AB ülkeleri yaz-kış saati uygulamasına veda ediyor

AB Komisyonu, düzenlediği ankette vatandaşlarının %84'ünün yaz-kış saati uygulamasına "hayır" demesi üzerine sabit yaz saati uygulamasına geçilmesine karar verdi.

AB ülkeleri yaz-kış saati uygulamasına veda ediyor
AB ülkeleri yaz-kış saati uygulamasına veda ediyor
GİRİŞ 04.09.2018 12:48 GÜNCELLEME 04.09.2018 12:48

Avrupa Birliği'nin 28 üye ülkesinde 1981'de yapılan düzenlemeyle her yıl Mart ayının son pazar günü saatler bir saat ileri alınırken, Ekim ayının son pazar günü de bir saat geriye alınıyor. Hali hazırda dünya çapında 83 ülkede yürürlükte olan yaz-kış saati uygulaması, teknik olarak güneş ışığından daha çok faydalanabilmeyi vaat etse de, bu konuda ne kadar başarılı olduğu yıllardır süregelen bir merak konusu.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun, vatandaşlarının yaz saati uygulaması hakkındaki görüşlerini almak için bu yıl 4 Temmuz-16 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirdiği ankete 4,6 milyon kişi katıldı. Katılımcılardan %84’ü bu uygulamanın artık sona ermesi gerektiğini ve sabit yaz saati uygulamasına geçilmesini istediklerini belirtti.

"Saat değişimleri uyku düzenini ve verimliliği olumsuz etkiliyor"

Uygulamanın sona ermesini isteyenlerin argümanları arasında kış aylarında daha aydınlık bir sabaha uyanmanın ve akşam da daha fazla Güneş ışığı almanın trafik kazalarını önleyeceği, enerji tasarrufuna olanak sağlayacağı yer alıyor. Katılımcılardan bazıları saat değişikliklerinin uyku düzenini ve iş yerindeki verimliliği olumsuz etkilediğini ve hatta ruhsal bunalımlara bile sebep olabildiğini iddia ediyor.
 
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Alman haber kuruluşu ZDF'e yaptığı açıklamada, yaz saati uygulaması konusundaki tartışmaların uzun zamandır devam ettiğine dikkati çekerek, bu konuda yapılan anketi hatırlattı.
 
%84’lük kitlenin yaz-kış saati uygulamasından, sabit yaz saati uygulamasına geçilmesini istediğini hatırlatan Juncker, "Böyle de olacak." ifadesini kullandı. Juncker, anket sonuçlarına saygı duyulması gerektiğinin altını çizerek, "Vatandaşlarımız bunu istiyorsa, bizim de yapmamız gerekir.” değerlendirmesinde bulundu.
 
Öte yandan geçtiğimiz yıllarda ülkemiz de enerji tasarrufuna olumlu katkısı olacağı düşünülerek sabit yaz saati uygulamasına geçti. Ayrıca yakın geçmişte yaz-kış saati uygulamasına veda eden ülkeler arasında Rusya, İzlanda ve Beyaz Rusya da yer alıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL