Bedelli askerlik yerleri ve celp dönemleri açıklandı! E-Devlet sorgulama ekranı

Rekor sayıda başvuru yapılan bedelli askerlik yerleri ve celp dönemleri açıklandı. Başvuru işlemlerini tamamlayan ilk 61 bin 843 kişinin üç celp dönemi ile askere alınacağı açıklanmıştı. Üç celp döneminin ilkinin askerlik yerleri Milli Savunma Bakanlığı tarafından açıklandı. İşte sorgulama ekranı...

Bedelli askerlik yerleri ve celp dönemleri açıklandı! E-Devlet sorgulama ekranı
Bedelli askerlik yerleri ve celp dönemleri açıklandı! E-Devlet sorgulama ekranı
GİRİŞ 28.08.2018 16:53 GÜNCELLEME 28.08.2018 16:53

Bedelli askerliğe başvuru yapan adaylar celp tarihlerini ve yerleri açıklandı. 3 Kasım 2018 tarihine kadar başvuru işlemini gerçekleştirip ödemelerini tamamlayabilecek olan vatandaşlar, celp tarihlerini  E-Devlet üzerinden öğrenebilecek. Bedelli askerlik başvuruları sürerken yaklaşık 12 bin kişi ilk celp döneminde, yani 15 Eylül’de kışlada olacak. İşte bedelli askerlik hakkında merak edilenler...

BEDELLİ ASKERLİK YERLERİ AÇIKLANDI!

Bedelli askerlik kapsamında ilk üç döneme ait temel eğitime alınacak kişilerin birlik bilgileri, yoklama durumları ve sevk evraklarını alabilecekleri tarihler de belirlendi.

Buna göre söz konusu bilgiler doğrultusunda;

- Birinci dönemde (15 Eylül 2018) silah altına alınacaklar için 28 Ağustos 2018,

- İkinci dönemde (6 Ekim 2018) silah altına alınacaklar için 6 Eylül 2018,

- Üçüncü dönemde (27 Ekim 2018) silah altına alınacaklar için 27 Eylül 2018'de e-Devlet'te ilan edilecek.

E-Devlet CELP VE BİRLİK YERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ…

GEREKLİ İŞLEMLERİ YAPMAYANLAR KAPSAM DIŞINA ÇIKARILACAK

Celp dönemleri ilan edilen yükümlülerin yoklamalarını celp dönemleri için belirlenen ve e-Devlet’te kişisel olarak belirtilen yoklama tarihine kadar tamamlaması gerekecek. Gerekli işlemlerini süresi içerisinde tamamlamayan yükümlüler bedelli askerlik kapsamı dışına çıkartılacak.

Milli Savunma Bakanlığınca belirlenen celp dönemleri Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ve ulusal yayın yapan radyo ve televizyon kanalları ile “www.asal.msb.gov.tr” adresinden duyurulacak. Yapılacak duyuru Askerlik Kanunu’nun 25 ve 45’inci maddeleri gereği yükümlülere tebliğ mahiyetinde olacak.

BEDELLİ ASKERLİK E-DEVLET ÜZERİNDEN ÖĞRENİLECEK!

Celp dönemleri ilan edilen yükümlülerin yoklamalarını celp dönemleri için belirlenen ve e-Devlet'te kişisel olarak belirtilen yoklama tarihine kadar tamamlaması gerekecek. Gerekli işlemlerini süresi içerisinde tamamlamayan yükümlüler bedelli askerlik kapsamı dışına çıkartılacak.

Milli Savunma Bakanlığınca belirlenen celp dönemleri Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ve ulusal yayın yapan radyo ve televizyon kanalları ile “www.asal.msb.gov.tr” adresinden duyurulacak. Yapılacak duyuru Askerlik Kanunu'nun 25 ve 45'inci maddeleri gereği yükümlülere tebliğ mahiyetinde olacak.

Milli Savunma Bakanlığınca belirlenen celp dönemleri Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ve ulusal yayın yapan radyo ve televizyon kanalları ile “www.asal.msb.gov.tr” adresinden duyurulacak. Yapılacak duyuru Askerlik Kanunu'nun 25 ve 45'inci maddeleri gereği yükümlülere tebliğ mahiyetinde olacak.

BEDELLİ ASKERLİK HANGİ BİRLİKLERDE EĞİTİM VERİLECEK?

- 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Manisa

- 1'inci Jandarma Eğitim Tabur Komutanlığı-Aydın

- 3'üncü Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Antalya

- 3'üncü Jandarma Eğitim Tabur Komutanlığı-Ezine-Çanakkale

- 5'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Sivas

- 9'uncu Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı-Bilecik

- 10'uncu Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı-Bornova-İzmir

- 15'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Amasya

- 48'inci Piyade Eğitim Alay Komutanlığı – Tokat

- 58'inci Piyade Eğitim Alay Komutanlığı – Burdur

- 59'uncu Topçu Eğitim Tugay Komutanlığı – Erzincan

- 116'ncı Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı-Çanakkale

- Jandarma Muhabere Eğitim Tabur Komutanlığı-Seferihisar-İzmir

BAŞVURU ÜCRETİ HANGİ BANKALARA YATIRILIYOR

Uygulamadan yararlanacaklar bedelli askerlik ücreti olan 15 bin TL’yi Ziraat Bankası, Halkbank ve PTT 'ye yatıracak. Yurtdışında yaşayıp uygulamadan yararlanacakların temel askerlik eğitimi ise internet üzerinden gerçekleştirilecek. Bu uzaktan eğitimde ‘devlet şuuru, vatan sevgisi, tarih, vatandaşlık eğitimi ve TSK’yı tanıma’ içerikleri yer alacak. Uzaktan verilecek bu eğitimde sınav koşulu ise yer almayacak.

BEDELLİ ASKERLİK İÇİN REKOR BAŞVURU YAPILDI

Başvuru süreci 3 Ağustos'ta başlayan ve 3 Kasım 2018’de sona erecek olan bedelli askerlik için iki haftada 340 bin başvuru yapıldı.

Bu rakam, geçmişteki 5 bedelli uygulamasından yararlananların toplam sayısına 3 aylık başvuru süresinin daha ikinci haftasında yaklaşıldığını ortaya koydu.

Geçmişteki 5 bedelli uygulamasından (1987, 1992, 1999, 2011 ve 2014 yılları) toplam 398 bin kişi yararlanmıştı.

EĞİTİMDE NELER YER ALACAK?

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş’un verdiği bilgiye göre, bedelliden yararlanacakların 21 günlük temel askerlik eğitimi silah söküp takma, atış, yürüyüş, yat-kalk eğitimiyle birlikte sporun yanı sıra yakın muharebe ve yangın söndürme eğitimini de kapsayacak. Temel askerlik eğitiminin verileceği birliklere ilişkin planlama çalışması da TSK tarafından yürütülüyor. Muş, “Başvuru sayısı etkili olacak. Sayının yüksek olması halinde bedelliden yararlanacaklar bu eğitime celp dönemlerine göre alınabilir, ayrıca bunun için farklı birlikler de görevlendirilebilir. Bunun çalışması yapılıyor. Geçmiş dönemlerde uygulamadan yararlanacakların yaklaşık yüzde 30’u başvurmuş, bu dönem de bu oranda başvuru olursa, 400 bin civarında bir başvuru bekleniyor” bilgisini verdi.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Yeni sisteme ilişkin kulislerde farklı seçenekler dillendiriliyor. Bu seçenekler arasında, uzun ve kısa dönem askerliğin yerine 9 ay süreli tek tip askerlik sistemi öne çıkıyor. Bu sistemde 3 aylık temel askerlik eğitiminin ardından 6 aylık süreye ilişkin ise isteyenlerin bedelini ödeyerek terhis olabileceği, isteyenlerin ise belirlenecek aylık ücret karşılığında askerlik hizmetine devam edebileceğinden söz ediliyor. Bunun asgari ücret üzerinden belirleneceği bildirilirken, temel askerlik eğitimi sonrasına ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda kamu hizmeti seçeneğinin gündeme getirilebileceği de konuşuluyor. Kulislerde buna ilişkin, “Kamu hizmeti seçeneği, öğretmenlik ve doktorluk gibi ihtiyaç duyulan alanlar için düşünülebilir” değerlendirmesi yapılıyor.