F-35'in gizli verileri Türk pilotlarda

Türkiye ile ABD arasındaki gerilime rağmen F-35 programı eksiksiz ilerliyor. Deneme uçuşları yapan Türk pilotlara uçağın en gizli bilgileri ve verileri açıldı. Savunma Bakanlığı sipariş verdiği 36 uçaktan 10’unun ücretinin büyük bölümünü ödedi.

GİRİŞ 11.09.2018 10:05 GÜNCELLEME 11.09.2018 12:28
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımına karşı Amerika F-35 uçaklarını pazarlık unsuru yaparken, siyasi arenada yaşanan gerilim F-35 programına yansımadı. Türkiye’ye teslim edilen F-35 savaş uçağıyla deneme uçuşlarına başlayan Türk pilotlar, diğer program ortaklarıyla eşdeğer şekilde çalışmalarını yürütüyorlar. F-35 programı kapsamında ABD Luke Hava Üssü’nde bulunan Türk pilotlar ve teknik heyet, program ortağı diğer ülkelerin heyetleriyle eşit imkan ve olanaklar dahilinde test sürecini başarıyla sürdürüyor. Türk heyete, gerek uçağın genel sistemine gerekse radar verilerine dair herhangi bir kısıtlama uygulanmıyor. Savaş uçaklarına dair tüm gizli bilgiler Türk heyete açılmış durumda. Pilotların uçakla ilgili ilk izlenimleri olumlu olurken, ilk grup bakım ekibi eğitimlerini tamamlayarak Türkiye’ye döndü, yeni bir ekip daha Amerika’ya gönderildi.

10’DAN FAZLA UÇAK İÇİN ÖDEME YAPILDI

 

 

F-35 programı kapsamında 100 adet savaş uçağı almayı planlayan Türkiye, şu ana kadar 36 uçak için sipariş verdi. Siparişler kapsamında ödemeler de yapılmaya başlandı. 10’dan fazla uçak için ciddi miktarda ödeme yapıldı. Bunun da yaklaşık 1 milyar dolarlık bir ödeme olduğu belirtiliyor. ABD ile yaşanan kriz kapsamında henüz ek sipariş vermeyen Türkiye, halen deneme uçuşlarına devam eden ilk uçağın tüm mülkiyet haklarına da sahip oldu. Kongre talebi doğrultusunda ABD Savunma Bakanlığı’nın rapor hazırlığı devam ederken, bu sürecin ilk uçakların Türkiye’ye teslim edilmesine ilişkin sorun oluşturması beklenmiyor.Türk savaş pilotu, F-35 uçağı ile ABD'deki ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

BİR BUÇUK YIL AKSATIR

Sadece Türkiye değil, F-35 program ortağı diğer ülkeler için de ABD’nin tavrı endişe yaratmış durumda. Çok sayıda F-35 savaş uçağı almış ve çok sayıda da sipariş vermiş olan Avrupa ülkeleri, program ortaklığına dair herhangi bir değişikliği reddederken bunun ihtimali bile tedirginlik yaratıyor, programa dair güven sarsıyor. Bu da ABD Savunma Bakanlığı üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Dolayısıyla, şu ana kadar gündeme yansıyan her türlü gelişme siyasi olmanın ötesine geçemeyecek mahiyette görülüyor. Üstelik Türkiye’nin ciddi bir program ortağı olduğu düşünüldüğünde, programdan çıkarılmasının çok da basit olmadığı vurgulanıyor. Uzmanlar, halen uçağa ciddi manada parça katkısı sağlayan Türkiye’nin programdan çıkarılmasının uçak teslimatlarında en az 1.5 -2 yıllık aksamaya sebep olacağını belirtiyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 30
  • mehmetcan dogantemur 5 yıl önce Şikayet Et
    asker mehmetcan
    Cevapla
  • Temel candan 5 yıl önce Şikayet Et
    Abede hiçbir önemli bilgi vermez Verdiklerinin içindede yaniltici bilgilerde mevcutur.
    Cevapla
  • birsel 5 yıl önce Şikayet Et
    f16lar nasil millilestirildiyse bunlarda millilesir elbet.
    Cevapla
  • Eren 5 yıl önce Şikayet Et
    Tam gizli değildir oooo. ASELSAN uçaklar gelince araştırma yapmalı. Güvenilmez. Daha gömülü sistem vardır. Gizli diye kısmen verilmiştir
    Cevapla
  • werty 5 yıl önce Şikayet Et
    tabi öyle kolaydı o işler aselsan uçakta yapsınmı nükleer falan
    Cevapla
  • Hakikat 5 yıl önce Şikayet Et
    Hedef 2023 guclu turkiye helal olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle