Türkiye'de bir ilk oldu! Şimdi yok satıyor

Mersin'de 5 yıl önce anavatanı Güney Amerika ve Batı Hindistan olan 5 guava fidanı diken ziraat mühendisi, şimdi 10 ton guava üretiyor.

Türkiye'de bir ilk oldu! Şimdi yok satıyor
Türkiye'de bir ilk oldu! Şimdi yok satıyor
GİRİŞ 25.08.2018 15:42 GÜNCELLEME 25.08.2018 15:49
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Anavatanı Güney Amerika ve Batı Hindistan olan guava meyvesinin bu yıl ki hasadına Mersin’in Silifke ilçesinde başlandı. 5 yıl önce 5 fidan diken Ziraat Mühendisi Mustafa Levent, şimdi bin fidanla yılda 10 ton guava üreterek Türkiye’nin ilk guava üreticisi oldu.

Anavatanı Güney Amerika ve Batı Hindistan olan guava meyvesini Silifke’de üretmeye başlayan Ziraat Mühendisi Mustafa Levent, kilogramını 5 liradan sattığı meyvenin kazancından son derece memnun olduğunu söyledi. Levent, guavanın kansere karşı koruyucu özelliği nedeniyle de ilgi gördüğünü belirtti.

 

 

Guava meyvesinin gıda ve kozmetik sanayinde yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Levent, likopen oranı yüksek olan meyvenin kanser türlerine karşı koruyucu olduğu gibi birçok hastalığa da iyi geldiğinin yapılan araştırmalarla kanıtlandığını belirtti. Guavanın taze olarak tüketildiğini, sağlıkaçısından çok yüksek oranda içinde likopen barındırdığını ayrıca reçel, tatlı ve turşu üretiminde de kullanıldığını ifade eden Levent, güzel aroması nedeniyle meyve sularında da sıkça kullanılabildiğini kaydetti.

Yurt dışındaki insanların çok beğenerek bahsettiği ve bildiği meyveyi ülkede tanıtmak için çok çaba harcadığını ifade eden Levent, "Silifke’nin iklimi müsait geldi. Bu yıl kış yumuşak geçtiği için verim yönünden çok büyük artış gösterdi. Yıllar içerisinde uğraşarak bin ağaca kadar çıktım. Bu yıl 10 ton ürün bekliyorum. Yurt içinde tanıtıp satmaya başladım. Daha önce hallerde satamıyordum. Çünkü ithal bir meyve olarak gözüküyordu. Geçen yıl Gümrük Dış Ticaret Müdürlüğüne başvurarak bu ürünü Türkiye’de yetiştirildiğini ispatladım. Türkiye hallerinde şu andan itibaren satışına başladık. Güzel doğal bir meyve lezzeti güzel. Vitamin ve minareller yönünden zengin içeriğe sahip bir meyvedir. Her meyve gibi bu da bazı hastalıklara iyi gelmektedir. İçinde likopen oranı yüksek. İçinde bulunan mineral ve vitaminlerin vücuttaki prebiyotikleri destekliyor. Bu sayede hastalıkları geçirmesi açısından önemli. Kanser hastaları da tercih ediyor. Zayıf düşmüş hastalar da tercih ediyor. Sağlıklarına kavuşmasında yardımcı olan bir ürün. Hoş keskin bir kokusu var. Dünyada en çok bunun meyve suyu tutuluyor.

Bu yıl deneyeceğiz. Antalya Akdeniz Üniversitesi bu meyve için bahçemizde doktora çalışmasına Üniversite Senatosundan izin alarak başladı. 3-4 yıl sürecek bir doktora çalışması yapılacak. Bu yıl melezleme çalışması yapıldı. Ürünün Türkiye şartlarına daha çok adapte ve gelişmesi için bizlere yardımcı oluyorlar. Çiçek döneminden hasadına kadar ilgileniyorlar" diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 7
  • Usta 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ın vermiş olduğu her nimetin mutlaka bir faydası vardır. Adam uzağı yakın etmiş. tebrik etmek gerekir.
    Cevapla
  • ahmedi 5 yıl önce Şikayet Et
    kanserin ilaci bulundu herkes diksin))
    Cevapla
  • vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    1000 ağaçtan bir ton çok düşük bir verimdir. Ceviz fıstık badem çok daha karlı.
    Cevapla
  • Hakan Taşer 5 yıl önce Şikayet Et
    Limon memleketinde guava üret sonra da pazarlama takdiğiyle kansere iyi geliyor de. Gitsen baksan meyvenin anavatanı kanserden kırılıyordur. Asıl kanserin düşmanı limondur limon.
    Cevapla
  • mehmet. türker 5 yıl önce Şikayet Et
    agzına saglık
    Cevapla
  • Zekeriya cinar 5 yıl önce Şikayet Et
    Arkada s limonun faydalarını biliyor ama guavaninn faydalarını bilmediği için gelişigüzel yorum yapıyor. Guavaninn yemek borusu yaralarına ve prostata iyi geldiği tecrübelerimle sabittir.
    Cevapla
  • HaRdGaMe 5 yıl önce Şikayet Et
    Adam basarmis, Türkiyede üretilmeyeni üretmis. Hakli olarak gurur duyuyor ve birazda reklam yapiyor. Kiskanacagina sende basar sende yap.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle