Bakan Albayrak yatırımcılarla ilk mesaj!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, 6 binin üzerinde yabancı yatırımcıya seslendiği dev zirve sona erdi. Albayrak konuşmasında, "IMF'e başvurma planımız yok." dedi.

GİRİŞ 16.08.2018 16:55 GÜNCELLEME 16.08.2018 17:32
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak telekonferans yöntemiyle 6 civarında yakın yabancı yatırımcıyla görüştü. Bakan Albayrak, Citi, Deutsche Bank, HSBC ve DOME koordinasyonunda düzenlenen zirvede Türkiye'deki ekonomik gelişmeler ve yeni ekonomi yaklaşımını yabancı yatırımcılara anlattı. Telekonferansa, ABD, Avrupa ve Ortadoğu'daki yatırımcılar başta olmak üzere tüm dünyadan katılım gerçekleşti. Konferansta Bakan Albayrak, yatırımcılara şu an piyasadaki düzensizliklerle uğraştıklarını ancak Türk bankacılık sisteminin güçlü olduğunu ve bankaların açık döviz pozisyonu olmadığını belirtti. Bakan Albayrak, "Sermaye kontrolleri ajandamızda değil ve olmayacak. IMF ile işbirliği planımız yok" ifadelerini kullandı.

 

Bakan Albayrak'ın konuşmasından satır başları:

TÜM BANKALARA GÖREV VERİLDİ

Türk Bankacılık sistemi sağlıklı ve güçlü. Şu an piyasa düzensizliği ile uğraşıyoruz. Bankacılık sisteminin açık döviz pozisyonu yok. Şirketler kısa vadeli yükümlülükleri karşılayabiliyor. TCMB mali politika ile paralel adımlar atacak. İddialı tasarruf programı için tüm bankalara görev verildi. Vergi yapılandırmalarından önemli gelir bekliyoruz. Enflasyonu düşürmek en önemli önceliğimiz.Yapısal reformlar önceliklerimiz arasında.

PİYASA DIŞI TEDBİRLER GÜNDEMİMİZDE YOK

İstihdam piyasasında esnekliğin sağlanması da bir öncelik. Yatırım toplumunda destek görüyoruz, Türk ekonomisine güven devam edecek. Olumsuz şartlar yaşıyoruz, ancak üstesinden geleceğiz. Ortaya koyacağımız çerçeve serbest piyasa kuralları içinde olacak. Türkiye hiçbir zaman piyasa dışı tedbirler uygulamadı, gündemimizde yok. Sermaye kontrolleri hiçbir zaman gündemimizde olmayacak. Güveni artırmak için her adımı atacağız. Türkiye hiçbir kriz zamanında serbest piyasa uygulamalarından ayrılmadı.

YABANCI YATIRIMCIYA ODAKLANDIK

Ermaye kontrolleri için herhangi bir planımız olmadığını vurgulamak istiyorum. Doğrudan yabancı yatırımı çekmeye odaklandık. Mali disiplinde hedefe harcamaları sıkılaştırarak ulaşacağız. Mali patikadan ayrılmayacağız. Mali disiplin ekonominin ana çıpalarından biri. Hükümet belirli harcama kısıntıları yapacak. Gelir tarafında pozitif performans gözlemliyoruz. Enflasyon ile mücadele için para politikası yeterli değil. Para politikası ile mali politika arasında koordine edilmiş dengeli yaklaşıma ihtiyaç var. Yeni bakanlığın ve para politikasının koordinasyonu çok önemli.

IMF İLE İŞBİRLİĞİ PLANIMIZ YOK

Sermaye kontrolleri ajandamızda değil ve olmayacak. IMF ile işbirliği planımız yok. Yatırımcılarla açık ve şeffaf diyalog geliştireceğiz. Sürdürülebilir büyüme için ekonomi yeniden dengelenmeli. Ekonomide ılımlı bir büyüme oranı bekliyoruz.

HALKBANK İLE İLGİLİ CEZA BEKLEMİYORUZ

Halkbank ile ilgili ceza beklemiyoruz. ABD Hazine Bakanı Mnuchin ile iyi iletişim içerisindeyiz. Eğer kamu bankalarının yardıma ihtiyacı olur ise hükümet arkalarında durur. Bankalardan son dönemde büyük bir mevduat çıkışı yaşanmadı. FX borçlanmasını kısacak önlemleri zaten almıştık.

EK FONLAMA KAYNAKLARI AÇIKLANACAK

Önümüzdeki iki hafta içinde ek fonlama kaynakları açıklayacağız. Yeni makro ihtiyati tedbirler, sıkı makro ve mali politikalar ile daha sürdürülebilir büyümeyi başaracağız.

ÜLKELERE ABD ÇAĞRISI

Katar anlaşmasının farklı bileşenleri var. Doğrudan yatırımlar da var. Katar yatırım paketi swap kanallarını da içeriyor, doğrudan yatırımları da içeriyor. Birçok farklı ülke ABD yaptırımları ile karşılaşıyor, koordinasyon içinde olmamız gerekli.

Dün Bakan Albayrak'ın da bulunduğu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani arasında toplantıdan 15 milyar dolarlık doğrudan yatırım çıkmıştı.

YORUMLAR 16
  • Köylü 5 yıl önce Şikayet Et
    Devlet ofisleri açsın fabrikalar büğdayı arpayı ucuz alıyor yazıktır günahtır
    Cevapla
  • saydemir 5 yıl önce Şikayet Et
    Sn.bakanımızı çok azimli kararlı görüyorum başarılarının devamını diliyorum.
    Cevapla
  • Derin vatan 5 yıl önce Şikayet Et
    Ooncelikli yapilmasi gereken yabanci bankalardaki tum hesaplarimizi cekmeliyiz yapilan tum sozlesmeler iptal edilmeli. Ulkemize israil mallarinida almamaliyiz. Hersey yerli olmali uretimimiz artmali. Dis borcumuz nekadarsa hepsini kapatalim.milli bir sevferberlikle herkes bi maasini versin kapatalim kafamiz rahat olsun borcumuz olmadimi cok rahat oluruz. Kamudaki tum araclar mecburi disi kullanilmamali.gereksiz burolar mudurlukler kapatilmali. Iside ehline vermeli mudurlukse torpil disinda ehline verilmeli.
    Cevapla
  • Düşün 5 yıl önce Şikayet Et
    Ağzına sağlık
    Cevapla
  • serhat sarikaya 5 yıl önce Şikayet Et
    IMF ciler timsah gibi hazir bekliyorlar ama cok beklersiniz
    Cevapla
  • selami 5 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim yardımcınız olsun...Dualarımız REİS ve ekibinin arkasında....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle