Bir ilk yaşandı! Dengeleri değiştirecek mesajlar

Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin (Türk Konseyi) 6. Devlet Başkanları Zirvesi Kırgızistan’ın Çolpon Ata kentinde gerçekleştirildi. İlklerin yaşandığı zirveye ekonomik işbirliği mesajları damga vurdu.

Bir ilk yaşandı! Dengeleri değiştirecek mesajlar
Bir ilk yaşandı! Dengeleri değiştirecek mesajlar
GİRİŞ 04.09.2018 12:03 GÜNCELLEME 04.09.2018 12:03
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

“Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi” ve “Türk Keneşi” olarak da adlandırılan Türk Konseyi'nin kurulması, 2009'da gündeme geldi. Konseyi'nin kurulmasında Türkiye'nin girişimleri ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ön planda idi. Türk Konseyi'nin kurulmasına ilişkin ilk adım, Nahcivan'da yapılan Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 9. Zirvesi'nde atıldı.

3 Ekim 2009'da Nahcivan`da yapılan Türk Dili Konuşan Devlet Başkanları Zirvesi`nde, Türk Konseyi`nin kurulması teklif edildi. Bu teklif, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın oyları ile kabul edildi. Özbekistan ve Türkmenistan ise, Türk Konseyi'nin kuruluşunda ve faaliyetlerinde yer almadı.

 

 

Nisan ayında Kırgız Cumhurbaşkanı Sooronbaj Jeenbekov'un Ankara ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve ile ilgili “İnşallah Eylül ayında Türk Konseyi Zirvesi'ni Bişkek'te yapmayı arzu ediyoruz. Jeenbekov, ev sahibi olarak gerek bizi gerek Kazakistan'ı, Özbekistan'ı, Azerbaycan'ı ve Türkmenistan'ı davet etmek suretiyle güçlü bir mesaj vermek istiyoruz ki Türk Konseyi'nde dünyaya bu mesajı verelim” şeklinde konuşmuştu.

AVRUPA'DAN BİR ÜLKE TÜRK BİRLİĞİ'NDE

Bu yıl daha da güçlü bir şekilde toplanan zirve ilkleri de beraberinde getirdi. Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan ve Türkiye'nin katıldığı zirveye 17 yıl sonra Özbekistan  "onur konuğu" olarak Macaristan ise "gözlemci ülke" sıfatıyla katıldı. Avrupa'dan Hristiyan bir ülkenin Türk Birliği'nin içinde olması ise zirvenin bu seneki en önemli olayı olarak kayıtlara geçti.

EKONOMİK MESAJLAR ZİRVEYE DAMGA VURDU

Erdoğan'ın çok önemli kararlar alacağız dediği zirvede Kazak Cumhurbaşkanı Nazarbayev de Türk dünyasının bütünleşmesinin ilerletilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Batı ile Doğuyu, Güney ile Kuzeyi birleştiren halklarız. Bu büyük avantaj" dedi. 

ULAŞIM VE ENERJİ PROJELERİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ulaşım ve enerji projelerinin önemini vurgulayarak bu projelerin bölgesel işbirliğini güçlendirmek için yarattığı katma değerlere vurgu yaptı ve "Gelecekte, uluslararası kurumlarda karşılıklı destek konusunda ek adımlar atmamız gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

MİLLİ PARA MESAJI

Milli ve yerel para çağrısını Türk Konseyi'nde de yapan Başkan Erdoğan ise "Uluslararası ticaretin dolara olan bağımlılığı, artık karşımıza bir engel olarak çıkmaya başladı. Biz bu konuda kendi para birimlerimizle ticaret yapılması seçeneği üzerinde yoğunlaşmayı öneriyoruz.” dedi.

YENİ SAYFA AÇILIYOR

Türk Konseyi'nin benzersiz bir biçimde toplandığına dikkat çeken Ceenbekov, şu ifadeleri kullandı: Ortak tarih, kültür ve dil temelinde kurulan Türk Konseyi'nin bugünkü zirvesi Türk dünyasının yüzyıllarca süren dostluğunu yeni bir seviyeye çıkaracak ve yeni bir sayfa açacaktır. Buna inanıyorum.

İPEK YOLU ORTAK TUR PROJESİ

Özbek Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Türk Konseyi'nin toplantılarına ve projelerine katılma konusundaki isteklerine dikkat çekti ve Türk Konseyi Modern İpek Yolu Ortak Tur Projesi'ne değindi. Söz konusu ortak projeye Buhara ve Hiva gibi tarihi şehirleri dâhil etmeye hazır olduklarını söyledi.

Macaristan Başbakanı Orban, Türk Devletleriyle ortak kültürel ve tarihi bağlara atıfta bulunarak Türk Konseyi ile yakın işbirliği içinde çalışmak istediklerini belirtti ve "Biz Türk kökenimizi koruyoruz ve Macarca konuşuyoruz. Bu Türk diliyle bağlantısı olan eşsiz bir dil. Hristiyan dinini aldık, fakat Kıpçak-Türk ilkeleri üzerinde duruyoruz.” dedi.

YORUMLAR 22
  • nurettin demir 5 yıl önce Şikayet Et
    macaristan var kktc niye yok ?
    Cevapla
  • mmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Bunlarla bir denge değişmez. Rus sessiz kalıyor şu an bir höt dese hepsi masanın arkasına kaçar
    Cevapla
  • misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Macaristan Başbakanı Orban, ın kökenlerinin türk olduğunu bilmesi, hıristiyan dinini aldık diye bunu açıktan söylemesi çok önemli. Allah hidayet verir müslümanlığa dönerler inşaallah
    Cevapla
  • alper kapusuz 5 yıl önce Şikayet Et
    velhasil kardesim ozbekistan zaten zirveye katildi asil problem rus yahudilerin kontrolu altinda bulunan turkmenistanda Berdimuhammedov tek adam rejiminde turkmenistani buyuk krize soktu ulke kapali bir kutu olmasindan oturu pek bilinmese de insanlar aclik ve stres ortamindan intiharlara cur'et etmekte turkiyeye gidisler cok zorlastirildi turkiyeden gidisler de bilhassa dolayisiyla turkmen ulkesinde turk dusmanligi politikasi uygulanmakta
    Cevapla
  • TÜRKMENOĞLU 5 yıl önce Şikayet Et
    Aslında özlenen bir tablo inşaallah devam eder
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle