Fırsatçılara gün doğdu! 5 TL zam geldi

Şarbon korkusuyla ithal ete ilgi azalınca karaborsacılar hareketlendi. Sahip oldukları hayvan sayısıyla piyasayı etkileme gücüne sahip firmalar yerli ete son bir hafta içinde 5 lira zam yaptı. Sektörde önümüzdeki günlerde ikinci 5 liralık zam bekleniyor.

Fırsatçılara gün doğdu! 5 TL zam geldi
Fırsatçılara gün doğdu! 5 TL zam geldi
GİRİŞ 03.09.2018 07:22 GÜNCELLEME 03.09.2018 07:22
Bu Habere 212 Yorum Yapılmış

Ucuz et ithal eden devlet, kur farkını sübvanse ediyordu. 3,80- 4 avroluk kg fiyatı 20 liraya denk geliyordu. Kur farkı bu maliyeti 30 liraya kadar çıkardı. Kurdaki yükselişin ardından gelen şarbon haberlerinin ucuz ete darbe vurmasından endişe ediliyor. Sektör temsilcileri “ithal et” üzerindeki denetimin de artmasını istiyor. Karkas olarak ithal edilen ve entegre tesislere gönderilen etler vatandaşa “kıyma ve kuşbaşı” olarak sunuluyor. Etin antrikot gibi değerli kısımlarının akıbeti ise belirsiz.

Et karaborsacıları şarbon tehlikesini ranta dönüştürmek için harekete geçti. İthal ete ilginin azalması gözleri yerli üretime çevirirken, yerli etin fiyatı son bir haftada 5 TL arttı. Fırsatçılar, önümüzdeki haftada 5 TL’lik yeni bir zam için fırsat kolluyor.

 

 

Şarbon nedeniyle başlayan ithal hayvan korkusu, et karaborsacılarını hareketlendirdi. Yerli etteki yüksek talep artışını ranta dönüştürmek isteyen karaborsacılar, fiyat artışı yapmak için harekete geçti. Piyasadaki hayvan varlığı ile fiyat belirleme gücüne sahip firmalar, yerli ete bir hafta içinde 5 TL zam yaptı. Önümüzdeki haftalarda da 5 TL'ye varan fiyatlarda yeni bir artırım planı yapılıyor. Fırsatçılar yüzünden et toptancılarında dana karkas kemikli etin fiyatı 27.5 TL’den 34-35 TL aralığına geldi. Kasaplarda kıymanın fiyatı ise 45-47 TL aralığına yükseldi.

VATANDAŞIN ETİNE İKİNCİ VURGUN

Vatandaşın ucuz et ihtiyacını karşılamak için devletin başlattığı et ithalatı, kur oynaklığıyla oluşan fark nedeniyle bir süredir sübvanse ile yürüyordu. Böylece 3.80-4 avro arasında yapılan ithalat 20 TL'nin altına geliyordu. Şu anda kur farkı ile oluşan maliyet 30 TL'ye kadar çıktı. Kur farkına ilave şarbon hastalığı ile gelen ithal et korkusu ise devletin ucuzlatılmış et organizasyonuna darbe vurma ihtimali taşıyor.

İTHALATIN ANTRİKOTU NEREYE GİDİYOR?

Konunun uzmanları ithal et sürecinde devletin denetimini daha da fazla yapmasının önemine dikkat çekiyor. Karkas olarak ithal edilen ve engetre tesislere gönderilen etler kıymalık ve kuşbaşı olarak vatandaşa sunuluyor. Fakat karkas olarak verdiği etin değerli yerlerinin ne olduğu ile ilgili sürecin denetlenmesinin önemine dikkat çekiliyor.

ÇÖZÜM, YERLİ ÜRETİMİ ARTTIRMAK

Rant vurguncularına karşı yapılacak en iyi çözümün yerli besiciliği arttırmak olacağı da belirtiliyor. Türkiye'deki hayvan varlığı, küçük çiftçilerden büyük sayıda yetiştiricilik yapan endüstriyel çiftliklere geçti. Büyük besicilerin piyasada daha fazla söz sahibi olmaları piyasa fiyatlarının oluşmasında daha etkili olmalarına da zemin hazırladı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 212
  • TOPRAK 5 yıl önce Şikayet Et
    Köyde küçük-büyük baş hayvanı olanı, sayısına bakmaksızın her türlü vergiden muaf tutun. Eti onlardan alın. Hayvancılıkta büyümeyi değil, geniş kesimlere yaymayı teşvik edin. Büyüyen büyüsün. Küçük kalmak isteyen küçük kalsın. Büyümeye zorlarsanız, dertsiz başa dert, helal rızka haram katarsınız. Haramda bereket olmuyor. Türkiye gibi cennet vatanımda etin pahalı olması buna delildir. Hala anlamayacak mısınız?
    Cevapla
  • cenk 5 yıl önce Şikayet Et
    vatandaş bir ay et almasın bakın nasıl hesapları nasıl değişiyor fırsatçıların
    Cevapla
  • EROL 5 yıl önce Şikayet Et
    Bir torba yem yılbaşında 48 lira idi şimdi ise 85 lira yem fiyatlarının yüksek olmasından dolayı üretici şu an ciddi zarar etmekte Zaten ithal et 30 lira ya maliyeti varken yerli et biraz daha yüksek olması doğal . İthalata bağımlı kalmamak için üreticiyi ve tüketiciyi korumak gerekir. Buradan haber yapanlara sesleniyorum lütfen Allahrızası için yem fiyatlarını da haber yapalım 8 ayda yüzde yüze yakın yükseldi. Saygılar.....
    Cevapla
  • Orhangazi 5 yıl önce Şikayet Et
    Asfalt yapacaklarına bedelsiz dana dağıtsınlsr ,yem 80 TL olmuş ,ucuz yem dağıtsınlar köye dönüşü desteklesinler ,köylerden elektrik su parası almasınlar
    Cevapla
  • Liov 5 yıl önce Şikayet Et
    Benzine zammi geldi uleynn
    Cevapla
  • Hasan 5 yıl önce Şikayet Et
    Geçen yaz klima ya gaz bastırdım bakımını yaptırdım 50 istedi 40 bagladım geçen hafta kardeşim için klimacı çagırdım sadece gaza 150 istedi aşagıda olmaz dedi dolar yükselmiş miş tabi öle kaldı klima alıştıra alıştıra yapıyor lar beş şimdi beş haftaya ya dolar düşerse fiyat aynı zam lı tarife kurbanlık koyun olmuşuz bizi kessinler kurtulalım artık
    Cevapla
  • milletin ferdi 5 yıl önce Şikayet Et
    İşçilikle beraber 40 TL’ye yaptırdığın işin malzeme maliyeti 10 TL’yi geçmez. Şimdi sadece gaza 150 TL istiyorsa 15 kat fazla istiyor demektir. Gazın tüm maliyet girdileri dışarı bağlı bile olsa, geçen seneden bu yana şişirilmiş balon fiyatı dâhil Dolar 15 kat mı yani % 1500 mü artmış? Böyle bir bahane olamaz. Trump ABD’sinin Siyonist operasyonuna çanak tutan ve ortak olan bu hainleri şikâyet edin. Şikâyet hattı Alo 175’tir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle