Tetikçi karalama kampanyasına başladı

Ekonomi yönetiminin aldığı kararlarla kur saldırısı bertaraf edilirken, bu kez de tetikçi reytingciler karalama kampanyasına başladı. Fitch, yatırımcıları toplayarak kriz tellallığı yaptı

Tetikçi karalama kampanyasına başladı
Tetikçi karalama kampanyasına başladı
GİRİŞ 27.08.2018 09:23 GÜNCELLEME 27.08.2018 09:23
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Ekonomide tarihinin en büyük başarılarına imza attığı Mayıs 2013'ten bu yana saldırı altında olan Türkiye, dış politikada diz çökmeyince yine tetikçiler devreye sokuldu. Bayram öncesinde Standard & Poor's ve Moody's'in siyasi gerekçelerle gece yarısı yaptığı not indirimi piyasada etkili olmayınca reyting çetesinin diğer elemanı Fitch harekete geçti.

Reyting şirketi, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 6 binden fazla yabancı yatırımcıya güven verdiği zirveden 10 gün sonra sahneye çıkarak, konferans adı altında Türkiye'yi karaladı. Ekonomik tetikçilik yapan Fitch, küresel fon temsilcilerini toplantıya çağırarak karamsar bir tablo çizmeye çalıştı. Hem Başkan Recep Tayyip Erdoğan hem de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Sermaye kontrolü kesinlikle olmayacak" mesajı vermesine rağmen reyting şirketi Türkiye'ye yatırım yapan yabancıların aklını çelmek için "Türkiye sermaye kontrolüne mecbur kalabilir" açıklaması yaptı.

KRİZ TELLALLIĞI YAPTI

ABD'nin eylül ayında başlayacağı faiz artırımlarının bütün dünyaya etkisi olacağı bilinmesine rağmen Fitch'in bu durumdan sadece Türkiye'nin etkileneceğine dair analiz yapması da dikkat çekti. Bayram öncesinde yaşanan kur saldırısı ekonomi yönetiminin proaktif önlemleriyle bertaraf edilirken, reyting şirketi yabancı yatırımcılara kriz tellallığı yaparak, "Türkiye bir kur krizi yaşıyor" mesajı verdi. Çıkış yolu olarak sunduğu seçeneklerle de ağzındaki baklayı çıkardı. Fitch, Merkez Bankası'nın radikal bir faiz artırımı ya da IMF ile anlaşma yoluna gitmesini kurtuluş formülü olarak gündeme getirdi. Hükümet para politikasında 'tam bağımsızlık' vurgusu yaparken, Fitch Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusunda soru işareti olduğuna dair açıklamalar yaparak karalama kampanyasını sürdürdü.

BAŞARIYI İTİRAF ETTİ

Fitch yaptığı sunumda ekonomi yönetiminin başarısını da kendi ağzıyla itiraf etti. Sunumda, Türkiye'nin makro ekonomik denge ve rasyolarda olumlu bir tablo çizdiği belirtilirken, kamu borcunun milli gelire oranının yüzde 30'larda olduğu, kredi alma koşulları sıkılaştığı için cari açığın azaldığı, Merkez Bankası'nın son tedbirlerinin işe yaradığı vurgulandı.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 21
  • mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    bunlara ceza kesip, uluslararası mahkemeye taşımak lazım.
    Cevapla
  • bal... 5 yıl önce Şikayet Et
    ne arkadaş bunlar ya ne iş yapiyo bunlar.
    Cevapla
  • tek gerçek Allah 5 yıl önce Şikayet Et
    bunlarin merkez bankaları ne olacak abd yalancı namussuzlar
    Cevapla
  • suwari 5 yıl önce Şikayet Et
    üyelik için para veriyoruz çıkalım kendi paramızla ekonomimizi nie kötületiyoruz
    Cevapla
  • serkan 5 yıl önce Şikayet Et
    Bildiğim kadarıyla zaten bunlara üye değiliz. Geçen devlet başkanımız açıklama yapmıştı, üye olmadığımız halde biim hakkımızda yorumyapmaya hakları yok diye.
    Cevapla
  • emrecan 5 yıl önce Şikayet Et
    Aynen
    Cevapla
  • Hasan 5 yıl önce Şikayet Et
    Ege ve akdenizde marketler gıda yetiştiremiyor yakıt yerleri kuyruk gelin gözünüzle görün coni itleri ürusunler ne yazar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle