"Tarlada tutacağız ve daha fazla destek vereceğiz"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ürünlerinde ithalat maliyetinin yükselmesiyle artık yerli üretimin önemini artırdığını belirterek, tarımsal üretimin daha fazla desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

"Tarlada tutacağız ve daha fazla destek vereceğiz"
"Tarlada tutacağız ve daha fazla destek vereceğiz"
GİRİŞ 16.09.2018 17:41 GÜNCELLEME 16.09.2018 17:41
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

TZOB Ege Bölge Toplantısı, Adnan Menderes Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi'nde, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla yapıldı.

Ege'deki 6 ilden 87 ziraat odası temsilcisinin hazır bulunduğu toplantının açılış konuşmasını yapan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, tarımsal potansiyeli yüksek olan Ege Bölgesi'nin toplam tarımsal üretim için çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Tarımda yaşanan sorunlarla ilgili değerlendirme yapan Bayraktar, birlik olarak Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile görüştüklerini, gelecek günlerde imzalanacak protokolle meteorolojik verilerin çiftçiye aktarımını sağlayacaklarını kaydetti.

Türkiye'de tarım ve hayvancılık sektörünün 81 milyon nüfusun yanında Suriyeli sığınmacıları ve milyonlarca turisti de beslediğini, üzerine 17 milyar dolar ihracat yaptığını anlatan Bayraktar, "Bunu sürdürülebilir kılmamız lazım. Bizim hedeflerimiz daha da büyük. Sadece ülkemizin gıda güvencesini değil, bu bölgenin gıda güvencesini sağlamak zorundayız." dedi.

SULAMA YATIRIMLARININ ÖNEMİ

Tarımda bazı yapısal sorunlar olduğunu, en başta arazilerin parçalı olmasının maliyeti artırdığını anımsatan Bayraktar, "8 milyon hektar civarındaki araziyi mutlaka toplulaştırmamız, sulama yatırımlarını hızlı bir şekilde bitirmemiz lazım. Sulama yatırımlarını bitiremediğimiz takdirde biz mısırda açığı kapatırız ama ayçiçeğinde açık veririz. Ayçiçeğini kapatırız pamukta veririz. Yani bir tarafı kapatırken diğer taraftan açık veririz." diye konuştu.

Kurdaki spekülatif hareketlilik sonrası mazot, gübre ve ilaçta maliyetin arttığını, yem desteklerinin doğrudan üreticiye verilmesini istediklerini dile getiren Bayraktar, ecrimisil sorununun çözülmesi nedeniyle Bakan Pakdemirli'ye teşekkür etti.

Tarım ürünlerinde ithalatın artık kolay olmadığını, yerli üretimin ön plana çıkacağını aktaran Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık ithalat kolay değil, 'dünyanın her yerinden çok rahatlıkla istediğim fiyata buğday bulurum' deme şansı kalmadı. Buğdayın ithal maliyeti 88 kuruştu, bugün geldiğimiz noktada 1 lira 36 kuruş. Mısırın ithal maliyeti 86 kuruştu 1 lira 33 kuruş. İthalat maliyeti arttıkça içerideki piyasa hareketlenecek, çiftçimiz biraz rahatlayacak. Asıl mesele şu. Biz artık daha fazla üretmek zorundayız. Üretime odaklanmak durumundayız. İthalat şansımız kalmadığına göre çiftçimizi tarlada tutacağız ve daha fazla destek vereceğiz. İnşallah hep beraber çalışacağız."

Programa katılan Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger de toplantının merhum Başbakan Adnan Menderes'in ölümünün yıl dönümü öncesinde Aydın'da yapılmasını çok anlamlı bulduğunu söyledi.

YORUMLAR 5
  • AbdullahUyarı 5 yıl önce Şikayet Et
    Anadolu çocuğuyuz içindeyiz çiftçi çalışmıyor evinin arka bahçesini bile ekmiyorlar. Desteklerde de gerçekten ekonomiye katkısı çok değil desteğin üretime dönüştüğünü gören bir sistem yok.
    Cevapla
  • Mert 5 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş devlet seni niye desteklesin Tarlan varsa ekip biçiyorsan sonrada satıyorsan demek ki buraya kadar bi sıkıntı yok. Ha eyer malım ederine gitmiyor diyorsan bu bambaşka bişey. Tamam devlet burda önlemini alsın. Bunun haricinde kusura bakma devlet benim vergimle sen daha fazla kazan diye niye sana para versin. Biz o destekleme parasında da ne üç kağıtlar döndüğünü çok iyi biliyoruz
    Cevapla
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Tarladaki urun maliyetini kurtarmiyor
    Cevapla
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Çiftçiligi ve hayvancılığı özendirici projeler gerek ki dışa bağımlılık ve ithalat azalsın veyahut tamamiyle kendimiz üretebilir hale gelebilelim bu sadece bu alanlarda değil tüm sektörlerde dışa bağımlılığı azaltıcı girişimlerde bulunmalı devlet.Tohumu başka ülkelerden almayı değil kendimiz ürettiğimiz gibi kendi petrolümüzü çıkarmalıyız hayvancılık teşvik edilip et ithalini kesmeliyiz...
    Cevapla
  • aslan 5 yıl önce Şikayet Et
    alti senedir yeni gelmis akillarina zararin neresinden donersen kardir
    Cevapla