Emeklilikte yaşa takılanlar son durum ne? EYT için gelen son açıklama...

Emeklilikte yaşa takılanların gözü gelecek açıklamalarda. Yani yasama döneminin başlaması ile birlikte gözler EYT yasasında. Hükumet kanadından konuya ilişkin umut vadeden bir açıklama gelmezken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan EYT'liler için son noktayı koydu. İşte, Erdoğan'dan gelen son dakika açıklaması...

Emeklilikte yaşa takılanlar son durum ne? EYT için gelen son açıklama...
Emeklilikte yaşa takılanlar son durum ne? EYT için gelen son açıklama...
GİRİŞ 20.10.2018 09:37 GÜNCELLEME 20.10.2018 09:37
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Yaklaşık 700 bin kişinin beklediği EYT yasasının akıbeti gündemden düşmüyor. 1 Ekim tarihi itibariyle açıklan TBMM'de görüşülmesi beklenen Emeklilikte yaşa takılma konusundan son gelişmeler yakından takip ediliyor. Prim gününü dolduran ve yaş hariç diğer şartları yerine getiren vatandaşlar kendilerine emeklilik yolunun açılmasını talep ediyorlar. Yapılan değerlendirmelere göre SSK'lıların 4447 sayılı kanun öncesi hakları verilirse 3 seçenekle emekli olmaları mümkün olabilecek. Peki, emeklilikte yaşa takılanlar için güncel bir düzenleme var mı? EYT için hükumet kanadından yapılan son açıklamalar neler? Ekim ayı içerisinde EYT yasası çıkacak mı? İşte, Emeklilikte yaşa takılanlar, EYT, erken emeklilik yasası için son dakika gelişmeleri....

ERDOĞAN SON NOKTAYI KOYDU, "TASVİP ETMİYORUZ"

 

 

AK Parti grup toplantısında önemli açıklamalar yapan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Emeklilikte yaşa takılanlar meselesi ile ilgili de son noktayı koydu. Erdoğan; "Bizim kitabımızda yorgunluğun tembelliğin, ataletin yeri yoktur. Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette isteyenlerin yolu açıktır." sözleri ile EYT için tüm kapıları kapatmış oldu.

"Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik yok"

"Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar olarak başlatılan kampanya ile sosyal güvenlik sistemimizin nasıl bir felakete sürüklendiğini görüyoruz. Erken emeklilikle ilgili görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Emekli olabilmek için sigorta süresi prim gün sayısı ve yaş kriterleri var. 1999’da yapılan düzenleme ile yaş şartı getirildi. Emeklilikte yaşa yakılanlar kampanyasının özünde bu vardır. Dernek kurulmuş, bu derneğin başındaki hanımefendi 1992’de sisteme dahil olmuş. Eski sistem devam etseydi 38 yaşında emekli olacaktı. Şimdi bu hanımefendi 2020’de yani 48 yaşında emekli aylığı almaya başlayabilecek. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yok."

"Maliyeti 26 milyar lira"

Teklifin maliyetinin 26 milyar lira olduğunu ifade eden Başkan Erdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti, "Emeklilikte yaşa takılanlar denilen gruba giren, 6,3 milyon kişi bulunuyor. Bunlardan, 1,3 milyonu hemen emekli olabilecek durumda, kalanları da peyderpey emekliliğini talep edebilecektir. Bu teklifin ülkemize yıllık ilave maliyeti 26 milyar lira. Erken emeklilikten yararlanacakların tamamı göz önüne alındığında bu rakam 750 milyar lirayı buluyor. Ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz böyle bir dönemde, böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmeye hakkımız var mı, diye milletime soruyorum. Meclis’te bunu gündeme getirenler yeniden durum değerlendirmesi yapsın.

Bir tarafta stokçular fırsatçılar türedi, diğer tarafta bunlar türedi. Ne olacak, emekli olacak diğer taraftan başka işte çalışmaya devam edecek. Batı dünyası 65 yaşın altına eyvallah etmiyor, ülkeye maliyetleri çok fazla da onun için. Şimdi İskandinav ülkeleri bile bedelini ödeyemeyince emeklilik yaşını yukarı tırmandırmaya başladılar."

KANUN TEKLİFİ MECLİSE SUNULMUŞTU

Emeklilikte yaşa takılanlar için adım atan MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, kanun teklifini meclise sundu. Milyonlarca emekli adayını heyecanlandıran bu tasarı ile yaşını dolduran ancak prim günü eksik olan vatandaşlar eksik primlerini borçlanarak emekli olabilecekler. Tasarıyı anlatan Erdem TBMM'de yaptığı konuşmada "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanun tekliflerimizi verdik. Türk milletinin nerede sorunu varsa bununla ilgili çözümlerin mutlaka bulunacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu. 

