Türkiye'den 3 trilyon dolar için ikinci hamle

Türkiye yer altı kaynakları potansiyelinin tespit edilerek ekonomiye kazandırılması için ikinci sondaj gemisine yönelik hazırlıklara başladı.

Türkiye'den 3 trilyon dolar için ikinci hamle
Türkiye'den 3 trilyon dolar için ikinci hamle
GİRİŞ 08.08.2018 09:45 GÜNCELLEME 08.08.2018 09:47
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Türkiye, Doğu Akdeniz’deki 3 trilyon dolarlık enerji mücadelesinde elini güçlendirmeye devam ediyor. Fatih sondaj gemisinden sonra ikinci sondaj gemisi içinde hazırlıklar başladı. Hidrokarbon yataklarının aranması kapsamında Akdeniz’e inecek ikinci sondaj gemisi, Türkiye’nin Kıbrıs merkezli Doğu Akdeniz politikasındaki kararlığa destek olacak.

Akdeniz’de bir derin ve sığ deniz sondajı başlatarak bu bölgedeki haklarını koruma kararlılığı gösteren Türkiye, birkaç ay içinde ikinci sondaj gemisi için de sözleşme imzalayacak.

 

AKDENİZ'DE YENİ HAMLELER OLACAK

Yapılan tespitlere göre; Doğu Akdeniz’de toplam değeri 3 trilyon doları bulan doğalgaz yatağı bulunuyor. Kıbrıs merkezli Doğu Akdeniz politikasından taviz vermeyeceğini açıklayan Türkiye, önümüzdeki dönem yeni hamleler ile sahadaki pozisyonunu daha da güçlendirecek.

RUMLARI RAHATSIZ ETMİŞTİ

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Norveç'ten aldığı Türkiye'nin ilk aktif doğalgaz ve petrol arama sondaj gemisi ile dünyada sondaj gemisi bulunan 10 ülkeden biri olan Türkiye, geçtiğimiz aylarda 'Fatih' ismini koyduğu sondaj gemisini savaş gemileri eşliğinde Doğu Akdeniz’e indirerek aramaya faaliyetlerine başlamış, bu gelişme ise Rumları korkutarak büyük bir ‘rahatsızlık’ oluşturmuştu.

Türkiye Rum kesiminin doğalgaz sondaj çalışmalarını bölgede gerçekleştirdiği peş peşe askeri tatbikatlarla engellemeye devam ediyor.

3 TRİLYON DOLARLIK REZERV

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi tahminlerine göre Kıbrıs, Lübnan, Suriye ve İsrail arasında kalan bölge olan Levant Havzasında 3,45 trilyon metreküp doğalgaz ve 1,7 milyar varil petrol bulunuyor.

Yine Nil Delta Havzasında yaklaşık 1,8 milyar varil petrol, 6,3 trilyon metreküp doğalgaz ve 6 milyar varil sıvı doğalgaz yatağı olduğu tahmin ediliyor. Kıbrıs Adası çevresinde olduğu düşünülen 8 milyar varil petrol yatağının dışında Heredot olarak adlandırılan Girit’in güney ve güneydoğusundaki alanda ise toplam 3.5 trilyon metreküplük doğalgaz bulunduğu tahmin ediliyor.

İKİNCİ SONDAJ GEMİSİ GELİYOR

Denizlerdeki hidrokarbon arama faaliyetleri için alınacak olan ikinci sondaj gemisinin yaklaşık 300 metre uzunluğunda ve 55 bin grostonluk olması beklenirken, yaklaşık 40 bin fit sondaj derinliğine sahip olacağı ifade ediliyor. İkinci sondaj gemisine yönelik imzaların ise birkaç ay için atılması bekleniyor.

YENİ DÖNEM ENERJİ POLİTİKALARI

Türkiye önümüzdeki dönemde gerçekleştirdiği proaktif enerji hamleleriyle stratejik öneme sahip bütün imkanları değerlendirmeye devam ediyor.

Ülke içindeki maden sahalarında işlenecek şekilde tesis kurulması kaydıyla kıymetli maden sahalarının ihale edilmesi içinde hazırlıklara devam ediyor.

Üretim yapılmayan kömür sahalarının özel sektör tarafından tekrar işletilmesinin sağlanması için çalışmalara başlayan Türkiye, elektrik enerjisi alanındaki ilk milli “Yüksek Gerilim Yüksek Güç Test Laboratuvarı”nın kurulması için de adım atıyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 25
  • Mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    İngilizler öyle bir sınır çizmiş ki, petrolün bittiği yerde sınır başlıyor. Petrol rezervleri yeni keşfedilmedi. Abdülhamit zamanında çıkarılmıştı. O yüzden bizim tarafta petrol yok.
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    İlk gemiye ne oldu bilen varmı bulmuşmu bişiler
    Cevapla
  • trakyalı 5 yıl önce Şikayet Et
    türkiyede madencilik bitti orman izinleri ateş pahası bari petrol doğalgaz bulalım
    Cevapla
  • Turan 5 yıl önce Şikayet Et
    Arama yapanların peşine devlet o işten anlayan birçok adam takmadıktan sonra bulunmaz,, ayrıca yanlış yerlerde aramakla da olmaz,, Bir de 5 bin metre şart
    Cevapla
  • Litresi 5,74 Tl 5 yıl önce Şikayet Et
    Eurovizyona petrol şarkısıyla katılan bir ülkeden kendi gemilerimizle sondaj yapan ülke haline geldik.Ama bize yedirtmezler bilip öyle adımlar atalım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle