Elektrik faturasında yeni dönem

Toplam 8.5 milyon aboneyi ilgilendiren elektrik faturalarında Avrupa İstatistik Kurumu'nun "enerji-dağıtım bedeli, vergi ve fonlar" olmak üzere üçlü sınıflandırmaya geçildi.

Elektrik faturasında yeni dönem
Elektrik faturasında yeni dönem
GİRİŞ 15.10.2018 07:32 GÜNCELLEME 15.10.2018 07:54
Bu Habere 106 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, uygulanan bedellerin basitleştirilmesinin faturaların daha iyi anlaşılmasına, tedarikçilerin sözleşmelerini daha kolay karşılaştırmasına katkı sunduğunu ifade etti.

Bakan Dönmez, faturalarda yeni sistemdeki enerji, dağıtım, vergi-fonlar şeklindeki üçlü sınıflandırmanın Eurostats sınıflandırması ile benzer şekilde olduğunu bildirdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun elektrik faturalarında yaptığı düzenlemeler Meclis gündemine taşındı. Tüketiciye gönderilen faturalarda yer alan dağıtım bedelinin enerji bedelinin yüzde 50'sinden fazla olduğu yönündeki eleştirilere Enerji Bakanı Fatih Dönmez yanıt verdi.

 

 

Dönmez, iletim, kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedelinden oluşan maliyetin faturada "dağıtım bedeli" adı alında, enerji ve perakende satış hizmet bedelinden oluşan maliyetlerin de "enerji bedeli" olarak tek bir kalem olarak gösterildiğini belirtti.

ZORUNLU BİR BEDEL

Bakan Dönmez, "İlgili mevzuatta dağıtım bedelinin hangi bileşenleri içerdiği tek tek sayılıyor. Enerji bedeli, dağıtım bedeli ile vergi ve fonlar şeklinde yapılan üçlü sınıflandırma Avrupa İstatistik Kurumu sınıflandırmasına benzer nitelik taşıyor" diye konuştu.

GÜNCELLENEREK ÖDENİYOR

Bakan Dönmez, ev değiştirenlerin elektrik aboneliği için 100-150 lira bedel ödemelerine yönelik eleştirilere de, "Bu bedel abonelik sonunda tüketiciye güncellenmek suretiyle geri veriliyor" dedi.

TAKSİT İMKÂNI VAR

Hükümet, geçen yıl elektrik abonelerinin fatura yükünü hafifletmek için 82 lirayı aşan faturalarda kredi kartına iki taksit imkânı getirmişti. EPDK dağıtım şirketlerine de sınırlama getirdi. Buna göre, ikili anlaşma, aktif elektrik enerjisi, kurul onaylı ve kanunlarca tahsili zorunlu kılınan vergi ve fonlardan oluşuyor.

YORUMLAR 106
  • evetci 5 yıl önce Şikayet Et
    ahırlarına kadar kaçak hat çeken hiç elektirik parası vermeyen üstelik gelen görevlileri bir güzel döven konuşurken allah peygamber aşkına diye konuşan haramzade hırsızların üzerine gidilmedikce biz bu faturaları milletin bir kısmı olarak ödemeye mahkumuz hakkımız haram zehir zıkkım olsun.
    Cevapla
  • vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Şu anda dar gelirli vatandaşlarımız gerçekten çok aciz bir durumdalar. Vatandaşlarımızın en temel ihtiyaçlarından biri olan elektrik, su ve doğalgaz'dan alınan KDV ya kaldırılmalı ya da % 1'e düşürülmelidir. Aynı zamanda vatandaşın kafası karışmaması açısından elektrikte uygulanan gündüz, puant ve gece uygulaması ve su da uygulanan 1. kademe 2. kademe ve 3. kademe gibi uygulamalar kaldırılıp tek sisteme geçiş yapılmalıdır.
    Cevapla
  • Önder 5 yıl önce Şikayet Et
    Dağıtım bedeli kaçak bedeli vb. Hiç birine hakkım helal değil.
    Cevapla
  • ugur Mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    Millet yazmis yazistirmis, dagitim ve sayac icin ödenen paralar dunya'nin her yerinde ödeniyor. Sacma sapan yorum yapmayin.
    Cevapla
  • DeLy 5 yıl önce Şikayet Et
    Turan..almanyada maaşlar ortalama 1100 ila 1500 euro arası değişiyor kiralar ise en düşük 600 euro ?
    Cevapla
  • Bilinçli tüketici 5 yıl önce Şikayet Et
    sayın Mustafa Bey, Dünyanın hç bir yerinde Saat kullanıcıya satılmıyor, Dagıtım bedeli yıllık hesaplanıyor çok cüzzi miktarda, kayıp kaçak bedeli ise, Dünyanın hiç biryerindeyok.
    Cevapla
  • Turan 5 yıl önce Şikayet Et
    Almanya'da asgari ücret 11 000 TL. Ödeme öyle örnek ver.
    Cevapla
  • asalet 5 yıl önce Şikayet Et
    ev degistirip .elektirigi uzerine alandan .depozito . parasi 100. 150. alinmasin .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle