Flaş dolar hamlesi! Merkez Bankası'na yeni yetki

Merkez Bankası, belediye, üniversite ve KİT'lerden döviz işlem bilgisi isteyebilecek. Konuyla ilgili karar bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.

Flaş dolar hamlesi! Merkez Bankası'na yeni yetki
Flaş dolar hamlesi! Merkez Bankası'na yeni yetki
GİRİŞ 19.09.2018 07:46 GÜNCELLEME 19.09.2018 08:40
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

TCMB'nin "Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez BankasıTarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Buna göre TCMB, döviz pozisyonunu etkileyen işlemleri izlemek üzere bildirimle yükümlü olan gerçek kişiler ile banka ve finansal kuruluşlar haricindeki özel hukuk tüzel kişiler, büyükşehir belediyeleri ve belediyeler ile bunların bağlı işletme ve idareleri ile sermayelerinin yarısından fazlasına tek başına veya birlikte sahip oldukları iktisadi teşebbüsleri, kamu iktisadi teşebbüsleri ve yükseköğretim kurumlarından bilgi ve belge isteyebilecek. 

Bildirimler, finansal raporlama çerçevesine uygun olarak ilgili yılın 31 Mart, 30 Haziran ve 30 Eylül tarihlerinde sona eren ara hesap dönemleri için takip eden ikinci ayın sonuna kadar ve 31 Aralık tarihinde sona eren yıllık hesap dönemi için de takip eden üçüncü ayın sonuna kadar tamamlanacak. 

Özel hesap dönemi uygulayan firmaların bildirimleri ise finansal raporlama çerçevesine uygun olarak ilgili yılın üçer aylık dönemlerinde sona eren ara hesap dönemleri için takip eden ikinci ayın sonuna kadar, yıllık hesap dönemi için takip eden üçüncü ayın sonuna kadar tamamlanacak. 

Sistemin işletimi, banka adına ve vereceği talimatlar doğrultusunda destek kuruluşları tarafından gerçekleştirilebilecek. Destek kuruluşları, sistemdeki bilgilerin gizliliğini korumakla yükümlü olacak. 

Sistem kullanıcıları, sistemin genel ağ sitesi üzerinden elektronik imza oluşturma aracı ile veya sistemde belirlenen güvenlik adımları izlenerek kayıt olarak aktif kullanıcı olacak. Sistemin MERSİS entegrasyonu ile firma ön bilgileri dolu olarak getirilecek. 

Merkez Bankası, sisteme ilişkin bildirim ve denetim ile ilgili süreleri, destek hizmet kuruluşunu, kullanıcıları, bildirim usulünü, veri formunu, denetlenmesi gereken veri formu kalemlerini veya sistem ile ilgili açıklama formunu gerektiğinde değiştirmeye ve özel hesap dönemi uygulayan firmalar, acz halindeki firmalar ile yönetim ve denetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilen firmalar için durumlarının gerektirdiği uygulamaları tesis etmeye yetkili olacak.

YORUMLAR 31
  • Ufuk 5 yıl önce Şikayet Et
    Ekonomi polisiye tedbirlerle yönetilmez! Ekonominin kendi kanunları vardır...
    Cevapla
  • Yakub 5 yıl önce Şikayet Et
    Devletimizin para politikası çok şiddetli olması gerek. Avrupada bakın resmi prosedürlere. Kara para ooperasyonu adam öldürmekten daha şiddetli prosedür içerir. Para devletin yerlilerin cebinde olmalı. Akıl var mantık var. Benim param benim cebimde duruyor mu? Evet! Işte devlette bu politikaya sahip olmalı.
    Cevapla
  • misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    ya cezalar caydırıcı değil adam milyon çalıyo milletten sen sen binlik ceza bu ne la
    Cevapla
  • birisi 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye üzerinde bu kadar etkisi olan bir kurum Türkiye yönetiminden bağımsız olamaz...
    Cevapla
  • AbdullahUyarı 5 yıl önce Şikayet Et
    döviz işlemlerini bankacılık sistemi üzerinden bilemiyorlarsa bıraksınlar bu işi. Merkez bankası milli değil ben bunu bilirim. %50 hissesi devletin dışında odakların olan kurum milli olamaz faiz artırdın sonuç ne oldu hadi geri al bakalım alabilecek misin? Bunlar da hesap vermeli bağımsızlığı hükümete karşı ama bir yerlere bağımlı durum onu gösteriyor.
    Cevapla
  • aslan 5 yıl önce Şikayet Et
    ya halamı aynı kafa.bir gidin ya.
    Cevapla
  • terkos 5 yıl önce Şikayet Et
    yine başladınız şehir efsanesine yok merkez bankası bizim değilmiş miş muş bi bitmediniz be kardeşim hep aynı teraneler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle