Tavuk çiftliği, yeni yatırım fırsatı

Kuş Gribi kriziyle dibe vuran, ancak geçen yıl yüksek bir satış performansı yakalayan kanatlı eti sektöründe şirketler, artan talebi karşılamak için yeni sözleşmeli üretici arayışına girdi.

Tavuk çiftliği, yeni yatırım fırsatı
Tavuk çiftliği, yeni yatırım fırsatı
GİRİŞ 09.10.2007 11:28 GÜNCELLEME 09.10.2007 11:28

Kuş Gribi kriziyle dibe vuran, ancak geçen yıl yüksek bir satış performansı yakalayan kanatlı eti sektöründe şirketler, artan talebi karşılamak için yeni sözleşmeli üretici arayışına girdi. AA muhabirine açıklamalarda bulunan Abalıoğlu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ender Abalıoğlu, sektörde kapasitelerin yeniden artışa geçtiğini belirterek, sözleşmeli üretici sayısının da yükselmesini beklediklerini ifade etti.


Kuş Gribi kriziyle birlikte damızlık hayvan sayısını en aza indiren sektörde talebin artmasıyla fiyatların da yükseldiğini kaydeden Abalıoğlu, geçen yıl sektörün iyi bir sezon yaşadığını ifade etti. Kuş Gribi krizinden yara almadan çıkan şirketlerin önümüzdeki dönemde kapasitelerini yeniden artıracağını ifade eden Abalıoğlu, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde kurdukları tesiste tam kapasite kullanmaya başlayacaklarını söyledi. Tesiste şu anda günlük üretim kapasitesinin 115-120 bin arasında gerçekleştiğini, gelecek dönemde bu rakamı 150 bin adete çıkartıp her yıl en az yüzde 40 oranında büyüme hedefi koyduklarını aktaran Abalıoğlu, bu kapsamda yeni sözleşmeli üreticilere ihtiyaç duyduklarını belirtti.


YENİ YATIRIMCILAR


 Hızla artan tüketim ihtiyacını karşılamada yeni kümeslere ihtiyaç olduğunu belirten Abalıoğlu,şöyle konuştu: "Halen Manisa, İzmir, Denizli, Uşak ve Aydın'a kadar uzanan çevredeki sözleşmeli 200'ü aşkın çiftlikle birlikte çalışıyoruz. Bu çiftliklerin bir kısmı daha önce bu sektörde olmayan, diğer sektörlerden geçiş yapan yatırımcıları oluşturuyor. Tavuk çiftliği yatırımı yapanlar arasında doktor, avukat, diş hekimi gibi mesleklerini sürdürenler ve daha önce tekstil sektöründe fason üretim yapan iş adamlarının da bulunması bizi sevindiriyor.


Yine aynı çevrede yeni sözleşmeli üreticilere ihtiyaç duymaktayız. Yatırımcılarla yaptığımız anlaşmayla kümesin kurulmasından faaliyete geçmesine kadar yaşanan tüm süreçte her türlü ekipman desteğini sağlıyoruz. Ziraat Bankası ile yaptığımız anlaşmayla yatırımcılar kolay kredi imkanı sağladık."


Yapılan yatırımın ortalama 3-4 yıllık süreçte kendisini karşıladığını ifade eden Abalıoğlu, kümes yapım bedelinin metrekare başına 150 YTL olduğunu, bin 200 metrekarelik bir kümes için ise inşaat ve ekipman maliyetinin 18 bin YTL'ye mal olduğunu ifade etti. Civciv, yem ve veteriner desteği gibi hizmetlerin firma tarafından karşılandığını kaydeden Abalıoğlu, üreticiye kilogram başına ortalama 25 Ykr ile 35 Ykr arasında bir fiyat ödendiğini söyledi.


YUMURTA İHRACATI


 Öte yandan, Ege Bölgesi'nde özellikle Irak'a yapılan yumurta ihracatında da önemli yükselmeler görülüyor. Geçen yılın 9 aylık döneminde toplam kanatlı yumurtası ihracatı 1 milyon dolar seviyesindeyken bu yıl aynı dönemde 13 milyon doları Irak'a olmak üzere 16 milyon dolarlık yumurta ihracatı yapıldı. Son dönemde Yumurta Üreticileri Birliği'nin yanı sıra şirketlerin de ihracat pazarını artırdığı ifade ediliyor.