Hacker'lardan devasa banka vurgunu!

Kuzey Koreli bir grubun 2014 yılından bu yana dünya çapında bankaların bilgisayar sistemlerine sızarak yüz milyonlarca dolar çaldığı iddia edildi.

Hacker'lardan devasa banka vurgunu!
Hacker'lardan devasa banka vurgunu!
GİRİŞ 03.10.2018 16:57 GÜNCELLEME 03.10.2018 17:07

ABD merkezli siber güvenlik firması FireEye, "APT38" olarak  adlandırılan Kuzey Koreli korsan grubun, nükleer ve füze denemeleri üzerine  Pyongyang yönetimine ekonomik yaptırımların artırıldığı Şubat 2014'de ortaya  çıktığını ve o tarihten bu yana faaliyetlerini artırarak sürdürdüğünü bildirdi.

İnternet üzerinden banka soygunu yapan grubun, önce Kuzey Kore'nin  geçmişte kara paraakladığı Güneydoğu Asya'daki finans kuruluşlarını hedef  aldığı, faaliyet alanını daha sonra Latin Amerika ve Afrika'ya, sonrasında da  Kuzey Amerika ve Avrupa'ya kadar genişlettiği belirtildi.

FireEye, en az 11 ülkede sofistike ve yıkıcı korsan saldırılar  düzenleyen APT38'in tüm faaliyetleri sırasında 1,1 milyar dolar çalmaya teşebbüs  ettiğini, milyonlarca doları çalmayı başardığını savundu.

Grubun, bankalar arası para transferinde kullanılan SWIFT sistemine  sahte işlemler yerleştiren kötücül yazılım kullandığı, en büyük vurgununu, 2016  yılında Bangladeş Merkez Bankasından 81 milyon dolar çalarak yaptığı kaydedildi.

APT38'in en yakın tarihte mayıs ayında Şili'nin en büyük bankası Banco  de Chile'yi hedef aldığı, bankanın, korsan saldırıda 10 milyon dolarının  çalındığını açıkladığı ifade edildi.

ABD Hazine Bakanlığı, 6 Eylül'de Amerikalı eğlence şirketi Sony  Pictures ve Bangladeş Merkez Bankasının aralarında bulunduğu çeşitli kurumları,  siber saldırılarla dolandırdığı gerekçesiyle Kuzey Koreli bilgisayar programcısı  Park Jin Hyok'a yaptırım uygulama kararı almıştı.

Kuzey Kore yönetimi ise siber saldırılarla ilişkisi olduğu yönündeki  iddiaları reddediyor.