ASKON: Sektörün cirosunu ikiye katlarız

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Sağlık Sektörü Başkanı Dr. Tekin YILMAZ, saç ekim merkezlerinin mevzuatlara takıldığını belirterek, bu konuları aşabilirsek sektörün cirosunu ikiye katlarız dedi.

ASKON: Sektörün cirosunu ikiye katlarız
ASKON: Sektörün cirosunu ikiye katlarız
GİRİŞ 01.10.2018 13:14 GÜNCELLEME 01.10.2018 13:14

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Sağlık Sektör Başkanı Dr.Tekin YILMAZ, saç ekim merkezileri üzerinde uygulanan mevzuatlara ilişkin bir değerlendirmede bulundu. Yılmaz, ‘ülkemiz özellikle yabancı sermaye akışı konusunda sıkıntı yaşarken, saç ekim sektörü mevzuatlara takıldığı için gereken verimliliği alamıyoruz. ‘ dedi. 

Yılmaz bu konuda şunları söyledi;

Ülkemizin Sağlık Turizmi alanında, özellikle de saç cerrahisi alanında gösterdiği tıbbi başarı ve ülkemize doğrudan ve dolaylı olarak kazandırdığı döviz gelirleri, kamu ve özel kesimdeki otoritelerce taktirle karşılanmaktadır. Buna rağmen saç ekim sektörü mevzuatlara takılması nedeniyle sıkıntılar yaşamaktadır. 

Mevzuatlara Takılıyoruz

İstanbul’da günlük ortalama 1500 saç ekimi oluyor. Bu rakam, diğer bileşenlerle birlikte yaklaşık yıllık iki milyar dolara tekabül ediyor. Bu iş için çoğunlukla turistlere hitap ediyoruz. Bu aynı zamanda beraberinde otel demek, alışveriş demek, transfer demek, döviz demektir. Fakat biz ne hikmetse bölgemizdeki muadil ülkelerle rekabet edemiyoruz. Nedeni ise mevzuata takılmamızdan kaynaklanmaktadır. 

Mevzuat bize hekim sayısı kadar oda açmamıza müsaade ediyor. Beş tane saç ekim odası olan bir sağlık kuruluşu için aynı sayıda plastik cerrah veya dermatoloji uzmanı bulundurulması isteniyor. Hekim insan kaynağının ne denli az olduğu herkesçe bilinmekteyken her oda için bir doktor istihdam edilmesi mümkün olmayan bir sonuçtur.  
 
Zorlaştırıcı değil, kolaylaştırıcı olmak gerekir. Yatırımcıların, müteşebbislerin önünü açmak temel yaklaşım olmalıdır. Yüzlerce kişiye istihdam şansı verecek olan özel sağlık kuruluşları için ruhsatlanma ve faaliyete geçme süreçlerindeki bürokratik engeller yatırımcıyı üzmekte, var olan mevzuatların farklı yorumlamalarından kaynaklı tıkanıklıklar yaşanması ülkemiz için ekonomik kayıp olmaktan öte değildir.    

Sektör Cirosunu İkiye Katlar

Bu şartlarda buna uyabilecek saç ekim merkezi olması çok zor. Hastanelerin acil servislerinde aynı anda 20 yirmi enjeksiyon yapılıyor, acil müdahale için yirmi doktor mu bulunduruluyor? Aynı şekilde, her ameliyathane için bir anestezi uzmanı veya bir genel cerrahi uzmanı mı istihdam ediliyor? Tabi ki hayır. Saç ekim merkezlerine bu dayatmanın yapılması gerçeklerle örtüşmüyor. Bize gelen talepleri bu nedenle karşılayamaz olduk. Özellikle yabancı hastalarımız başka ülkeleri tercih eder oldu. Bu mevzuatın ne ülkemize ve ne de sektöre bir katkısı var. Açıkça belirtmem gerekirse bu mevzuata takılmaz isek sektörün cirosunu ciddi oranda ikiye katlarız. Hem sektör rahatlar hem de ülkemizin ekonomik girdisine katkı sağlanmış olur.  Karar vericilerin bu konudaki ısrarlarından vaz geçerek sektörün gerçekleri doğrultusunda mevzuat oluşturmaları gerekmektedir.  Aksi takdirde bu alandaki hâkimiyetimizi kaybetmiş olacağız.