Almanyalı Türkler 450 bin kişiye istihdam sağlıyor

Türkiye-Avrupa Eğitim Ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı tarafından yapılan araştırmaya göre, Almanya’da yaşayan ve kendi işlerini kuran 90 bin Türk, yaklaşık 450 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Almanyalı Türkler 450 bin kişiye istihdam sağlıyor
Almanyalı Türkler 450 bin kişiye istihdam sağlıyor
GİRİŞ 30.10.2018 16:17 GÜNCELLEME 30.10.2018 16:19
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

31 Ekim 1961’de Bülent Ecevit’in Çalışma Bakanlığı döneminde Türkiye-Almanya arasında ilk iş göçü anlaşması imzalandı. 1955’ten itibaren İtalya başta olmak üzere birçok Akdeniz ve bölgesinden işçi alan Almanya, sonunda Türkiye ile anlaşma yaptı. Bu çerçevede 1961 yılında Almanya, Türkiye’den 6 bin 700 işçi gitti. Bunlar özellikle maden, çelik, sanayi, otomotiv ve hizmet sektöründe çalıştı. Bu sayı 1973’te 1 milyon sınırını aştı ve 2018’in 31 Ekim’inde Almanya’da yaşayan 3 milyon 200 bin Türk göçmeni bulunuyor. İlginç bir gelişme çerçevesinde bugün Almanya’da yaşayan Türklerin yüzde 50’si takriben 1 milyon 550 bin kişi Alman vatandaşlığına da geçmiş bulunuyor.

KADIN NÜFUSU ARTTI, ÇALIŞAN SAYISI AZALDI

 

Araştırmaya göre, 58 yıllık göç sürecinde Almanyalı Türkler birçok gelişme içine girdi. 1973’e kadar özellikle yüzde 91’i çalışan yüzde 89’u erkek olan topluluk bugün yüzde 33’ü çalışan, yüzde 49’u da kadınlardan oluşan bir topluluk haline geldi.  Almanyalı Türkler zaman içerisinde geriye dönmek isteseler bile bir çoğu başarısız oldu ve ülkede kalıcı bir kitle haline geldi.

450 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYORLAR

Bugün Almanya’da yaşayan Türklerin yüzde 90’nı kendi işini kurmuş durumda ve yanlarında 450 bin kişiye istihdam sağlıyor. Öte yandan Almanya üniversitelerinde okuyan Türk sayısı ise 90 bini bulmuş durumda.

Ä°lgili resim

TÜRKLERİN YÜZDE 44’Ü FAKİRLİK SINIRI ALTINDA YAŞIYOR

Bugün itibariyle Almanya’da yaşayan Türklerin yüzde 30’unun çalışma izni bulunmuyor. Ayrıca yüzde 44’ü fakirlik sınırının altında yaşamlarını sürdürmeye devam ediyor. Özellikle son zamanlarda Almanya’da artan Türkofobi, ırkçılık ve İslamofobi ülkede yaşayan Türkleri büyük ölçüde etkiliyor.

YORUMLAR 9
  • SİVASLI YİĞİDO 5 yıl önce Şikayet Et
    Almanların hizmetçisi olacağınıza gelin memleketinizde işinizin patronu olun.. Artık eski Türkiye yok.. Söz sahibi, güç sahibi, vizyon sahibi bir Türkiye var.. Durmak yok yola devam.. Reis'e Selam.......
    Cevapla
  • Suhe 5 yıl önce Şikayet Et
    Gözlüklü adami yilmaz morgül sanan bi tek benmiyim : )
    Cevapla
  • Alman 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye artik eski türkiye degil. Biz almancilar türkiyeye geri göcü planlar olduk.
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    madem fakirlik sınırının altındalar neden hala ordalar
    Cevapla
  • SİYASETÇİ 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah ecevitten razı olsun ki bu anlaşmayı yapmış vatandaşlarımız avrupa görmüş çalışma görmüş hakkı ile sosyal devlet görmüş çocuk yardımı görmüş asgari ücret ile çalışıp Türkiyede arsa ev almış bina yapmış Türkiyede kalsalar ne olacaktı bizler gibi sürüneceklerdi kendilerini kurtarmışlar...
    Cevapla
  • Of 61 5 yıl önce Şikayet Et
    Acayip sürünüyorsunuz geldiğimizde görüyoruz
    Cevapla
  • Abdullah 5 yıl önce Şikayet Et
    Sizin gibi düşünen avrupa medeniyetinin ne olduğunu bile bilmeyen boş boş konuşanları anlamak mümkün değildir. Avrupa batsin kafirden dost olmaz bilmiyormusun ama ne fayda bunlar şeriatsız devlet vede hayat peşindeler. Yarın mahşerde medeniyeti görürsünüz.
    Cevapla
  • Turkay 5 yıl önce Şikayet Et
    Hadi ordan asil surunen avrupadakiler bilip bilmeden kafadan atmissin
    Cevapla
  • Gürol 5 yıl önce Şikayet Et
    Rızkı veren Allah. Alman değil. Sebebini orada aradılar. Kimi buldu kimi bulamadı. Hiçbir bilgi beceri yetenek altın bileziği olmayan dünyanın hiçbir yerinde bişey yapamaz. Tarlada çalışır diye meslek sahibi olmadan yetişen insanlar. Bunun sorumlusu en başta anası babası. Hangi işi yaparsan yap kendini geliştir. Girişken ol. Nasibinde varsa büyür gidersin. Bırakın artık herşeyi kuldan beklemeyi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle