ASKON'dan Merkez'e tepki: Neyi bekledi

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, Merkez Bankası Para Politika Kurulu toplantısı sonrası politika faizinin 625 baz puan artışla %24'e yükseltilmesini değerlendirdi.

ASKON'dan Merkez'e tepki: Neyi bekledi
ASKON'dan Merkez'e tepki: Neyi bekledi
GİRİŞ 13.09.2018 15:34 GÜNCELLEME 13.09.2018 15:34

Cesur, faiz artışlarının pansuman tedavisi etkisi gösterdiğini belirterek, Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak ve yüksek enflasyon görünümünü iyileştirmek çabasıyla böyle bir karara gittiğini söyleyerek, ‘’Madem çıkar yol faizleri arttırmaktan geçiyordu, peki bunca zaman neyi bekledi’ açıklamasında bulundu.    

Başkan Cesur konuya ilişkin şunları ifade etti:

Merkez Bankası para politika kurulu toplantısı sonrası politika faizinde %24’lük bir artış gördük. Merkez Bankası’nın bu kararı almasının temel nedeni döviz kurundaki hareketlenme ile birlikte piyasalarda yaşanan fiyat artışları ve enflasyon görünümünün yüksek olması. Bu iki temel noktadan hareketle alınan tedbirlere rağmen bu sonuç çıktısı ise oturup bir şeyleri baştan değerlendirmemiz gerekmektedir. Dünyanın en çok faiz veren ülkelerinden biri olmamıza rağmen yine de faiz artışını bir çare olarak görüyorsak farklı argümanlarımız üzerinde tekrar çalışmamız gerektiği kanaatindeyiz. MB madem faizi arttıracaktı bunca zaman neyi bekledi diye de ayrıca sormak gerekiyor diye düşünmekteyiz.

Faiz Artışları Pansuman Tedavisi Etkisi Gösterdi

Bu karar sonrası piyasaları sıkı takip ederek kararın dövize ve fiyat artışlarına olan etkisini gözlemek gerekiyor. Bundan önceki faiz artışlarının pansuman etkisini gördük, bu büyük oranlı artışın çözüm olup olmayacağını da bekleyerek göreceğiz. Temennimiz her daim olduğu gibi faizden tamamen uzak durmaktır. Bunu gerçekleştirebilmek için de farklı finans modellerini masaya yatırarak, gerçekçi bir yaklaşımla ele almak gerekiyor. Ülke olarak bu karardan çok ders çıkarmamız gerektiği kanaati içerisindeyiz. Umarız bu karar piyasalarda beklenilen etkiyi gösterir ve fiyatlarda istikrarı, enflasyonda da beklenilen görünümü sağlar.