MÜSİAD Avrupa’dan spekülatif atak açıklaması

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Avrupa Direktörü Burhan Sağlam, yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin Türkiye’ye karşı yaptırım ve vergi artırımı kararının kendi ekonomisine zarar vereceğini vurguladı.

MÜSİAD Avrupa’dan spekülatif atak açıklaması
MÜSİAD Avrupa’dan spekülatif atak açıklaması
GİRİŞ 14.08.2018 12:54 GÜNCELLEME 14.08.2018 13:54

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Avrupa Direktörü Burhan Sağlam, Türkiye ekonomisine yönelik spekülatif ataklara tepki göstererek, "ABD yönetiminin izlediği siyasi ahlaktan uzak politikalar stratejik, askeri ve ekonomik müttefik anlayışına kesinlikle uymamaktadır ve dünya ticaretine kısa ve orta vadede ciddi zararlar verecektir." ifadelerini kullandı.

Küresel  ekonomik gelişmeleri kaygıyla takip ettiklerini ifade eden  Sağlam,  ABD’nin tüm dünyaya karşı yürüttüğü ticari savaş sadece AB, Japonya ve  Çin gibi büyük ekonomileri değil, aynı zamanda on yıllardır ekonomi ve finans  sistemlerini stabilize etmeye gayret gösteren kalkınmakta olan ülkeleri de  olumsuz etkilemektedir.”değerlendirmesinde bulundu.

 

 

ABD'nin sergilediği tutumun uluslararası hukuk ve devletlerarası  ilişkilerle bağdaşmadığını ifade eden Sağlam, "ABD yönetiminin izlediği siyasi  ahlaktan uzak politikalar stratejik, askeri ve ekonomik müttefik anlayışına  kesinlikle uymamaktadır ve dünya ticaretine kısa ve orta vadede ciddi zararlar  verecektir. Yaptırım ve ceza vergisi uygulanması, ABD’nin kendi ekonomisini  koruma altına almasından ziyade kendilerini de olumsuz etkileyecektir.”  değerlendirmesinde bulundu.

ABD’nin son saldırısı Türk lirasına

Sağlam, ABD tarafından izlenilen söz konusu politikada yapılan son  saldırının da Türk lirasına karşı olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

“Ekonomi ve finansıyla Batı sistemine entegre olmuş müttefik bir  ülkenin para birimine yapılan bu saldırı elbette ABD’nin de çıkarına  olmayacaktır. AB devletlerinin ve Türkiye’nin güçlü finansal bağları, Türk  lirasının yaşadığı suni değer kaybı sebebiyle yeni bir sınava tabi tutulmuştur.  Birçok Avrupa Bankası Türk şirketlerine verdiği ve toplamda 300 milyar doları  yakın kredi nedeniyle Türkiye’nin istikrarlı bir ekonomiye sahip olmasını ümit  etmektedir.

MÜSİAD Avrupa olarak bu ticaret savaşının tüm taraflarını aklıselime  ve diplomatik saygıya davet ediyoruz. Duygusal ve yapıcı olmayan her karar bu  krizin derinleşmesine ve uzun zamandır süregelen ilişkilerin zedelenmesine sebep  olacaktır. Ümit ediyoruz ki, ABD yönetimini agresif dış ve ekonomi politikasından  vazgeçer ve bu bağlamda taraf olan ülkeler açık olan her konu için en kısa  zamanda uzlaşı sağlar.”