Hükümetten 150 milyar dolarlık hamle

Tarımda 150 milyar dolar hedefi için çalışmalar devam ederken, tarımsal varlıklar ve çiftlik hayvanlarını korumaya almak için 30 milyar liralık sigorta yapıldı. Türkiye kaliteli üretim merkezi haline gelirken finansal tüm imkânlar kullanılacak

Hükümetten 150 milyar dolarlık hamle
Hükümetten 150 milyar dolarlık hamle
GİRİŞ 29.08.2018 07:29 GÜNCELLEME 29.08.2018 07:56
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Hükümet, 2023 yılında 150 milyar dolarlık tarımsal hasılaya ulaşmak için tüm imkânları sunarken, tarımsal varlıklar ve çiftlik hayvanlarını korumaya almak için 30 milyar liralık sigorta yapıldı. Bu kapsamda Türkiye kaliteli üretimle tarım ve hayvancılıkta katma değeri yüksek bir üretim ve pazarlama üssü haline getirilerek, tarımsal altyapı, üretim kapasitesi ve teknolojiye yönelik yatırımlar desteklenecek. Hükümet, 2023 yılında 150 milyar dolarlık tarımsal hasılaya ulaşmak için tüm imkânları sunarken, tarımsal varlıklar ve çiftlik hayvanlarını korumaya almak için 30 milyar liralık sigorta yapıldı. AK Parti ekonomi yönetimince hazırlanan "tarım ve Hayvancılık" başlıklı raporda sektördeki 6 önemli hamleye vurgu yapıldı. Bu kapsamda Türkiye kaliteli üretimle tarım ve hayvancılıkta katma değeri yüksek bir üretim ve pazarlama üssü haline getirilecek. Ekolojik, lojistik, finansal tüm imkânlar kullanılacak. Tarımsal altyapı, üretim kapasitesi ve teknolojiye yönelik yatırımlar desteklenecek. Üretici gelirlerinin yükseltilmesi, kırsal alanların kalkındırılması amacıyla yeni projeler yaşama geçirilecek. Yeni dönemde sigortalı çiftçi sayısı artacak. Yeni projeler ile uygun kredilerle üretimin artmasına destek verilecek.

TARIMSAL DESTEKLER ARTACAK
Tarımsal destekler ve yatırımlarla tarım sektörünün daha güçlü ve dinamik bir yapıya kavuşması sağlanacak. Sektörün uluslar arası rekabet gücü artırılacak.

40 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
Tarımsal ihracatı 40 milyar dolara çıkaracağız. Türkiye'nin kaliteli üretimle tarım ve hayvancılıkta katma değeri yüksek bir üretim-pazarlama üssü olması temel strateji olacak.

VERGİSEL ENGELLER KALKACAK
Küçük çiftçilerin ürettiği ürünleri tüketiciye doğrudan satışında, vergisel düzenlemelerden kaynaklanan engeller kalkacak.

ÇİFTÇİYE ÇİFTE KORUMA
Çiftçilerin hem ekonomik hem de sosyal hayatlarını iyileştirici adımlar sürecek. Yaklaşık 5.5 milyon kişiye istihdam sağlayan tarım sektöründe sigorta destekleri sürecek. Devlet çiftçinin priminin yarısını karşılamaya devam edecek.

İLERİ TEKNOLOJİYE DAYALI ÜRETİM:
Tarımda katma değeri yüksek, ileri teknolojiye dayalı bir üretim modeli esas alınacak. Planlı tarım ve hayvancılık için gerekli yapısal dönüşümler hayata geçirilecek.

ÜRETİCİNİN DE GELİRİ ARTACAK
Sektördeki yapısal sorunlar çözülecek. Üretici gelirleri yükselecek, kırsal alanların kaldırılmasına yönelik projeler kesintisiz sürecek. Vatandaşların sağlıklı ve güvenli gıda maddelerine ulaşması kolaylaşacak.

103 MİLYARLIK HİBE
AK Parti iktidarı döneminde çiftçilere verilen nakit hibe tarımsal destek toplamı 103 milyar liraya ulaştı. Yine aynı dönemde 8.2 milyar liralık mazot destekleme ödemesi yapıldı.

FAİZ DESTEĞİ DEVAM EDİYOR
Çiftçilerin tarımsal üretime yönelik finansman ihtiyacını uygun koşullarda sağlayabilmesi amacıyla faiz desteği sürüyor. Uygulamadan yararlanan çiftçi sayısı 838 bine ulaştı.

30 MİLYARLIK SİGORTA YAPILDI
Tarım Sigortaları Havuzu sistemiyle sektörü tehdit eden riskler teminat altına alındı. Geçen yıl itibariyle yaklaşık 30 milyar liralık tarımsal varlık ve çiftlik hayvanı sigortalandı.

TARIMA DAYALI İHTİSAS BÖLGELERİ
Türkiye genelinde tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri geliştirilecek. Hem mikro düzeyde tarım ve sanayi entegrasyonunu güçlendirecek hem de makro anlamda tarımsal sanayi faaliyetlerinin Türkiye ekonomisi içerisindeki payı arttırılacak.

ÖRNEK ÇİFTLİK YATIRIMLARI
SUDAN'DA 780 bin 500 hektarlık arazi kiralanırken, burada yetişecek kanola, pamuk, yağlı tohum ürünleri, avakado, mango ve ananas gibi ürünlerin Türkiye pazarında daha düşük ücretle temin edilebilmesi amaçlanıyor. Şirket merkezinin örnek çiftlik arazileri Sudan tarafından teslim alınacak ve örnek çiftlik yatırımları başlatılacak, Türk özel sektör firmaları Sudan tarım alanında yatırım yapmaya davet edilecek.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 31
  • Ayhan 5 yıl önce Şikayet Et
    Teşvikle vs olmuyor artık. Devlet belli başlı köylerde kendi tarım ve hayvan çiftliklerini kurmalıdır. Bu köylerde ikamet şartı ile vatandaşlar makul ücretlerle bu çiftliklerde istihdam edilmelidir. insanlar maaş garantili iş istiyor, yağmur dolu riski istemiyor. Kimse toprağa hayvana dokunmak istemiyor, ama maaş garantili olursa olabilir. Hem gıda fiyatları kontrol altına alınır, etin kilosuna da 50 tl vermeyiz. Dışardan canlı hayvan getirir olmuşuz. Çoğu insan kırmızı et yiyemediği için sinirler zarar görmüş vaziyette. Ayrıca nüfusun %92 si şehir ve ilçe merkezlerinde yaşıyor, şehirden köye göç olursa şehirler de daha yaşanır hale gelir.
    Cevapla
  • isa 5 yıl önce Şikayet Et
    köylümüz çiftçimiz tarımdan anlamıyor yüksek kalite ürün yetiştiremiyoruz. profesyonel çiftlikler çoğalmalı. organik tarımla uğraşmamız gerek.
    Cevapla
  • Kahkeli 5 yıl önce Şikayet Et
    Yerli tarim bitsin diye sudandan tarla kiralaniyor halen aklinizi başiniza almayqcakmisiniz !tarimi düşunen varmi !
    Cevapla
  • Misafir Sanatçı 5 yıl önce Şikayet Et
    Devlet ve tarım Bakanlığı Çiftçilerimizi katma değeri yüksek ürünlere yöneltmediği ve hayvancılıkta et ve süt üretim oranlarını artırmadığımız, sütlerimizi katma değeri yüksek süt ürünlerine dönüştürüp dünya piyasalarına sürmediğimiz ve devletin veya bakanlığımızın bu konuda Tubitak, Üniversitelerin ziraat fakültelerini, akademisyenlerini, binlerce ziraat mühendisini, görevlendirmediği müddetçe, dünyada tarım uyğulamaların da başarılı ülkelerin projeleri model alınmadığı sürece asla başarılı olamayız. Devlet, bir dekar sulu tarım ve susuz tarımda alanlarında maksimum kazançlı ürün alınacağı konusunda yönlendirici olmalıdır...
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    halen dolar lafları ne bicim ülkeyiz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle