Türkiye'deki en büyük yatırım bugün başlıyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, işlenmiş petrol ihtiyacının yüzde 25’ini karşılama kapasitesine sahip, 6.5 milyar dolarlık maliyetiyle özel sektörün en büyük yatırımlarından biri olan ‘STAR Rafineri’yi bugün açacak.

GİRİŞ 19.10.2018 06:18 GÜNCELLEME 19.10.2018 15:46
Bu Habere 93 Yorum Yapılmış

Erdoğan ve Aliyev, yaklaşık 6.5 milyar dolara mal olan dev yatırımı bugün birlikte İzmir Aliağa’da açacak. Açılışa iki Cumhurbaşkanının yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Şahin Mustafayev ile çok sayıda Türk ve Azerbaycanlı bürokrat, yetkili ve sektör temsilcisi katılacak.

JET YAKITININ TAMAMI

 

 

Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR’ın 6.5 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirdiği STAR Rafineri, bugüne kadar Türkiye’de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olarak dikkat çekiyor.

Türkiye’nin işlenmiş petrol ürünü ihtiyacının yüzde 25’ini tek başına karşılayacak olan STAR Rafineri, aynı zamanda Türkiye’nin ilk Stratejik Teşvik Belgesi alan şirketi de oldu. 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip olan STAR Rafineri, yılda 4.8 milyon ton dizel ve 1.6 milyon ton naftanın yanı sıra cari açığa önemli etki yapan jet yakıtı ve LPG’nin üretimini de gerçekleştirecek. 7 yılda tamamlanan rafineri, Türkiye’nin ithalat oranını dizelde yüzde 40, LPG’de ise yüzde 70’lere düşürecek. STAR Rafineri, Türkiye’nin jet yakıtı ihtiyacının ise tamamını karşılayacak.

2 bin 860 dönüme yayılan 3 iskelesi ve 20 üretim tesisiyle bir Organize Sanayi Bölgesi ile aynı büyüklüğe sahip olan tesiste, bin 100 kişi istihdam edilecek. 63 tankıyla yaklaşık 1 milyon 640 bin metreküp depolama kapasitesine sahip rafineri, petrol ürünleri ithalatında her yıl 1.5 milyar dolar civarında ekonomiye katkı sağlayacak.

İLK STRATEJİK YATIRIM TEŞVİKİ

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada da rafinerinin bugün Erdoğan ve Aliyev ile birlikte açılacağı ifade edildi. Açıklamada, “Türkiye’de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırımı olan STAR Rafinerisi, Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde son yıllarda gerçekleştirilen en büyük petrol operasyonlarından biridir. Rafineri, ülkemizdeki ilk ‘Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ne sahip proje olma özelliğini de taşımaktadır” denildi.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 93
  • ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    izmire fazla değil mi azda başka illere yapsanız
    Cevapla
  • milliyetci 5 yıl önce Şikayet Et
    Turkiyenin buna ihtiyaci vardi yetmez iki tane daha gerekli.
    Cevapla
  • ahm 5 yıl önce Şikayet Et
    Aliağada zaten TÜPRAŞ vardı? 2 tane rafineri fazla değil mi?
    Cevapla
  • gurbetci 5 yıl önce Şikayet Et
    gardasimdan Allah razi olsun sag ol gardasim
    Cevapla
  • hakan 5 yıl önce Şikayet Et
    İzmir Aliağa olabilir!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle