Dolara karşı güç birliği

ABD’nin doları küresel tehdit unsuru olarak kullanması, yerel para birimleriyle ticaret için swap anlaşmalarını artırdı. Çin’in öncülük ettiği bu uygulamaya Türkiye de ağırlık vermeye başladı

Dolara karşı güç birliği
Dolara karşı güç birliği
GİRİŞ 21.08.2018 06:33 GÜNCELLEME 21.08.2018 06:35
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

ABD'nin 2 yıl önce seçilen başkanı Donald Trump'ın doları küresel bir şantaj aracı haline getirmesi ve başta Çin olmak üzere bazı ülkelerle başlattığı ticaret savaşı, dolara alternatif arayışlarını hızlandırdı. Birçok ülke dolara bağımlılığı azaltmak için yerel para birimleri ile ticaret konusunda önemli adımlar atmayı hızlandırdı. Merkez bankalarının karşılıklı olarak imzaladıkları para takası (swap) anlaşmaları ve aynı amaca yönelik oluşturulan ödeme sistemleri ile, doların küresel hakimiyetinin önümüzdeki dönemde azalmasına kesin gözüyle bakılıyor. Son iki aydır dolar kuru üzerinden ekonomisi kuşatılmaya çalışılan Türkiye, yerel para birimi ile ticarette önemli anlaşmalara imza atıyor. Hâlen yüzde 6.4 olan TL'nin dış ticaretteki payını 2023'te yüzde 15'e çıkarmayı hedefleyen Türkiye, Çin ve İran'ın ardından son olarak Katar'la para takası anlaşması imzaladı.

DOLAR KULLANIMI AZALACAK

Doların son 60 yılda küresel finans sisteminde güç kazanmasında ABD Merkez Bankası'nın dolar swap imkânının önemli rol oynadığına değinen Prof. Dr. Kerem Alkin, "Çin, Rusya, Türkiye, Brezilya, Venezuela, Hindistan ve İran'ın ikili swap anlaşmalarını ve kendi aralarında daha yoğun işlem hacmine ağırlık verme kararlılığını dikkatle izlemekteyiz. ABD, dolar kullanımını azaltacak bu operasyonlardan rahatsız" dedi. İlk modern para swapı 1982 yılında Dünya Bankası ve IBM arasında gerçekleştirildi. Para takasını en çok kullanan Çin'in ise 17 ülkeyle swap anlaşması bulunuyor.

 

 

YORUMLAR 23
  • TALEP 5 yıl önce Şikayet Et
    Rusyadan ithal edilen kalorifer kömürünü de milli para ile ithal edinde halk faydalansın. Yoksa bir ton kömür 2000 tl ye yaklaştı. Ne olacak bu garibanın hali.
    Cevapla
  • ottoman 5 yıl önce Şikayet Et
    dolar bozdurmakla olmaz avmkirlari alışveriş yerel parayla oldugu surece duzelie
    Cevapla
  • Arif 5 yıl önce Şikayet Et
    Doların karşılıksız basıldığı ve Çin'in elindeki dolar rezervini boşalttığı takdirde; doların tepetaklak olacağı söyleniyor, doğru mu?
    Cevapla
  • Nevzat 5 yıl önce Şikayet Et
    Bal gibi ABD yi bitirir. Elinde 800 milyar doların üzerinde dolar rezervi olduğu söyleniyor . Belki çok daha fazladır. Ancak bu doları piyasaya sürerse kendinin de batacağından korkuyor, zira dolardan Çin de nemalanıyor. Bence doların büyük koruyucularından birisi de Çin.
    Cevapla
  • osman 5 yıl önce Şikayet Et
    isterse ons altın alır elindeki dolar rezervlerini bitirir ama abdyi bitirmez bu
    Cevapla
  • Selim 5 yıl önce Şikayet Et
    Zaten amerika fazla bastıgı dolarların zararını görüyor abdye güven olmaz yeni bir para üretip abd nin bu parayı kullanmasına zorlanabilir yada kendi kıtasında kendi parasını kullansın o zaman geri cekilirler ancak
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    sigarada dahi parayı dışarı yolluyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle