Merkez Bankası sahaya indi

Kur merkezli ekonomik kuşatma operasyonuna karşı son 1 ayda önemli tedbirleri hayata geçiren Merkez Bankası, dün kritik bir karara daha imza attı.

Merkez Bankası sahaya indi
Merkez Bankası sahaya indi
GİRİŞ 14.09.2018 09:25 GÜNCELLEME 14.09.2018 09:25
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 17.75'ten 24'e çıkarttı.

DOLARDA SERT DÜŞÜŞ

Merkez Bankası ayrıca, halihazırda gecelik vadede gerçekleştirilen fonlamanın, 14 Eylül'den itibaren haftalık vadede yapılmasına karar verdi. Bankanın kararının ardından döviz piyasasında sert hareketler yaşandı. PPK kararı öncesinde 6.40 TL olan dolar, faiz artırım haberinin ardından yüzde 6 değer kaybederek 6.015'e düştü. Euro da 7.49 TL'den 7.007'ye indi. Borsa İstanbul'da da endeks banka hisselerine gelen sert alımlarla 91 bin 858 puandan 93 bin 850'ye çıktı.

DENGELENME BAŞLADI

PPK tarafından yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyette dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret ettiği belirtildi.

ÖNCELİK ENFLASYON

Merkez Bankası'nın kararının TL'ye rekabetçilik kazandırabileceğine dikkat çeken GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Enflasyona karşı önden yüklemeli bir faiz artırımı oldu. Türkiye'ye kısa vadede döviz girişi sağlanması açısından reel getirinin artırılması olumlu" dedi. İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ ise bu hamle ile enflasyonla mücadeleyi ön plana aldığını ortaya koyan Merkez Bankası'nın 25 Ekim'deki PPK toplantısına kadar gelişmeleri takip edeceğini söyledi.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 1
  • Hakan 5 yıl önce Şikayet Et
    Harika bir iş yaptı doları 50 kuruş verileri 3 gün sonra 1 ₺ lira yukari çıkar ama yatırım.yerine.faize para yatirmanin önünü açtı
    Cevapla