler için sıfırlanması ve kademeli olarak azaltılarak kaldırılması, sektöre kısa vadede can suyu olacak, orta vadede ise sektörün istikrarlı büyümesine katkı sağlayacaktır."

YORUMLAR 8
  • metin 5 yıl önce Şikayet Et
    yeni evlenen biri beyaz eşya alacakta tv almiyacak mı? Tv lerde taksit imkani sadecene 3 bu fiyatlarla 3 taksite tv almak neredeyse imkansız satici alici yı müşteri kredisine yönlendiriyor 3500 tl lik bir tv 4700 4800 e geliyor ben ne anladım bu işten. Resmen televizyon almayın demek bu
    Cevapla
  • Yorumcu 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben iki gündür Ümraniye bu yaka mağazasında bir çamaşır makinesi baktım bugün indirime girdi diye gittiğimde fiyat 100 tl yükselmiş elimde fatura ve ilanın resmî bile var isterseler bakanlık yapılan alışverişe kadar ulaştırırım bir işe yarayacaksa ayrıca aynı makine Mart ayında 1700 tl şuan 2700 indirimli fiyatı idi şuan indirimli 2800 hatta buyurun bakalım isterseniz Ümraniye buyaka alışveriş merkezi marka ismi s....s
    Cevapla
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Dolar zamı var dolar düşünçe niye yok
    Cevapla
  • İndirim yansımadı 5 yıl önce Şikayet Et
    Fiyatlarda kuruş değişiklik olmadı. Bu indirim vatandaşa değil, Satıcıya yaradı!
    Cevapla
  • Turan 5 yıl önce Şikayet Et
    Niye indiriyorsunuz,, Alan, alsin alamayan almasın,, Satanların içinde neyi var onlar indirim yapsın,, devlete hep yük hep yük,,
    Cevapla
  • pusula 5 yıl önce Şikayet Et
    devlete yük mü? ötv ne demek biliyormusun? buzdolabı lüks mü? pırlantadan alınmayan vergi buzdolabından alınıyor, bumu devlete yük?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle