Kilogramı 2 bin dolar: 3 ayda 3 ülkeyle anlaşıldı

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) şirketleri arasında yer alan ROKETSAN son 3 ayda 3 ülkeyle, silah sistemleri ihracatı anlaşması imzaladı. ROKETSAN Genel Müdürü Selçuk Yaşar, şirketin dünyadaki ilk yüz büyük savunma şirketi arasında yer aldığını belirtti.

Kilogramı 2 bin dolar: 3 ayda 3 ülkeyle anlaşıldı
Kilogramı 2 bin dolar: 3 ayda 3 ülkeyle anlaşıldı
GİRİŞ 02.10.2018 15:04 GÜNCELLEME 02.10.2018 15:04
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) şirketleri arasında yer alan ROKETSAN, son 3 ayda, ilk defa 3 ayrı yeni ülkeyle, silah sistemleri ihracatı anlaşması imzaladı. İhraç edilen bir füzenin kilogram fiyatı ise yaklaşık olarak 2 bin dolar.

Roketsan Genel Müdürü Selçuk Yaşar, şu anda 30'a yakın ürünleri olduğunu belirterek, hızla yeni ürünleri geliştirdiklerini, geçmiş 30 yılda çıkardıkları silah sistemlerinin uzun süren projeler sonrasında başarıya ulaştığını söyledi.

 

Bir ürün geliştirmenin 4-5-6 yıl, bazen daha uzun süre aldığını ifade eden Yaşar, kazandıkları tecrübe ve yükselen personel kalitesiyle gelecek yıllarda çok daha hızlı bir şekilde yeni ürünlerinin ortaya çıkacağına dikkat çekti.

"Guiness'e girdik, ilgi arttı"

İngilizce'de ‘Rocket science’ diye bir deyim vardır. Yani roket bilimi. Herkesin anlayabileceği bir şey değil şeklinde izah edilebilecek bir deyim. Akıllı, çalışkan zeki çocukların gitmek istediği, çalışmak istediği bir alan diye geçer. Bu çocuklar esasen Türkiye’mizin her yerinde var. Bunları biz çekmeye çalışıyoruz. İş başvurularında seviyenin son aylarda yükseldiğini gördük. Geçtiğimiz birkaç ay içinde ROKETSAN’ın, Dünya Rekorlar Kitabı, Guiness’a girdiği medyada yer aldı.

Bizim üç yıl önce üretime giren başka bir ülke için yaptığımız çok özel bir roket fırlatma sistemi var. 240 adet roketi, 40 kilometreye, 120 saniye içinde atabilen bir roket fırlatma aracı geliştirdik ve bundan çok sayıda teslim ettik.

‘En fazla sayıda roket atabilen fırlatma aracı’ diye dünya askeri araçlar kategorisinde Guinness’e girdik. Bu Rusça, İngilizce, Arapça birçok ülkede yayınlanan bir kitap ve orada ROKETSAN’ın adı geçiyor. Hatta buraya gelmeden önce arkadaşlarım bana iş başvurularda bir artış olduğunu ve eskiden olmadığı kadar yüksek notlarla başvuru yapan çocuklar olduğunu söyledi. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Gelecek havacılıkta, uzayda teknoloji orada. Türkiye bu teknolojiyi artık üretiyor. Sadece ROKETSAN değil. Bu sektörde olan diğer şirketlerimizde bunu üretiyorlar. Kendi teknolojimizi üretiyoruz. Bugün ihraç ettiğimiz bir füzenin kilogramı 2 bin dolar.

"700 şirket Roketsan'a çalışıyor"

ROKETSAN’ın bugün 2 bin 600 çalışanı var. Bunun yarıdan fazlası bin 400’e yakını mühendis. Bunların da yaklaşık bin tanesi Ar-Ge mühendisi. Yeni ürün, yeni teknolojiler üretmek için çalışıyor. Türkiye’de yaklaşık bin 700 firmayla çalışıyoruz. Yani bir ürün üretiyoruz ama Türkiye’de bin 700 firmada çalışan onbinlerce Türk insanının, işçimizin, teknisyenimizin, mühendisimizin bize katkısı var. Bugün biz Malatya’dan Samsun’dan İstanbul’dan İzmir’den Manisa’dan Gaziantep’ten bizimle çalışan firmalar var. Buralarda ürettiriyoruz bazı parçalarımızı. Bunlar şirketimizde bir araya geliyor ama teknoloji bizde, bunu biz üretiyoruz.

"Dünyada ilk 100'de yer alıyor"

TSK Güçlendirme Vakfı şirketleri (TAİ, TEİ, ASELSAN, HAVELSAN) arasında yer alan ROKETSAN, bu sene Haziran'da 30'ncu yılını kutladı. 1988'de kurulduk. ROKETSAN, rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde kuruldu. O gün Türkiye'nin de içinde bulunduğu bir Avrupa Stinger programı kapsamında kurulmuştu. Ben de ilk giren 3-5 kişiden bir tanesiyim. Her kademede çalıştım aşağı yukarı. O dönemden bu döneme tabii inişli çıkışlı dönemlerimiz oldu ama özellikle 2003-2004 yıllarından sonra hükümetlerimizin, Milli Savunma Bakanlığı'mızın, Savunma Sanayi Başkanlığı'mızın, Türk Silahlı Kuvvetleri'mizin çok büyük desteğiyle bir sıçrama yaptık. 2004'te 650 kişiydik şimdi 2 bin 650'yiz neredeyse. Bunlar hep projeler sayesinde oldu ve bunları hep Türk çocuklar yaptı. Tamamen %100 Türk sermayesidir. Çalışanlar tamamı Türk vatandaşıdır. Kendi gençlerimiz, kendi insanlarımız ve biz ilk defa geçen yıl 2017'de dünyadaki ilk yüz büyük savunma şirketi arasına girdik doksan sekizinci sıradan. Bu yıl doksan altıncı sıraya yükseldik. Tabii bu bir devler ligi.

"30 silah sisteminde imzası var"

Şu anda 30’a yakın değişik ürünümüz var. Hızla yeni ürünleri de ekliyoruz. Geçmiş otuz yılda çıkardığımız silah sistemleri. Bugünden yarına yapılacak şeyler değil uzun süren projeler. Bir ürün geliştirmek 4-5-6 yıl bazen daha uzun süre alabiliyor. Gelecek yıllarda çok daha hızla yeni ürünlerimiz ortaya çıkacak. Son üç ay içinde ilk defa üç ayrı yeni ülkeyle ihracat sözleşmesi imzaladık. Dünyada silah ihraç etmek zor bir konudur. Bunun nedeni de şu: Önce kendi silahlı kuvvetlerinizin bizim ürünlerimizi kullanması lazım. Türk Silahlı Kuvvetleri'miz de ROKETSAN ürünlerini kullanıyor ve çok memnun. Tabii onlar kullandıkça bu sistemler daha iyi oluyor. Geri bildirimler alıyoruz. Yazılımıyla, donanımıyla geliştiriyoruz. Yabancı ülkelerde, dost ülkelerde ve müttefik ülkelerde bu başarılar izleniyor. Bu da bize yeni imkânlar sunuyor. İnşallah böylece ihracatımız daha da artacak. Hele bu dönemde döviz kazanmamız gereken bu dönemde kendi ürünlerimizi, kendi teknolojimizi, içinde yazılımıyla, donanımıyla ne olduğunu bildiğimiz ürünlerimizi ihraç edeceğiz, ediyoruz. İnşallah gelecek yıllarda, devler liginde dünyanın ilk yüz en büyük savunma şirketi arasında daha üst sıralara tırmanacağız.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 7
  • ALİ 5 yıl önce Şikayet Et
    ALLAHIM yar ve yardımcımız ol.sonsuza ebetiyete kadar sonsuz üstün icat ve başarılar imlatlar nasip eyle inşallah.galip olan sadece ve sadece sensin.AMİN.AMİN.AMİN.
    Cevapla
  • milli 5 yıl önce Şikayet Et
    ilk 100 yetmez...ilk 10 olmalıyız..yardım et bize ALLAHIM..önümüzü aç
    Cevapla
  • mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    MKE Yİ BİTİrmeYin....
    Cevapla
  • Mehmet Kamuran PEKER 5 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah
    Cevapla
  • sato 5 yıl önce Şikayet Et
    İnşaallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle