ASKON: TL'ye dönüş ihracata artı değer katacaktır

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Karara İlişkin Tebliğ’de değişiklik yapılmasını içeren tebliği değerlendirdi.

ASKON: TL'ye dönüş ihracata artı değer katacaktır
ASKON: TL'ye dönüş ihracata artı değer katacaktır
GİRİŞ 06.10.2018 14:16 GÜNCELLEME 06.10.2018 14:16

TL’ye itibar kazandırmanın her şeyden önce milli bir dava ve moral meselesi olduğunu belirten ASKON Başkanı Cesur, ‘’Dövize bağımlılık maliyet artışlarını yukarı yönde tetiklerken ihracattan gelen kazancı da etkiliyordu. TL’nin değer kazanması maliyet artışlarını düşürecek ve ihracatımıza olumlu yönde etki edecektir. Ayrıca dolarla borçlanan kiracılara da büyük kolaylık sağlayacaktır’’ dedi. AVM yatırımcıları arasında yabancı yatırımcılarının oranının da hayli yüksek bir seviyede olduğunu belirten Cesur, bu yatırımcıların bankalara döviz üzerinden olan kredi borçlarına ilişkin de ayrı bir çalışma yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Başkan Cesur konuya ilişkin şunları ifade etti:

Hazine ve Maliye Bakanlığının Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Karara İlişkin Tebliğ’de değişiklik yapılmasını içeren tebliğ her şeyden önce TL’ye itibar kazandırılması için önemli bir karar olduğu gibi ekonomiye yansımaları açısından da artı değerler getirecektir.

Maliyet Artışını Düşürecek ve İhracatımıza Olumlu Yönde Etki Edecektir

Ülkemizin parasının değer kaybı, ihracatımızı arttırıcı etkilerden ziyade ithalatı daraltan etkiyi daha çabuk gösteriyor. Biz ülke olarak petrol, doğal gaz gibi enerji ithalatına bağımlı olduğumuz için bu etki sınırlı kalıyor. Paramızın değer kaybı ise borçlanma bedelleri, ithal enerji maliyetleri, ithal girdilerin bedelleri vb maliyetleri yükselttiği için sanayide maliyet artışını ortaya çıkartıyor ve ihracatta ülkemize kazandıracağımız kazancın bir bölümü buraya gidiyor. TL’nin değer kazanması ile maliyet artışları azalacak ve ihracatımıza olumlu yönde etki edecektir.

Parasal Daralmanın Etkilerini Yaşıyoruz, Faiz Artırımı TL’ye Değer Kazandırmıyor

Türkiye cari işlemler açığı veren bir ülke ve yabancı para cinsinden borçlanma oranı yüksek. Tüm dünyada parasal daralma etkileri yaşanırken faizleri arttırmamıza rağmen bizim bu durumdan daha çok etkilenmemizin nedeni Türkiye’nin yabancı para cinsinden borçlanmasının özel sektör üzerinden olmasıdır. Bu nedenle faiz artışının TL’nin değerine karşı olumlu bir yansıması olmamaktadır.

Yatırımcının Hakkı da Gözetilmeli

Bu tebliğ ile dövizle borçlanan kiracı korunmuş oldu. Kiracılara büyük rahatlama sağlayacak bu tebliğ yatırımcıyı zor durumda bırakmamalı. Türkiye’de AVM yatırımlarının 17 milyar dolarlık kısmı tamamen yabancı sermaye tarafından gerçekleştirilmektedir. Tabi bu yatırımın büyük kısmı döviz şeklinde banka kredileri üzerinde yapılmaktadır. Bu yatırımcıların da mağdur olmaması için banka ve yatırımcı arasında orta yol bulunarak bu konuya bir çözüm getirilmelidir.