Teklif komisyona girerken, düzenleme çıkarsa emeklilik yaşını doldurduğu halde çeşitli sebeplerle işsiz kalıp prim miktarını dolduramayan, iş bulup çalışamayan daha doğrusu yaşı ilerlediği için iş verilmeyen 100 bin kişiye emekli olmanın yolu açılacak. 

Yapılandırma kanunuyla geçmişe dönük borçlanan Bağ-Kur'lulara yaş, yıl ve prim şartını yerine getirmeleri halinde emekli olabilme fırsatı verilmişti. Şimdi SGK'lılar için de aynı imkanın sağlanması gündemde. 

MAĞDUR ESNAF İÇİN EMEKLİLİK YOLU AÇILDI

Emekliler için beklenen yasa çıkarsa esnaflar için de emeklilik yolu açılacak. Yasa öngörüldüğü şekliyle çıkarsa işten çıkarılan, iflastan dolayı işsiz kalan veya işe ara vermek zorunda olan çalışanlara ve kepenk kapattığı için prim yatıramayan esnafa emekliliğin yolu açılacak.

KALIN'DAN GELEN SON AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın geçtiğimiz akşam bir basın mensubunun yönelttiği 'Emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin verilen öneriye kabinenin bakışı nedir?' sorusu üzerine şu açıklamayı yaptı;

"Bu konu kabinenin gündeminde yok. Tabii ki Meclis ayağı ayrı bir konu. Yeni hükumet sisteminde Meclis kendi kanunlarını çıkartabilir. Bunun değerlendirmesi Mecliste yapılır ama hükümet nazarından baktığınız zaman konu bugün de geçtiğimiz toplantılarda da gündeme gelmedi. Bu konuda herhangi bir değişiklik söz konusu değil."

"HÜKUMETİN GÜNDEMİNDE YOK"

Geçtiğimiz gün yapılan kabine toplantısı sonrasında kendisine yöneltilen  'Başta MHP olmak üzere muhalefet partileri emeklilikte yaşa takılanların sorununu çözmek için Meclis’e yasa teklifi verdi. Hükümet olarak olaya nasıl bakıyorsunuz? MHP’ye destek verecek misiniz?' sorusuna cevaben Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Bu konu bugün gündeme gelmedi. Hükumetin gündeminde de yok. Gündeme gelince bakılır. Bütçeye üreteceği maliyeti dikkate almak lazım." demişti. 

"BU MESELE İLE İLGİLİ ÇALIŞMAMIZ YOK"

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş yöneltilen, "Emeklilikte yaşa takılanlar için herhangi bir düzenleme var mı?" sorusu üzerine  "Şu an itibariyle bize gelen bir şey yoktur. Elimizde bir şey yoktur. Bu meseleyle ilgili çalışılmamız yoktur” dedi. Prim gününü dolduran ve yaş şartını tamamlamak için beklemek durumunda olan vatandaşların beklentilerinin olmaması gerektiğini ifade etmişti.

YORUMLAR 35
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Reisi seviyoruz, yanlış olan bunun özel sektörü kapsaması, heleki 4/A çalışanı acil bu yasaya ihtiyacı var, kamu şartlarını buyursun özele getirsin bizde eyt istemeyelim, özel sektördeki hak hukuk sistemi bozuk, bu işe çözüm bulunsun, sırf ümmet için Reise oy verdim, verecem, ama bu konu bu iktidara seçim kaybettirebilir.
    Cevapla
  • Barış 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben 38 yasindamiyim 45 oldu yaşım
    Cevapla
  • Serkan 5 yıl önce Şikayet Et
    1999 dan önce sigortam vardı ve o zamanki kanunı hakkımızı istiyoruz üstelik 38 yaşındada kimse şimdi emekli olmiycak yanlış anlatılıyor ben 18 sene neden bekliyim ve sigortam yattıkca maaşım azalıyor adelet bunun neresinde
    Cevapla
  • Fatih EVCİ 5 yıl önce Şikayet Et
    Başkanım bu millete ssk falan gerekmez.Ssk yı derhal kaldırın.
    Cevapla
  • sevinc gonul 5 yıl önce Şikayet Et
    1999 dan once EYT LILER kanunen emeklidir bu insanlarin haklari korunmuyor yinede SAVCI bilir televizyon programinda sorulsun LUTFEN saygilarimla
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle