Şimdi de ekmeğe suya göz diktiler!

Zam fırsatçıları akıl almaz kurnazlıklara başvuruyor. Spekülatörler, ithalat girdisi olmayan temel ihtiyaç maddelerine yapılan fahiş zamlara bile doları bahane ediyor. Tamamen yerli hammeddeyle üretilen en temel gıda maddeleri ekmek ve suya bile kur bahanesiyle ‘gizli zam’ uygulanıyor.

Şimdi de ekmeğe suya göz diktiler!
Şimdi de ekmeğe suya göz diktiler!
GİRİŞ 09.09.2018 07:16 GÜNCELLEME 09.09.2018 07:16
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Zam fırsatçılığının sonu gelmiyor. İthal ürünlere yüksek oranlarda zam yapan spelülatörler, temel gıda maddeleri ekmek ve suya bile kur bahanesiyle fahiş zamlar yapıyor. Çığırından çıkarılan zamlar, tüketicilerin dikkatinden kaçmıyor. Uzmanların açıklamaları sonrası vatandaş alışverişinde aldığı ürünün gramajından birim fiyatına varana dek tüm ayrıntılarını gözden geçirir oldu. Kriz fırsatçılarının ‘gizli zam’ oyununa karşı tüketiciler, sosyal medyayı da bu firmaları deşifre etmede bir silah gibi kullanıyor.

SUYA BİLE ZAM YAPTILAR

Su fiyatları üzerinde başlatılan operasyon ile son bir ayda damacana sulara yüzde 60 oranında zam yapıldı. Fahiş zamların ardından fırlayan 19 litrelik damacana su fiyatları 6 ila 20 TL arasında değişiyor. Ayrıca ekmek üzerinden de algı oyunu sürüyor spekülatörler piyasada un kalmadığını belirtirken sektörden isimler herhangi bir sıkıntı olmadığını belirtiyor.

AZAMİ 10 TL OLMALI

Konuyla ilgili İstanbul Sucular Esnaf Odası’ndan da bir açıklama geldi. Kendilerine son dönemde çok sayıda şikayet geldiğini belirten İstanbul Sucular Esnaf Odası Başkanı Ahmet Turan Akkaya, “Su ABD’den gelmiyor, damacana başına en fazla 10 lira olmalı” dedi. 6 TL ila 20 TL arasında satılan 19 litre polikarbon damacana suyun azami 10 TL’den satılması gerektiğini ifade eden Akkaya, yapılan zamların girdi maliyeti veya döviz kuru artışı ile alakası olmadığını belirtti. Ticaret Bakanlığı’nın temel ihtiyaç ürünlerinin fiyatında fırsatçılık yapan işletmelere karşı harekete geçtiğini hatırlatan Akkaya, satılan suların yurt dışından gelmediğini hatta dünyaya suyun Türkiye’den gittiğini aktardı.

DOLAR BAHANE EDİLİYOR

Kullanılan plastiklerin çoğunun da yerli üretim olduğunu açıklayan Akkaya, zamların haksız olduğunu dile getirdi. Akkaya sözlerini şöyle sürdürdü: “ Evet bir maliyet artışı var ama bunun karşılığı yüzde 60 zam değil. Bazı su şirketleri dolar kurunu bahane ederek halkımızın en temel ihtiyacı olan suya fahiş oranda zam yaptı. Su, acil gıda maddesi olarak tarifeye tabidir. Halkımızın daha fazla mağdur olmaması ve haksız rekabeti önlemek için fiyat tarifesi çıkaracağız.

CHP ADAYININ TEZİ ÇÜRÜDÜ

Geçtiğimiz günlerde ‘ekmek fiyatları 2 TL olmalı’ söylemiyle tepki toplayan Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu’nun 24 Haziran seçimlerinde Ankara’dan CHP Milletvekili adayı olduğu ortaya çıktı. Piyasada fahiş zam oranları uygulayan firmalara yönelik çeşitli açıklamalarla tüketiciyi bilgilendirmeye çalışan uzmanların açıklamalarına karşın Kavuncu’nun bu açıklamaları ise birçok kesim tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Açıklamasında piyasada un sıkıntısı olduğunu söyleyen Kavuncu’ya cevap Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Eren Günhan Ulusoy’dan gelmişti. Ulusoy piyasa hakkındaki spekülasyonlara karşılık “Yarın 1 milyondan fazla çuval unu 95 liradan isteyene teslim ederiz” açıklamasıyla bir bakıma Kavuncu’nun tezini çürütmüş oldu.

MARMARABİRLİK’E MİLLİ DURUŞ ZİYARETİ

Milliyetçi Hareket Partisi Mudanya İlçe Başkanlığı, Marmarabirlik’in ürünlerine zam yapmayacağını açıklamasından sonra firmaya bir tebrik ziyareti gerçekleştirdi. İlçe Başkanı Selçuk Yılmaz ve ilçe teşkilatı, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa’ya gösterilen milli duruş nedeniyle teşekkür etti. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa ise yaptığı açıklamada, “Bazı kesimler gibi ‘fırsatçılık yapmayacağız, tüketicinin destekçisiyiz” şeklinde konuştu

Aydın Ağaoğlu

HERKES BİLİNÇLİ DAVRANSIN

Zamlarla ilgili kendilerine gelen şikayetleri sorduğumuz Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, şunları söyledi: “İthal olmayan ürünlerde dahi ciddi zam oranları uygulanıyor. Çok ciddi bir kriz ile karşı karşıyayız. Sınırlı geliri olan vatandaşı bu krizden çıkarmalıyız. Bu sadece devletin yapacağı bir iş değil esnafından sokaktaki vatandaşına dek herkesin bu bilinçle hareket etmesi gerekiyor. İthalat maddesi olmayan ürünlere bile döviz bahanesiyle zamlar yapılmaya başlandı. Bu kriz fırsatçılarını toplumun vicdanına sevk ediyorum.”

YAPILAN ZAM DEĞİL VURGUN

Türkiye’de sayısız sektörde ürün fiyatlarının keyfi olarak artırıldığını belirten Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) Başkanı Nezih Allıoğlu ise “Bu krizi fırsata çevirmek değil, vurgunculuktur. Kriz yeniliklerle yeni pazarlarla fırsata çevrilir, zamlarla değil” dedi. Krizi fırsata çevirmenin vurgunculuk yapmak olmadığını söyleyen Allıoğlu, bazı temel girdilerde yaşanan artışı bahane ederek keyfi ve abartılı fiyat artışı yapanların bu ülkeye kötülük yaptığını vurgulayarak vatandaşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 11
  • H.B.V. 5 yıl önce Şikayet Et
    Bıkmadan usanmadan Alo 175,e şikayet edin!?.Zamlı ürünleri whatsapp,dan resmleyip Ticaret Bakanlığına gönderin?.
    Cevapla
  • Emre 5 yıl önce Şikayet Et
    Un fiyatlarını düşürün önce , sonra fırıncılara fırsatçı dersiniz , herşeye zam gelir birşey yok , ekmeğe gelince kırmızı çizgi , çok komiksiniz.
    Cevapla
  • istanbullu 5 yıl önce Şikayet Et
    inşallah ekmek 5 tl olur istanbul çok doldu herkes köyune dönsün . 1 liraya ekmekmi olurmuş 300 grm yapsınlar 3 tl normal . somun ekmekleri içi boş sanki havayla şişirmişler .
    Cevapla
  • Murat 5 yıl önce Şikayet Et
    Herkes köyüne dönse aç kalırsın istanbul da
    Cevapla
  • Reis sevdalısı 5 yıl önce Şikayet Et
    Fırsattan istifade zam yapıp hem vatandaşı hem de hükümetimizi zor durumda bırakmak istiyorlar. Rabbim fırsatçılara imkan vermesin. Reise güveniyoruz.
    Cevapla
  • kamilovic 5 yıl önce Şikayet Et
    Su fiyatlari fena artti 1 liraya aldigim su simdi olmus 2 lira % 100 artti ekmek fiyatlari olmus asgari ucret fiyati oyy ben neyden nasil edem basim alip nere gidem
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle