Dolar kuru 1.10 seviyesine inebilir

Uzmanlar önümüzdeki haftaya ilişkin piyasadaki olası gelişmeleri değerlendirdi. 'Borsa, 56 bin direncini zorlayabilir'diyen uzmanlara göre dolar kuru da 1.10 seviyelerine inebilir.

Dolar kuru 1.10 seviyesine inebilir
Dolar kuru 1.10 seviyesine inebilir
GİRİŞ 30.09.2007 11:01 GÜNCELLEME 30.09.2007 11:01
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kurda önemli destek seviyeleri olarak gösterilen bölgelerin teker teker kırılmasıyla birlikte doların düşmesini değerlendiren uzmanlar, alım müdahalelerinin gerçekleşmemesi halinde dolar kurunun 1.10 seviyelerine inebileceği öngörüsünde bulundu.

Kurda önemli destek seviyeleri olarak gösterilen bölgelerin teker teker kırılmasıyla birlikte doların 1.20 YTL kadar düşmesini değerlendiren uzmanlar, ABD ekonomisine ilişkin belirsizliklerin sürmesi ve resesyon tartışmalarının yatırımcılar üzerinde tedirginlik yaratmasıyla birlikte, dolara talebin düştüğünü belirtiyor.

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, yaptığı açıklamada, FED'in faiz indirimiyle birlikte gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin dolara karşı değer kazandığını, YTL'nin de önümüzdeki günlerdeki değer kazanma sürecinin devam edeceğini söyledi. Enflasyon rakamlarının açıklanması sonrasında 3-16 tarihleri arasındaki Merkez Bankası Para Kurulu toplantısı ve IMF'nin Türkiye'ye gelişi gibi konuların döviz piyasası üzerinde etkili olacağını ifade eden Uskuay, alım müdahalelerinin gerçekleşmemesi halinde ise dolar kurunun 1.10 seviyelerine inebileceği öngörüsünde bulundu.

-BORSA 56 BİN 300 DİRENCİNİ ZORLAYABİLİR-

Gelişmekte olan ülkelerden Brezilya, Hindistan, Çin borsalarının rekor kırmaya devam ettiğini vurgulayan Uskuay, gelişmekte olan ülkelerdeki seçici alımların, ileriki günlerde diğer piyasalara da yayılabileceğini, bu ülkeler arasında Türkiye'nin olabileceğini söyledi. Uskuay, önümüzdeki haftaya ilişkin piyasadaki olası gelişmeleri şöyle aktardı:

'3 Ekim'deki enflasyon rakamlarının beklentilerin altına çıkması durumunda 16 Ekimde yapılacak olan MB Para Kurulu toplantısındaki faiz indirimi beklentileri artarak devam edecek ve özellikle piyasalar tarafından bu süreç satıl alınacaktır. 4 Ekim'de ise IMF'nin Türkiye'ye geliyor oluşu piyasalarda ayrı bir beklenti oluşturacaktır. Yurtdışı piyasalarda ise en önemli veri akışı cuma günü ABD tarım dışı istihdam rakamları açıklanacak. Bu rakamlarda önemli bir azalış olmadığı taktirde, yurtdışı piyasalardaki iyimserlik, FED'in faiz indirim sürecinin satın alınmasıyla birlikte devam edecektir. Bunun olumlu etkisiyle önümüzdeki haftalarda İMKB 56 bin 300 direncini zorlayabilir. '

-'DOLARDAN KAÇIŞ DEVAM EDECEK'-

Gökhan Uskuay, yurtdışında dolardan kaçışın önümüzdeki dönemde devam edeceğini kaydederek, 'Hem faiz indiriminin gerçekleşmesi, hem de Amerikan ekonomisindeki daralma sinyali, dolardan kaçışı emtia piyasalarına sığınmayı devam ettirecektir. Altın fiyatlarında ileriki günlerde 800'lere doğru bir hareketlilik yaşanabilir. FED'in faiz indirimi emtia fiyatlarında yeni balonlar oluşmasına sebep olabilir. Yurtdışı borsalarda gelişmekte olan piyasalarda para girişinin devam etmesini, ABD'de Dow Jones endeksinin önümüzdeki hafta yeni bir rekor kırmasını bekliyoruz' değerlendirmesi yaptı.

Goldaş Kıymetli Madenler A.Ş Hazine Uzmanı Dilek Özçelik de, piyasaların bu hafta içinde ABD'den gelen ekonomik verilere odaklandığını, konut satışlarının dayanıklı mal siparişleri ve tüketici güveninin düşük gelmesi gibi unsurların ABD ekonomisinin zayıflığının devam ettiğine dair işaretler olduğunu söyledi. Bu nedenle piyasalarda FED'in 31 Ekim'de yapacağı toplantısında yeni bir faiz indirimi yapacağına dair beklentiler oluştuğunu vurgulayan Özçelik, altın fiyatlarında hafta boyunca 723-736 dolar bandında hareketler gözlendiğini ifade etti. Özçelik, parite ve petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisi altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketin devamını getireceğini, teknik olarak bakıldığında ise altının 736 dolar seviyelerini kırmakta zorlandığını, parite ve petrol fiyatlarının desteklemesine bağlı olarak alım pozisyonlarının devam etmesiyle ilk olarak 740 dolar sonrasında 750 dolar seviyelerine doğru yükseliş beklenebileceğini kaydetti.

Önümüzdeki hafta da ABD'de ev satışları, iş başvuruları, işsizlik oranı, otomobil satışları ve tarım dışı istihdam verileri açıklanacağını dile getiren Özçelik, bu verileri piyasalar için önemle takip edileceğini söyledi.

YORUMLAR 1
  • ahmet akın 16 yıl önce Şikayet Et
    . Merkez Bankası uyuyor mu kardeşim. Bu kadar düşüşe müdahale etmesi gerekmezmiydi. Ekonomi zarar görür bundan. Birileri kazanacak birileri kaybedecek yine
    Cevapla