Küçük esnafa büyük kolaylık

2.5 milyon esnafa koruma geldi. Meslek odalarınca fiyatları tarifeye bağlanan malların satışında üretici firmalara ödeme azami fiyatın yüzde 85’inden az olamayacak

Küçük esnafa büyük kolaylık
Küçük esnafa büyük kolaylık
GİRİŞ 29.09.2018 06:47 GÜNCELLEME 29.09.2018 06:53
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Hükümet, küçük ticari işletmeler ile 2.5 milyon esnafı büyük ve zincir mağazalar, bayiler ve özel yetkili işletmelerin piyasadaki hâkim pozisyonuna karşı korumaya aldı. Meslek odalarınca fiyatları tarifeye bağlanan malları satışa sunan büyük ve zincir mağazalar, bayi ve özel yetkili işletmelerce üretici firmalara yapacakları ödeme azami fiyatın yüzde 85'inden az olmayacak. Böylece, zincir mağazaların üreticiden toplu alım gerekçesiyle daha düşük fiyattan alım yaparak esnafı zorda bırakması önlenecek.

KÜÇÜKLER KORUNUYOR

Ticaret Bakanlığı, perakende ticarette uygulanan ilke ve kurallara ilişkin yönetmelikte önemli bir değişiklik yaptı. Buna göre, meslek odalarınca (ticaret odası, ticaret ve sanayi odası ve esnaf odası) fiyatları tarifeye bağlanan malları satışa sunan mağazalar, bayiler tarafından üretici ve tedarikçiye birim miktar başına yapılacak ödemenin, tarifedeki azami fiyatın yüzde 85'inden az olmaması hükme bağlandı. Yapılan değişiklikle büyük ve zincir mağazaların, bayilerin piyasadaki hâkim pozisyonu üretici ve tedarikçi niteliğindeki küçük işletme ve esnaf aleyhine kullanmasının önüne geçilecek. Düzenleme, üretici ve tedarikçilerin sektörde etkin ve sürdürülebilir rekabet ortamında faaliyette bulunmasına katkı sağlayacak. Uygulamaya göre, büyük ölçekte faaliyet gösteren bir işletme tarifede azami fiyatı 1 TL olarak belirlenen bir malı temin ederken, büyük miktarda alım yapsa dahi üretici veya tedarikçisine 85 kuruştan daha az ödeme yapmayacak.

TESK: ESNAFIN HAKKI KORUNUYOR

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar K onfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, yapılan düzenleme ile esnafın haklarının korunduğunu belirterek, haksız rekabetin ortadan kalktığını söyledi. Palandöken, "Böylece esnaf da zarar etmeyecek. 1 liralık ekmekte üreticiye yapılan ödeme 85 kuruşun altına düşemeyecek. Böylece o işletme daha çok sattığı için daha çok kâr elde edemeyecek. Zincir mağazalar esnafı rekabete zorlayamayacak" diye konuştu.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 17
  • fani 5 yıl önce Şikayet Et
    satılan tüm mamüllerin anbalajına fiyatları yazılsın olmazmı
    Cevapla
  • vatandaş. 5 yıl önce Şikayet Et
    küçük esnaf diye bir şey kalmadı ki. zincir mağazaları kapatın,korumayı o zaman görelim.
    Cevapla
  • bekliyoz 5 yıl önce Şikayet Et
    Esnafı koru. Üreticiyi koru. Sanayiciyi koru. İşadamını koru. Vatandaşı kim koruyacak acaba. Zamları kim geri alacak.
    Cevapla
  • Hüseyin 5 yıl önce Şikayet Et
    alper esnaf 5 e aldığını 10 satıyordu simdi 10 a aldığını 15 e satıyor ama vatandaşların maaşları aynı siz yine ticaretinizi yapıyorsununuz size ne oluyor
    Cevapla
  • alper 5 yıl önce Şikayet Et
    esnaf vatandaş değilmi
    Cevapla
  • Baba kartal 5 yıl önce Şikayet Et
    Faiz düşmedikce çok esnaf zor duruma düşer gerisi hikaye
    Cevapla
  • Osman Türkyılmaz 5 yıl önce Şikayet Et
    İyi de fotoğraftaki esnaf ile haber içindeki esnafın ne alakası var. Eğer gerçekten resimdeki esnaf korunacaksa avm ve indirim marketleri ele alınmalı önce. Rekabet edemiyorlar hergün biraz daha batağa giriyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle