‘Alternatif yerli ürün’ taraması

Amerika’nın Türkiye’ye dönük ekonomik savaşı sonrası gündeme gelen yerli ürün halesi için çalışma başlatıldı.

‘Alternatif yerli ürün’ taraması
‘Alternatif yerli ürün’ taraması
GİRİŞ 22.08.2018 09:33 GÜNCELLEME 22.08.2018 09:33

Öncelikli olarak ithal ürünlerin yerine kullanılabilecek alternatif yerli ürün olup olmadığına yönelik bir tarama yapılacak. Bu tarama sonucunda ortaya çıkacak verilere göre öncelikle, özellikle kamunun, ithal yerine ‘yerli’ ürün kullanımına geçmesinin sağlanması hedeflenecek. Böylelikle yerli ürünlerin satışının da artışı sağlanarak iç piyasada ve üretim sektöründe canlanmanın önü açılacak. Yerlileşme konusunda atılacak ikinci adım ise yerli üretim alanlarının genişletilmesine yönelik projelerin hayata geçirilmesi olacak.

ELEKTRONİK ÜRÜN

Türkiye’nin ithalatında en büyük payı alan ürünlerin başında elektronik ürünler geliyor. Türkiye, elektronik ürünlerin yüzde 80 dolayında ithalat payına sahip. Elektrikli sanayi ürünlerinin de yüzde 43’ü ithalatla karşılanıyor. Elektronik ürün ithalatında en büyük payı da 2017 rakamlarına göre 2.8 milyar dolar ile cep telefonları alıyor. Türkiye, son 10 yılda, ithal ettiği toplam 140 milyon adedi aşan cep telefonlarına yaklaşık 24 milyar dolar ödemiş durumda. 

Türkiye’nin ihracatında da önemli yer tutan ithal ürünler konusu daha önce de Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelmiş ve ihraç ürünlerinin yüzde 67’sini oluşturan ithal ara ürünlerinin Türkiye’de üretilmesi için proje başlatılmıştı.  Türkiye tarafından ithal edilen 2 bin 600 kalem ithal ara ürün konusunda tarama yapılmış ve kimyasallar ve ilaç, yarı iletkenler, elektronik ürünler, makine-teçhizat, gıda ve motorlu taşıtlar sektörleri, öncelikli desteklenmesi gereken sektörler olarak öne çıkmıştı.  Büyüme üzerinde belirleyici rol oynayan imalat sanayi ürünleri, Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 94’ünü oluşturuyor. Türkiyenin ihracatı daha çok ‘orta ve düşük teknolojik ürünler’den oluşuyor. Binlerce ithal sanayi ürününün yerlileştirilmesiyle Türkiye’deki mevcut 144 milyar dolarlık imalat sanayinin üretim kabiliyetinin birkaç kat artırılması hedefleniyor. Böylelikle bugüne kadar daha çok ‘düşük teknolojik ürünler’den oluşan Türkiye’nin ihracatının, yüksek teknolojili ürünlerle yer değiştirmesi sağlanmış olacak.

KAYNAK: STAR