Türk kozmetiği hizmet kalitesinde sınıfta kaldı

Uluslararası araştırma şirketi 4Service’in Türkiye çapındaki sekiz kişisel bakım ve kozmetik mağazacılığı markasının 16 satış noktasında yürüttüğü “gizli müşteri araştırması”, müşterinin hizmet kalitesinden duyduğu memnuniyetsizliği ortaya koydu.

Türk kozmetiği hizmet kalitesinde sınıfta kaldı
Türk kozmetiği hizmet kalitesinde sınıfta kaldı
GİRİŞ 05.09.2018 11:54 GÜNCELLEME 05.09.2018 11:54

Müşteriler ihtiyacına kolay erişebilmesi, ürün hakkında yeterli bilgi alabilmesi, kasada bekleme süresi gibi mağaza içi hizmet standartlarına 100 üzerinden 53,4 puan verdiler.

Uluslararası araştırma şirketi 4Service, 2018 yazında sekiz kişisel bakım ve kozmetik mağaza zincirinin Türkiye çapındaki 16 satış noktasında “gizli müşteri” ziyaretleri yaptırdı. Ziyaret edilen zincirler arasında Cosmetica, Cosmo Home, Eve, Gratis, Hobi, Pino Cosmetics, Rossman, Sevil ve Watson markaları yer aldı. Araştırma için mağazalara gerçek müşteri kılığında giden gizli müşteriler görevlendirildi. Kendilerinden mağaza içi hizmetler ve operasyonel süreçleri değerlendirmeleri istendi. “Gizli” müşterilerin markalara verdiği not ortalaması, mağaza içi hizmet kalitesi açısından 100 üzerinden 53,44’te kalırken, operasyonel süreçler açısından ise 87,50 oldu.

Hizmet memnuniyetsizliği satın almayı engelliyor

Elde edilen sonuçlar, Türkiye’de kişisel bakım ve kozmetik mağaza zincirlerinin mevcut hizmet standartlarının müşterileri memnun etmeye yetmediğini ortaya koyuyor. “Gizli” müşterilerin operasyonel süreçler için verdikleri puanların ortalaması 87,5 iken, mağaza içi hizmet standartlarına 53,4 puan vermeleri sektör temsilcilerini yeniden düşünmeye yöneltiyor. Bu durum, müşterinin mağaza içinde kalma ve satın alma arzusunun düşüşüne ilişkin sektöre önemli bir fikir veriyor.

Araştırma kapsamında “gizli” müşterilere kendilerine hangi mağazalarda samimi bir veda yapıldığı, “iyi günler, yine bekleriz” gibi ifadelerle uğurlandıkları da soruldu. Buna göre, yalnızca dört mağazada bu yönde bir veda gerçekleşirken, müşteriyi en çok memnun eden konuların nezaket, neşe, personel yeterliliği ve satış odaklılık olduğu tespit edildi. Araştırmaya konu olan markalar arasından Cosmo Home, pek çok kategoride rakiplerini geride bırakmasıyla dikkat çekti.

Mağazalarda kurallar değil, değerler sistemi yaratılmalı

Konuyla ilgili açıklama yapan 4Service Türkiye Direktörü Mert Gırgıç, “Daha fazla müşteri memnuniyeti ve daha fazla satış için mağaza çalışanlarının motive edilmesine, teknik bilgilerinin, ürün hakimiyetlerinin artırılmasına ve hizmet kalitesinin yükseltilmesine ihtiyaç var. Gizli müşteri programı her bir markaya müşteri gözünden neleri yetersiz yaptığını görme olanağı sunuyor. Yüksek bir rekabet çağında, karlılığın yolu yüksek bir hizmet kalitesinden geçiyor.” dedi. Gırgıç şöyle konuştu: “Standartlar bir hizmet değildir. Hizmet hiçbir şey yapamayacağınız yerde başlar, ancak kalpten gelir, içtenlikle sunulur. Bugünün mağazaları kurallar değil, değerler sistemi yaratmalı.”