Açlık ve yoksulluk sınırı belli oldu

Türk-İş'in araştırmasına göre, ekim ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı bin 919, yoksulluk sınırı 6 bin 252 lira olarak hesaplandı

Açlık ve yoksulluk sınırı belli oldu
Açlık ve yoksulluk sınırı belli oldu
GİRİŞ 25.10.2018 11:26 GÜNCELLEME 25.10.2018 11:40
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Türk-İş tarafından çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı araştırması"nın ekim ayı sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, bu ay dört kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden "açlık sınırı" bin 919 lira olarak belirlendi. Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen "yoksulluk sınırı" ise 6 bin 252 lira oldu.

 

 

Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,38 oranında arttı. Bu yılın on aylık bölümünde fiyatlardaki artış oranı yüzde 19,35'e ulaştı. Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 24,28 olarak hesaplandı.

SEBZE FİYATI DÜŞERKEN MEYVE FİYATI YÜKSELDİ

TÜİK enflasyon sepetindeki yüzde 23,03 oranındaki gıda harcamasının yaklaşık yüzde 11'ini, toplam harcamanın ise yüzde 2,51'ini oluşturan süt, yoğurt, peynir grubunda iki ay önceki artışın ardından fiyatlar aynı kaldı.

Kıyma ve kuşbaşı etin fiyatı bu ay değişmedi. Sakatat ürünlerinden dana ciğerinin fiyatı artarken diğerleri aynı kaldı. Tavuk fiyatı da değişmedi. Geçen ay sezon açılışı yapılan balığın fiyatı ortalamada biraz geriledi. Yumurta fiyatı da biraz düştü.

Bakliyat ürünlerinde (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) geçen ay görülen artışın ardından bu ay fiyat değişikliği olmadı.

Ortalama yaş sebze-meyve fiyatında önemli bir fiyat değişikliği yaşanmadı ancak ortalama sebze fiyatı düşerken ortalama meyve fiyatı yükseldi.

Un, makarna ve irmik fiyatı arttı, pirinç ve bulgur fiyatı aynı kaldı. Önemli girdi kalemlerinden olan un fiyatında artış devam etmesine rağmen ekmek fiyatı sabit tutuldu. Gıda harcamaları içinde sadece ekmek yüzde 10 oranında bir ağırlığa sahip görülüyor. Bu durum enflasyonda artışı kontrol altında tutan önemli bir unsur oluyor.

Tereyağı ile margarin fiyatı tekrar zamlandı. Zeytinyağı fiyatı bu ay artarken ayçiçeği yağı fiyatı değişmedi. Siyah zeytin fiyatı artarken yeşil zeytin fiyatı aynı kaldı.

YORUMLAR 12
  • Ulke 5 yıl önce Şikayet Et
    Halkin 100/80 yoksuluk sinirin,da
    Cevapla
  • Mert 5 yıl önce Şikayet Et
    Cok fakir var
    Cevapla
  • HSAN 5 yıl önce Şikayet Et
    18 yıllık öğretmenim benim gibi bir çok memur arkadaş var milli gelir 10 bin dolar 5 bin dolar açıklanıyor kim alıyor arkadaş bu paraları iş adamı Mehmet ağanın cebin deki para onun parası benim değil...
    Cevapla
  • kara 5 yıl önce Şikayet Et
    Sen ogretmensin aldigin maas arti izinler arti ikramiyeni almasi icin 3 kisinin asgeri ucret ile calismasi gerekli lutfen bos bos konusmayin
    Cevapla
  • @loha 5 yıl önce Şikayet Et
    % 90 ı gariban ülkenin.
    Cevapla
  • Recep 5 yıl önce Şikayet Et
    o zaman herkes yoksul Türkiye de
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle