Dikkat! Bunu yapan herkes 360 lira fazla maaş alacak

Emeklilik için gerekli prim ve yaş şartını yerine getirenler bu habere dikkat. Emeklilik başvurusunu Ocak 2019'dan itibaren yapanlara 90 ile 360 lira arasında fazla maaş bağlanıyor.

Dikkat! Bunu yapan herkes 360 lira fazla maaş alacak
Dikkat! Bunu yapan herkes 360 lira fazla maaş alacak
GİRİŞ 30.10.2018 08:39 GÜNCELLEME 30.10.2018 08:41
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Emekli olma hayali kuranların en çok merak ettiği konuların başında ‘emekli aylıklarının ne kadar olacağı’ geliyor. Emekli aylık tutarının belirlenmesinde, birkaç farklı kriter etkili oluyor. Bu kapsamda sigortalılık süresi, prim günü ve yaş şartlarını sağlayarak emekliliğe hak kazanan SSK ve Bağ-Kur sigortalılarının emeklilik dilekçelerini verecekleri tarih, bağlanacak emekli aylığının tutarında belirleyici oluyor. 

HANGİ DÖNEMDE ZAM YAPILIYOR? 
 
Emeklilerin aylık maaşı, ortalama aylık kazanç tutarıyla aylık bağlama oranının çarpımından oluşuyor. Hesaplanan aylık, yılın ilk 6 aylık döneminde emekli olunması halinde emekli aylıklarına ocak döneminde yapılan zam oranı kadar yansıyor. Yılın ikinci 6 aylık döneminde emekli olunduğunda ise öncelikle ocak dönemi, sonra temmuzdöneminde yapılan zam oranı kadar maaş artırılıyor.
 
Ortalama kazanç ve güncelleme katsayısı maaş tutarını belirliyor. Güncelleme katsayısının ne olacağı da enflasyona ve büyüme hızına bağlı olarak değişiyor. Mevcut veriler 2019’da güncelleme katsayısının bu yıl yapılan zammın üzerine çıkacağını gösteriyor. Bunda enflasyonun, yılı yüzde 20’nin üzerinde tamamlayacak olması da etkili olacak. 
 
90 İLA 360 LİRALIK ARTIŞ 
 
Bu nedenle uzmanlar, yeni emekli olacakları bu konuda uyarıyor. Yetkililer 2018 yılında emekli olmayı hak edenlerin acele etmemesini söylüyor. Çünkü 2 ay sonra, yani Ocak 2019’da emeklilik dilekçesinin verilmesi durumunda daha fazla emekli maaşı bağlanacağı belirtiliyor. Bu da emekli aylıklarında yüzde 6-7 yani 90 ile 360 lira arasında bir artış olacağına işaret ediyor. Bu şekilde emekliler maaş bağlanmada 2 ay kayıp yaşayacak olsa da ömür boyu fazla maaş almayı garantileyecek. 
 

KAYNAK: GÜNEŞ
YORUMLAR 14
  • Ü.Y. 5 yıl önce Şikayet Et
    Bir arkadaşım 1 ay önce emekli oldu 5375 günden toplam prim ödemesi 75 binlerde ödemesi aldığı maaş 1345 tl.benim 8841 gün ve 175binlerde ödemem var alacağım maaş 1560 tl. maaş farkı 215 tl diger gün ve ödemelerim 2 katı yüksek bu nasılbir hesap nasıl bir adalet
    Cevapla
  • kems 5 yıl önce Şikayet Et
    olalım mı bekleyelim mi ne yapalım 02/11/ son
    Cevapla
  • SN BAKAN 5 yıl önce Şikayet Et
    Maaşları düşük gösterilip sigorta primleri eksik yatırılan işçilerin, geriye dönük olarak maaşlarını doğru gösterip sigorta prim farklarını cezasız olarak yatırabilecekleri bir düzenleme istiyoruz. İşçiler patronlarını şikayet etmek istemiyor, işveren de işçilerin eksik primlerini cezasız olarak yatırmak için bir fırsat verilmesini istiyor. Böyle bir fırsat verilirse hem işverenin vicdanı rahatlayacak, hem işçi kazanacak, hem de SGK’nın kasasına para girecek.
    Cevapla
  • Adil 5 yıl önce Şikayet Et
    Çalıştıkça emekli maaşı düşüyor maaşın düşük yatıyorsa
    Cevapla
  • Mert 5 yıl önce Şikayet Et
    SGK mevzuatları tam bir karın ağrısı! Artık bilir kişiler bile yeni uygulamalardan rahatsız ve vatandaşı nasıl bilgilendireceğini bilmiyorlar! Arap saçı. Oradan alan buradan alamıyor, dün başvuran bugünden az alıyor ve hiç bir zaman milyonlarca şikayet gitmesine rağmen hiç bir düzenleme yok! SGK mahkemede hiç kaybetmemiş hep hak vermişler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle