Sanayi üretimi rakamları açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı Ağustos ayı Sanayi Üretim Endeksi verisini açıkladı. Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 arttı

Sanayi üretimi rakamları açıklandı
Sanayi üretimi rakamları açıklandı
GİRİŞ 16.10.2018 10:04 GÜNCELLEME 16.10.2018 13:24
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,7 arttı. Foreks anketinde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin yüzde 1,0 artacağı beklentisi çıkmıştı.

Sanayi üretimi arındırılmamış verilerle yıllık yüzde 11,1 düşüş gösterdi. Foreks anketinde beklenti arındırılmamış sanayi üretiminde yüzde 7,5 düşüş olacağı yönündeydi. Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2018 yılı Ağustos ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %6,1, imalat sanayi sektörü endeksi %1,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %2,9 arttı.

Aynı ayda mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre %1,1, arındırılmamış yüzde 16,6 azaldı. Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2018 yılı Ağustos ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %5 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi %1,5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise %0,8 azaldı. 

VARANK: ZORLU DÖNEM GERİDE KALDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2018 yılı Ağustos ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi. 2018 yılı Ağustos ayında sanayi üretim endeksinin piyasa beklentilerine kıyasla olumlu gerçekleştiğini belirten Varank, “Endeks geçen yıla göre yüzde 1,7 artış gösterdi. Bu veriler, döviz kurundaki belirsizliğin ve dışsal şokların en yoğun biçimde yaşandığı dönemde gelmesine rağmen, Türk sanayisinin gücünü ve direncini bir kez daha kanıtlamıştır. Artık sanayimiz için zorlu dönem geride kalmaya başlamıştır” ifadelerini kullandı.

Bakan Varank, şunları kaydetti:

“Ağustos ayı ile birlikte ilk sekiz ayda sanayi üretimindeki artış yüzde 6,6 oldu. En dikkat çekici gelişme ise yüksek teknolojili ürünlerin üretimindeki yıllık yüzde 26,8’lik ve aylık yüzde 9’luk artıştır. Bu durum, Yeni Ekonomi Programındaki yüksek katma değerli üretime geçiş hedefini destekler niteliktedir. Ağustos ayında ana sanayi gruplarında en yüksek artış sermaye malı üretiminde gözlendi. Bu kalemde geçen yıla göre yüzde 5,3, bir önceki aya göre yüzde 2’lik bir artış meydana geldi. Bu tablo, üretime dönük yatırımların devamı açısından olumlu bir göstergedir. Bakanlık olarak  yurt içi üretim göstergelerindeki aylık değişimleri sektör bazlı detaylı bir biçimde analiz ediyor, atılması gereken adımları süratle atıyor ve uyguladığımız politikaların sıkı takibini yapıyoruz. Ağustos ayında yaşadığımız finansal saldırıya karşı 17 Ağustos’ta üreticilerimiz için Destek ve Önlem Paketini açıkladık. Burada yer alan eylemlerin çoğunu başarılı bir şekilde hayata geçirdik. Geri kalan kısımda ise önemli ilerlemeler kaydettik."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan '100 Günlük İcraat Programı'ndaki taahhütlerini birer birer hayata geçirdiklerini kaydeden Varank, “İkinci 100 Günlük İcraat Programı'na yönelik çalışmalarımızı da zaman kaybetmeksizin başlattık. Enflasyonla Topyekun Mücadele için  sanayicilerimizin finansman maliyetlerini aşağıya çekmek, yüksek katma değerli üretimi desteklemek ve ithalatı azaltmak üzere atacağımız adımları ilan ettik. Bakanlığımız ve ilgili kuruluşlarımızın tüm imkanları  araştırmacılar, girişimciler, KOBİ’ler ve sanayiciler için seferber edilmiş durumdadır. 'Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi' vizyonumuzla, yüksek katma değerli üretim en temel önceliğimizdir. Hiç şüphe yok ki bu öncelik, ülkemiz ekonomisinin güçlü ve sürdürülebilir büyüme performansında kilit rol oynayacaktır” açıklamasında bulundu.

YORUMLAR 1
  • canturk 5 yıl önce Şikayet Et
    doların yükselmesi dış ticareti azaltırken yerli üretimi arttırıyor eskiden dolar ucuz olduğu için yurt dışından alıp içerde satıyorduk dolar yükselince dışardan almak üretmekten daha pahalıya mal olmaya başladı sanayicimiz üretmek daha avantajlı diyerek kapasitesini arttırmayı işçi alımını arttırmayı seçti doların 5 seviyesinde kalşması yerli üreticileri hareketlendirecektir 5 seviyesinde kalmalı yerli üretim arttırılmalı destekler artmalı teşfikler artmalı
    Cevapla