Bakan Albayrak Almanya'da: Yeni bir dönem başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Alman mevkidaşlarıyla görüşmeleri sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

GİRİŞ 21.09.2018 19:05 GÜNCELLEME 22.09.2018 10:18
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Enerji Bakanı Fatih Dönmez'den oluşan 'Ekonomi Yönetimi' Almanya'daki görüşmelerini tamamladı.

Görüşmelerin ardından mevkidaşlarıyla bir basın toplantısı düzenleyen Bakanlar, Alman tarafıyla olumlu ve verimli bir müzakere gerçekleştirdiklerini vurguladı.

 

Bakan Albayrak: Bugün küresel ekonomik ve ticaret perspektifinde ülkelerin ve dünyanın çok farklı tehdit ve fırsatlarla olduğu bir dönemde; Türkiye Almanya ilişkileri ki şunu ifade etmek istiyorum. Yüzlerce yıllık bir ilişkiden, Osmanlı'dan bugüne Türkiye-Almanya ilişkileri tarihsel temelin üzerine yeni bir tuğla koyma noktasında önemli bir ziyaret olduğunu düşünüyorum bu ziyaretin.

"VERİMLİ BİR TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRDİK"

Sadece AK Parti döneminde, Türkiye ile Almanya ticaret hacmini yüzde 300’e, 13 milyar dolardan 38 milyar dolara ulaştırmış. Bugün Türkiye ve Almanya her konuda farklı düşünmek durumunda değil. Bugün ortak ve mutabık kaldığı alanları daha da ileri ve geleceğe pozitif taşımak için verimli bir toplantı gerçekleştirdik.

"YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI"

Bölgemiz çok kritik bir bölge. Ortak bakış ve stratejik bakış açısıyla yeni bir dönemin başladığını düşünüyorum. İki ülkenin sosyal yakınlaşması yeni dönemde çok daha güçlü şekilde ilerleyeceğini düşünüyorum.

"TÜRK-ALMAN İLİŞKİLERİNDE GERGİNLİK SÜRECİ SONA ERDİ"

Bugün gerçekleştirdiğimiz ziyaret olumlu cereyan etti. Türk-Alman ilişkileri gerginlik sürecini geride bıraktı ve pozitif yönde ilerliyor. Samimi ve yapıcı dilin olduğu bir sürece girdik. Türk-Alman  ilişkilerinde ekonomik manada çok başarılı bir 15 yıl geçirdi. Bu sürecin bir üst lige çıkması için önemli adımların atılacağı yeni bir başlangıç olarak görüyorum. İkili ilişkilerin gelişmesi bir çok pozitif gelişmeleri de beraberinde getirecek. Türkiye, Almanya ile ilişkilerine hep olumlu baktı. Türkiye bir çok konuda meselelere Almanya ile aynı bakıyor. Her geçen gün Türkiye ve Almanya'nın meselelere çok daha güçlü baktığı yeni bir dönemden bahsediyoruz.

Bakan Pekcan: Gerçekten çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik sayın cumhurbaşkanımızın ziyaretleri öncesinde. Kendileriyle ekonomik ve dost ilişkilerimizin artırılması yönünde hemfikir olduğunu gördük. iki tarafta da aynı istek, hedef var. bunu biz iki üç kata da çıkarabileceğimize inanıyorum bu şekilde devam ederse.

AB ile Türkiye’nin Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi için toplantının başlaması gerekiyor. Almanya’nın desteğinin yanımızda olduğunu gördük. ticaret hacmimiz bu sene 38 milyar dolara ulaşacak.

Bakan Dönmez: Son derece verimli bir toplantı yaptık. Türkiye son 15 yıldır enerji piyasalarını serbestleştirme konusunda dev adımlar attı. Şu anda Alman şirketlerin yatırımları 25 milyar euroyu aşmış durumda. Bu son derece sevindirici. 100 yılı aşkın süredir Alman firmaları Türkiye’de çalışıyor, Türk insanını istihdam ediyor. Bu ilişkilerin daha da geliştirilmesini istiyoruz. Son 10 yılda Türkiye’de enerji pazarı ortalama 5.5 büyüdü. Bu pazarda bu oyuncuları tekrar aramızda görmek istiyoruz.

YORUMLAR 21
  • Gazisehir 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu gavurlar butun yatirimlarini Çine yatirim yaparlar Bizim musluman oldugumuz icin ve Turk oldugumuz icin yuzumuze güler arkamizdan butun kurnazliklari düşünürler.Hemen oyle cay icmeye gitmeyelim Reis agirdan alalim euro olmus 8 9 tl bizim kasimiza gozumuze bakmazlar bunlar yatirimlari TR cekmelisin Reis o zaman ilerler.TR
    Cevapla
  • Milliyetci 5 yıl önce Şikayet Et
    1) Bunlarin hizaya gelisi Recep Tayyip Erdoğan sayesinde oldu.Biraz gercekci dusursek.Resti çekti resti cekti.Simdi kivirmaya basladilar. 2)Bizim ne AB den uzaklasmamimizi isterler nede AB nin icine almak istemezler.Cunki biz onlarin almanlarin bir nevi ekonomi motorlarindan birtaneyiz islerini biz yapar asgari ucreti bize oderler.
    Cevapla
  • Eee 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne oldu eyyyy almanya
    Cevapla
  • maho 5 yıl önce Şikayet Et
    gerginliği yapan almanyaydı...
    Cevapla
  • ugur gurbetci 5 yıl önce Şikayet Et
    albayrak konuşması büyük lidere yakışır tarzda, gavurlara hangi sözleri kullanmak ve gerekeni iyi beceriyor, vallah çok şaşırdım...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle