Türkiye ve Rusya kurtuldu, sıra Çin’de mi?

Rusya`nın ardından Türkiye de ABD devlet tahvillerinden kurtuluyor. Ankara bu menkul kıymetleri yaklaşık olarak dört milyar dolara sattı. Şimdi tüm dikkatler Çin`e odaklanmış durumda.

Türkiye ve Rusya kurtuldu, sıra Çin’de mi?
Türkiye ve Rusya kurtuldu, sıra Çin’de mi?
GİRİŞ 23.08.2018 11:04 GÜNCELLEME 23.08.2018 11:04
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Beyaz Saray'ın uyguladığı ekonomik savaştan ortaya çıkan zarar yüzlerce milyar doları buluyor. Ancak, Pekin'in elinde güçlü bir silah var; 1.2 trilyon dolarlık ABD devlet tahvilleri. Eğer Çin bu devlet tahvillerini satmaya başlarsa, Beyaz Saray bütçeyi dengelemek için borç para bulamayacak. Neden ABD'ye borç vermek isteyen ülke sayısı gittikçe azalıyor ve ABD borçlarına yapılan yatırımları Çin kısmen azaltırsa ne olacak?
 
RUSYA ÖRNEK OLDU
 
Sputnik'te yer alan habere göre nisan ayındaki yaptırımlar ve tehditler sonrası Rusya'nın uluslararası anlaşmalar sisteminden koparılması ve Rusya'nın ulusal borçlarında yapılan işlemlere getirilen kısıtlamalar, Merkez Bankası'nın kararlı adımlar atmasına yol açtı. Nisan-Mayıs döneminde Rusya, ABD Hazine portföyünün yüzde 85'ini sattı: Merkez Bankası, yılın başındaki miktarın 100 milyar doları aşmasına rağmen, Hazine yatırımlarını 15 milyar dolara düşürdü. Moskova ile Washington arasındaki ilişkiler kötüye gitmeye devam ediyor. Eylül ayında ABD'den yeni ekonomik yaptırımlar bekleniyor ve bu da Rusya para biriminde bir başka istikrarsızlık vaat ediyor.
 
TÜRKİYE TAHVİL PÖRTFÖYÜNÜ AZALTIYOR
 
Aynı şekilde Ankara da ABD hazine tahvillerindeki yatırımları sistematik olarak azaltıyor. Mayıs ayında, Türkiye'nin 32.6 milyar dolarlık bir paketi vardı, Haziran ayında bu rakam 28.8 milyara indi. Ve bu politika neredeyse bir yıldır devam ediyor. Kasım 2017'de Ankara'nın 61.2 milyar dolarlık tahvili vardı.
 
ABD DEVLET TAHVİLLERİNDEN ÇEKİLEN ÜLKE SAYISI ARTIYOR
 
Böylece, Rusya ve Türkiye, ABD borç tahvillerinden çekildi. Başka ülkeler de aynı yolu izledi. Bu genel eğilim, yılın ilk yarısında zaten belirmeye başlamıştı. Nisan ayında, ABD Hazine tahvillerinin yabancı alacaklılar portföylerindeki hacmi 6.17 trilyon dolara düştü.
 
Meksika, Hindistan ve Tayvan da ABD hazine tahvillerinden kurtulan diğer ülkeler oldu. ABD'nin en büyük ikinci borç veren ülkesi Japonya, ABD hazine tahvillerindeki yatırımlarını 17 milyar dolar azalttı.
 
Ve nihayet, Çin. ABD'den alacaklılar arasındaki lider ülke (1,18 trilyon dolar) elindeki ABD tahvilleri portföyünü 4,4 milyar dolar azalttı.
 
DİKKATLER ÇİN'İN ÜZERİNDE
 
Gözlemciler, Pekin'in menkul kıymetleri azaltmaya devam edeceği tahmininde bulunuyor. Ama bu tamamen farklı bir durumun ortaya çıkmasına neden olacak.
 
Yabancılara ait ABD devlet borcunun yaklaşık yüzde 20'si Pekin'in elinde. Pekin'in yapacağı herhangi bir hamle ABD mali sistemi ve dolar için büyük tehlike arz ediyor.
 
Pekin ve Washington arasındaki ticaret savaşı hız kazanıyor. 23 Ağustos'ta uygulamaya geçecek olan karşılıklı yaptırımlar, iki ülke arasındaki ilişkileri zorlaştıracak ve tüm dünya ticareti için önemli kayıplara yol açacak. Böyle bir durumda, Çin'in ana silahını kullanması ihtimali artıyor.
 
Son birkaç yılda ABD tahvilleri, Pekin'e milyarlarca dolarlık kazanç sağladı. 2016 yılının sonları ile 2017 yılının başında, Çin yuan'ın güçlendirilmesi için ABD'nin kamu borcundaki yatırımlarını azalttı, ancak o zaman sattığı tüm tahvilleri geri aldı.
 
Eğer Pekin ABD borç senetlerinin bir kısmını satarsa, bu kağıtların değeri düşecek ve kazanç hızlı bir şekilde yükselecek. Bu da, ekonomik büyümeyi baltalayacak ve hem şirketler hem de sıradan tüketiciler için ABD borçlanma maliyetini otomatik olarak arttırmak zorunda kalacak. Menkul kıymetler, ABD hükümeti için artık giderek daha pahalı bir hale gelecektir.

YORUMLAR 36
  • Gurbetci 5 yıl önce Şikayet Et
    Isin icinde para varmi yahudi ordaddir cinde sermaye sahipleride yahudi bence cok birsey cikmaz olacaksa cine olur zarari
    Cevapla
  • Gurbetci 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu daha buz daginin tepesi erimeye basliyinca su dibe kadar eritir zaten karsiligi 10 cent olan 100 dolar batar
    Cevapla
  • Mevo 5 yıl önce Şikayet Et
    Amerikanın en fazla 50-60 yıl ömrü kaldı.
    Cevapla
  • Murat bey 5 yıl önce Şikayet Et
    Pek sanmıyorum Üretimi devasa olan Teklonojisi ve savunması devasa olan. Milyarderlerin En fazla bulunduğu Dünyada Söz Sahibi Olan bir ülke ABD evet kabul etmesekte. kolay kolay Çökmezler. Abd Ancak 3 Dünya savaşı ile biter diğer türlü bulur bir yolunu tekrar çıkar işin içinden
    Cevapla
  • eyt li 5 yıl önce Şikayet Et
    Titanik batıyor
    Cevapla
  • Gurbetçi Viyana 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu nasıl bir trump'ki kendi ayağına ayağına sıkıyor, veya şöyle diyelim: abd'i asıl idare eden güç amerikayı defterden sildi yakında tümüyle fişini çekecek. Arkadaşlar, bu konuya yıllar önce okumuştum, ozamanlar bugünki olanları 'inanılmaz!" kılıyordu ama gerçekten her şey tek tek oluyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle