Metrolara hastane modeli geliyor

İnşaat halindeki hatlar ile metroda 430 km uzunluğa yaklaşarak Londra ve Newyork’u geride bırakan İstanbul’da metro yapımında yeni bir uygulamaya geçiliyor. İstanbul trafiğini ciddi anlamda rahatlatacak 'her yere metro' projesi için gerekli olan 600 km’lik hat şehir hastanelerinde uygulanan yap-kirala-devret formülü ile yapılacak.

Metrolara hastane modeli geliyor
Metrolara hastane modeli geliyor
GİRİŞ 23.10.2018 11:54 GÜNCELLEME 23.10.2018 11:54
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

15 milyonluk nüfusu ile dünyanın en kalabalık metropollerinden İstanbul’daki trafiğe yönelik çözümler geliştiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi metro projelerinde, şehir hastanelerinde uygulanan yap-kirala-devret modeline geçiyor.

Her gün 30 bin işçi yer altına iniyor

Dünyada en fazla metro inşaatı olan şehir konumunda bulunan İstanbul’da 294 kilometre metro inşaatı bulunuyor. İstanbul’un trafiğini rahatlatacak projelerin hayata geçmesi için her gün yer altına inen işçi sayısı ise 30 bini buluyor.

Hastanelerdeki model metro için de uygulanacak

İşte bu ihtiyaç doğrultusunda planlarını yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi metro hatlarının yapım ve bakım maliyetlerini özel sektöre devretmek için yeni bir modele geçti. Sağlık Bakanlığı’nın şehir hastanelerinde uyguladığı yap-kirala-devret modeli bu sefer de metro hatları için uygulanacak.

Kira süresi 24 yıla çıkabilecek

Trafik sorununu büyük oranda çözüme ulaştıracak 600 km’lik hat için uygulanacak yap-kirala-devret modeli çerçevesinde ihaleye çıkılacak ve en uygun teklifi veren firma işi yüklenecek. Metronun uzunluğuna ve yapısına göre kiralama yılı değişiklik gösterecekken maksimum vade ise 24 yıl olacak.

İşletmesi belediyede olacak

Belediye, yüklenicinin sözleşme kapsamına giren faaliyetlerini bütün aşamalarda denetleyecek veya denetletecek. Sadece yapım ve bakımı yüklenici üstlenecek, işletme ise tamamen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde olacak. Belediye belirlenen kira oranını yükleniciye sözleşmede belirtilen kira süresi sonuna kadar düzenli ödemeyi taahhüt edecek. Süre bitiminde ise metrolar tamamen büyükşehir belediyesi bünyesine geçmiş olacak.

YORUMLAR 11
  • bayirbucak 5 yıl önce Şikayet Et
    Metronun olacagi yeri bildiklerinden arsa alip gayrimenkuldende kazanirlar
    Cevapla
  • cahit57 5 yıl önce Şikayet Et
    Aman aman 3 tl lik ücret 7 tl 10 tl olmasın.
    Cevapla
  • muratas 5 yıl önce Şikayet Et
    aha bugünün parasi ile 5 liraya bineriz
    Cevapla
  • ARTIK YETER 5 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş köprüler gibi olmasın 5 yılda bitecek metro 10 yılda bitsin bizim olsun.Vatandaş bu ihale sürecinin şeffaf olmaması ve şaibelerden sıkıldı.ARTIK YETER
    Cevapla
  • pusula 5 yıl önce Şikayet Et
    desenize metrolarda bizim olmayacak artık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle