Nar bahçeleri 7 bin 75 dekara ulaştı

Nar suyu reklamının ve haberlerinin ardından meyve suyu, soğuk içecek ve fast food satan büfelerin en pahalı içeceği oldu. Reklam aynı zamanda nar bahçesi tesisini de 4-5 kat arttırdı.

Nar bahçeleri 7 bin 75 dekara ulaştı
Nar bahçeleri 7 bin 75 dekara ulaştı
GİRİŞ 24.09.2007 14:42 GÜNCELLEME 24.09.2007 14:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bir bardak nar suyu, üçer bardak şalgama, limona, ayrana, birer bardak portakal suyuna ve 1 bardak muzlu süte eşit. Reklam sadece nar suyu tüketimini ve fiyatını değil aynı zamanda nar bahçesi tesisini de 4-5 kat arttırdı. İki yıl öncesine kadar bin 80 dekar nar bahçesinin bulunduğu Adana'da son iki yıl içinde nar bahçesi tesisi 5 kat artarak 7 bin 75 dekara ulaştı.

Üreticiler başta Adana ve Antalya olmak üzere sıcak iklim kuşağında nar bahçesi tesis oranını önemli ölçüde artırdı ve son bir yıl içinde 250 bin fidan satıldı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın nar bahçesi tesisleri için dekar başına 250 YTL teşvik vermesi de bu ürüne olan ilgiyi artırdı. Mevcut nar üretimi, yoğun talebi karşılamada yetersiz kaldığı gibi ihracata yönelik de ayrı bir çalışma yapılması gerekiyor.

Avrupa Birliği ülkelerinde önemli talep gören nar çeşidi Alara'yı Türkiye'de üretmeye öncülük eden Alara Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Taner, yeni kurulan bahçelerin bu yıl üretime geçmesiyle birlikte nar rekoltesinde görülen açığı kapatacağını söyledi.


Yeni kurulan nar bahçesinin üçüncü yılında meyve vermeye başladığını belirten Taner, 'Üç dört yıl içinde nar üretiminde büyük artış olacak. Daneleme tesisi kurmuş olan şirketler var. Bu alanda önemli yatırım yapılıyor. AB pazarı için Alara nar çeşidini yaygınlaştırıyoruz. Geçen yıl 100 bin fidan üretimi yaptık ve sattık. Bu yıl 150 bin 200 bin fidan talebi var. Yılın her mevsiminde dikimi yapılacak tüplü fidan üretiyoruz. Meyve suyu ve sanayide kulanım da önümüzdeki dönem artacak. Şu anda iç piyasa talebi karşılanmıyor. Üretilen tüm nar iç pazarda tüketiliyor. Meyve sucularının bir çoğu konsantre ithalatı yapıyor. Sulandırıp şişeliyorlar.' dedi.

Büfe İşletmecisi Mustafa Sarıkaya, orta yaş ve üzerindeki grubun nar suyuna olan ilgisinin çok fazla, nerede ise portakal suyuna olan taleple eşit olduğunu söyledi. Bir kilogram narın fiyatının 2 YTL olduğunu belirten Sarıkaya, bir bardak nar suyunun 1.5 YTL olmasının normal olduğunu söyledi.

Adana İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin, Adana'da iki yıl içinde nar bahçesi oranının 5 kat arttığını söyledi.


2005 2006 2007

Nar alanı miktarı: 1080 dekar . 1750 dekar . 7075 dekar.

Rekolte miktarı: 2 bin 331 ton. 2 bin 65 ton. 3 bin 600 ton.

Nar'ın meyve suyu: 1.5 YTL (Bir bardak)

Nar konsantresi: 4 YTL (400 gram), 10 YTL (1 kg)

Nar (meyve olarak): 2.2 YTL (1 kg)

Elde yapılan nar ekşisi: 10-15 YTL (1 kg)




Bazı meyve suyunun fiyatı şöyle:


Şalgam: (1 bardak) 50 YKr

Nar suyu: 1.5 YTL

Limonata: 50 YKr

Portakal: 1.5 YKr

Karışık meyve suyu: 1.25 YTL

Vişne: (konsentra) 50 YKr

Şeftali: (konsentra) 50 YKR

Havuç suyu: 1 YTL

Greyfurt suyu: 1 YTL

YORUMLAR 1
  • Adnan ÇOBAN 16 yıl önce Şikayet Et
    Üretmek adına her şey kolay olsun. Bu ülke toprakları tarih boyu kavgalara sahne olmuş bizse hala misafir sanatçı gibi davranıyoruz. Merak edenler köyüne şehrine bir baksın, adam gibi imar edilmiş bahçe yada adam üretim yapan sair kuruluş azlığı ne denli bu toprakları ciddiye aldığımızı gösteriyor. Nar bir örnek ise bu üründe neden Türkiye lider olmasın. Tüm dünya nar suyu içsin bizde bu ülkenin dağlarını taşlarını nar dikelim üretelim satalım. Ülkenin insanına güvenelim ve yol verelim her şey daha güzel olacak. Her şey bizim ve bu ülke için
    Cevapla