Modüler üs bölgeleri ile hudutlara tam koruma

ASELSAN tarafından geliştirilen modüler üs bölgeleri, terörle mücadelede kritik öneme sahip sınırın sıfır noktası ve üslere inşa ediliyor. Buradan sensörler, kameralar, radarlarla 7/24 gözetim yapılıyor

GİRİŞ 07.08.2018 05:53 GÜNCELLEME 07.08.2018 09:50
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Terörle mücadelede önemli yer tutan, modüler geçici üs bölgeleri, üç bölgede daha kurulacak. Balistik koruma duvarlar, 360 dereceye sahip kamera, sensör ve radarlarla üs bölgelerinde adeta kuş uçurtulmuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan, “100 Günlük İcraat Programı”nda savunma sanayii alanında önemli projeler yer aldı. Bu projelerden biri, modüler geçici üs bölgelerinin yaygınlaştırılmasını hedefliyor. Buna göre, 26 terörle mücadele harekât bölgesinde yer alan modüler geçici üs bölgeleri, üç bölgede daha kurulacak. Bu sayede, üs bölgelerinde doğal şartların el verdiği ölçülerde barınma alanları oluşturularak, verilen mücadele artık daha korunaklı ve güvenlikli hale getirilecek.

 

KORUMA KALKANI

ASELSAN tarafından geliştirilen modüler üs bölgeleri, terörle mücadelede kritik öneme sahip sınırın sıfır noktası ve üslere inşa ediliyor. Üslerin çevresi balistik koruma duvarlarıyla çevrilirken; olası roket ile ağır silah saldırılarında üssü koruma kalkanı oluşturuyor. Saldırıyı ilk etapta yüksekliği 4 metreyi bulan çelik bariyer karşılıyor. Ardından da her türlü roketli saldırıyı önleyecek olan özel beton sistemi, aynı sistemle ikinci beton bariyer, son olarak da zırhlı konteyner karşılıyor. Üste bulunan yapılar, havadan gelecek havan saldırılarına karşı da özel zırhlı çatılar ile korunuyor.

SENSÖRLÜ ÖNLEM

Modüler üs bölgeleri, gece ve gündüz görüşe sahip radarlar, termal kameralar, yerin altında ve üstündeki harekatları algılayan sensörlerle donatılıyor. Terörist sızmalarını üssün çevresinde bulunan sensörlü teller engelliyor. Tellerin üzerinde bulunan sensörler, herhangi bir müdahalede, harekât merkezine alarm veriyor.

Sadece yerin üstü değil altı da gözetim altında tutuluyor. Toprağın altındaki sismik algılayıcılar, sızma girişimlerinde sürtünme ve adımları tespit edip, uyarı gönderiyor.

360 derecelik radar ve kameralar, 24 saat boyunca üssün çevresini kontrol ediyor. Üs çevresinde tespit edilen hareketler ve tehditler, komuta merkezine bildiriliyor. Üste bulunan ve yine ASELSAN tarafından üretilen, SARP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi’yle, gelen alarmlar çerçevesinde olası tehditler, ateş altına alınarak imha ediliyor. Modüler üs bölgeleri, Mehmetçik için her türlü konforu da içinde barındırıyor. Yemekhane, çamaşırhane, berber, revir, yatakhane ve askerin kullandığı kantin dahil zırhlı olarak donatılmış durumda.

EK SİPARİŞ

Bu arada ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasındaki, “Modüler Geçici Üs Bölgesi Projesi”yle ilgili sözleşmede değişikliğe gidildi. Geçen hafta başında ASELSAN’a 247,5 milyon TL ve 33,7 milyon dolarlık ilave güvenlik sistemi siparişi verildi. Teslimatların 2020 sonuna kadar tamamlanacağı bildirildi.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 9
  • mercan 5 yıl önce Şikayet Et
    Modüler üs bölgeleri tasarımı ilk resimdeki gibiyse kuledeki silahlardan en az 3 adet bulunması lazım yada herbiri için ateş desteği sağlayacak daha küçük mm de makinalı tüfekler olması lazım. Roket ile askere kafa kaldırmazlar ve alttan sızarlar. Yani büyük silahları uzaktan görüntü ile oylalarlarken yakın sızmalara karşı ekstra silahlar gerekir. Aselsan göğsümüzü kabartmaya devam ediyor. Çalışanların ellerine sağlık. Son bir öneri aselsanda bu tarz tasarım yapan mühendislerin bölgede bir kaç hafta bulunması, arazi şartlarını ve operasyondaki askerlerin ne yaşadıklarını birebir tecrübe etmeleri bence yeni ihtiyaç ve tasarımlar için ufuklarını açacağını düşünüyorum.
    Cevapla
  • İSLAM MATEMATİK 5 yıl önce Şikayet Et
    Ayak sesini duyuyormusunuz bu gelen !!TÜRKİYE!! Yeter'ki bu milletin evlatlarının önünü açın..
    Cevapla
  • YiğidoDoç 5 yıl önce Şikayet Et
    Nereden nereye? Çok şükür bu gün TSK sinek gibi terörist avlıyor.. İnşallah sonları geldi! İlker Başbuğ döneminde, Hantepe, Dağlıca vs. baskınlarıyla onlarca erimizi şehit edenleri İHA görüntülerinden izleyip yüreğimizi yakıyorlardı ki o günkü Gen. Kurmay, "bu görüntüleri kim sızdırdı?" diye soruşturma açıyordu, biz niye yardıma gitmedik diye değilde???
    Cevapla
  • modüler+ mobil 5 yıl önce Şikayet Et
    modüler+ mobil hale getirilmeli.
    Cevapla
  • ali 5 yıl önce Şikayet Et
    çag atladınız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle