ASKON'dan enflasyon açıklaması

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, TÜİK tarafından açıklanan Eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

ASKON'dan enflasyon açıklaması
ASKON'dan enflasyon açıklaması
GİRİŞ 03.10.2018 17:05 GÜNCELLEME 03.10.2018 17:05

Açıklanan rakamların beklentilerin çok üzerinde çıktığını belirten ASKON Başkanı Cesur, ‘’Bu rakamların, karar süreçlerine, yatırımlara, kredilere, istihdama, dış ekonomik ilişkilere ve toplumsal etkilere kadar bir çok yansıması olacaktır. Devlet refleksi olumsuzluklara karşın acil devreye girmelidir.'' dedi. Cesur ayrıca, faizi arttırarak büyük işletmelerin parasını güvenli limana alan devlet aklının, küçük ve orta ölçekli işletmeleri de enflasyona ezdirmemesi gerektiğini belirtti.

ASKON Başkanı Cesur konuya ilişkin şunları söyledi:

TÜİK tarafından açıklanan Eylül ayı enflasyon rakamları iş dünyası olarak her kesimde olduğu gibi bizim de canımızı yaktı. 3,5-4 oranında yüzdeler beklerken, bir önceki aya göre %6,30, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,52 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 13,75 artış gerçekleşmesi ilave tedbirlerin bir an önce alınması için devlet refleksinin acil devreye girmesi gerektiğini ortaya koymuştur. 

Fırsatçılar Aynı Gemide Olduğumuzu Çok İyi Bilmeli

Elbette ki bu artışa, yaşadığımız sıcak ekonomik gelişmelerin yanısıra bu belirsizlik ortamını kendilerince fırsata çevirmeye çalışanların da etkisi olmuştur. Bu fırsatçılar şunu çok iyi bilmelidir ki, vatandaş mağdur edilip, fiyatlar altında ezilirse bunun yansıması tüm pazara yansıyacaktır. Bu nedenle fırsatçılar aynı gemide olduğumuzu çok iyi bilmeli ve yanlış adımlar atmaktan bir an önce kaçınmalıdırlar.

Küçük ve Orta Ölçekli Girişimciler Enflasyona Ezdirilmemeli

Hepimizce malum bu süreçlerde parası olan güvenli limana kaçar. Faizler yükseltilerek zenginin malı güvenli limana çekildi. Bunun istihdama ve yatırımlara etkisi olumsuz yönde olacaktır. Ayrıca bu yüksek enflasyon rakamlarının, karar süreçlerine, yatırımlara, kredilere, istihdama, dış ekonomik ilişkilere ve toplumsal etkilere kadar bir çok yansıması da olacaktır. Bu alanlarda olumsuzluklar yaşamak istemiyorsak devlet refleksinin acil devreye girmesi gerekmektedir. Faizi arttırarak büyük işletmelerin parasını güvenli limana alan devlet aklının, küçük ve orta ölçekli işletmeleri de enflasyona ezdirmemesi lazım.  Hükümetimizin biran önce acil eylem planı ile yol haritasını belirleyip, enflasyonu dizginleyecek tedbirler alması gerekmektedir.