A101 kurban fiyatları ne kadar! 2018 büyükbaş-küçükbaş kurbanlık fiyatları...

Kurban Bayramına sayılı günler kala, kurban pazarları da hareketlenmeye başladı. Kurbanlık fiyatları kurban pazarlarına göre değişirken, 81 ilde 6850 şubesi olan A101 marketler zincirinde büyükbaş ve küçükbaş kurban fiyatları belli oldu. Peki A101’de kurbanlık fiyatları ne kadar?

A101 kurban fiyatları ne kadar! 2018 büyükbaş-küçükbaş kurbanlık fiyatları...
A101 kurban fiyatları ne kadar! 2018 büyükbaş-küçükbaş kurbanlık fiyatları...
GİRİŞ 17.08.2018 09:17 GÜNCELLEME 17.08.2018 09:17
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Müslüman alemi için Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Ülke genelinde kurban pazarları kurulmaya başladı ve kurbanlık fiyatları henüz netlik kazanmadı. 81 ilde 6850 şubesi olan A101 marketler zinciri 20818 kurbanlık fiyatlarını belirledi. A101 marketler zinciri kurbanlık satışlarında kredi kartlarına taksit imkanı da sunmaktadır. Peki A101’de büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatları ne kadar? Kilosuna ve hissesine göre fiyatlar belli oldu. İşte detaylar...

A101 KURBANLIK SATIŞINDA TAKSİT İMKANI VAR!

A101 kurbanlık satışlarında peşin fiyatına 4 taksit imkanı sunmaktadır. Veteriner hekim kontrollü ve helal kesim sertifikalı Büyükbaş (Dana) kurbanlık satışlarında 7 hisseye kadar katılım sunan A101 kataloğuna göre, kemiksiz 18-20 kilogram arası gelen hayvanlarda hisse başı fiyatlarını 995 lira olarak belirledi. Küçükbaşlarda (Karaman Koç) ise, kemikli 14-16 kilo arası kurbanlık fiyatları 1045 lira. Ayrıca Yapı kredi Wordcard ile yapacağınız kurbanlık alımında +50 TL puan hediye etiketi var. Ayrıca  Bonus - Maximum ve World Kart sahiplerine 110,55 TL x 9 taksit ile kurbanlık sunulmuş.

KURBANLIK HAYVANLARDA ARANAN ÖZELLİKLER NELERDİR?

Koyun ile keçi ya birer yaşını doldurmalı veya koyunlar yedi sekiz aylık olduğu halde birer yaşında imiş gibi gösterişli bulunmalıdır. Deve, en az beş yaşını, sığır da en az iki yaşını bitirmiş bulunmalıdır.

İki gözü veya bir gözü kör, dişlerinin çoğu düşmüş veya kulakları kesilmiş, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırılmış, kulağının veya kuyruğunun yarıdan fazlası veya memelerinin başları kopmuş, kulakları veya kuyruğu yaratılışında bulunmayan bir hayvan kurban olamaz.

Kurbanlık hayvanın şaşı, topal, uyuz ve deli olmasında, doğuştan boynuzlu veya boynuzsuz veya boynuzunun azı kırık bulunmasında, kulaklarının delinmiş veya enine yarılmış olmasında, kulaklarının uçlarından kesilip sarkık bir halde bulunmasında, dişlerinin azı düşmüş olmasında, cinsel organı bulunmamasında, burulmuş olarak bulunmasında bir sakınca yoktur; bu hayvanlar kurban edilebilirler.

Kurbanın semiz olması daha faziletlidir. Kemikleri içinde iliği kalmamış derecede zayıf veya aksak ayağını yere basıp kesileceği yere kadar topal veya aşikâr bir halde hasta bulunan bir hayvan da kurban olamaz.

NİYET EDİLMESİ LAZIM

Hayvanı keserken: ((Bismillahi Allahu Ekber)) “Allâh’ın adıyla (bu kurbanı kesiyorum). Allâh en büyüktür” demek müstehabtır. Bakkâlî (Rahimehullâh): ((Bismillahi Vallahu Ekber)) demek müstehabtır demiştir.

Bir kimse besmele çeker fakat kurbanı kesmeye niyet etmezse, helal olmaz. Kesilen hayvanın etinden yemenin helal oluşu ancak üzerine besmele çekildiği zamandır. Şayet hayvanı keserken başka bir işe başlamak için besmele çekerse, helal olmaz.

HİÇBİR ORTAĞI YOKTUR!

“Allâh’ın ismiyle (bu kurbanı kesiyorum). Allah’ım falanın kurbanını kabul et” derse mekruh olur. Böyle demekle başkası besmeleye ortak edilmiş olmaz. Bu nedenle haram değil, mekruhtur.

Şayet bu sözü hayvanı kesmek için yatırmadan veya besmele çekmeden önce yahut hayvanı kestikten sonra söylerse mekruh olmaz. Çünkü Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) kurbanını kesmek istediği zaman şöyle derdi: “Bu, Sendendir ve Senin içindir. Namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm, âlemlerin Rabbi içindir. Onun hiçbir ortağı yoktur. Bununla emrolundum. Ben Müslümanların ilkiyim. Allâh’ın ismiyle (bu kurbanı kesiyorum). Allâh en büyüktür.” (Şeyhzâde, Mecme‛u’l-enhur, 4/155)

KURBAN ETİ NASIL DAĞITILMALIDIR

1- Eti tartarak, eşit olarak paylaşmak gerekir. Yağ, sakatat ve yenilen her şey paylaşılır. Tartmadan bölüşüp helâlleşmek caiz olmaz, faiz olur. 7 kişiden dördüne etle birlikte birer bacak, beşinciye etle birlikte derisi, altıncıya etle birlikte başı verilirse, tartmadan paylaşmak caiz olur. Yedinciye bir şey koymak gerekmez. Yahut 7 kişi, kurbanlık ineği birine teslim edip, (Kesmeye, kestirmeye, etini dilediğin gibi sarf etmeye, seni umumi vekil ettik) deseler, umumi vekil, bölüştürmeden etin tamamını herhangi birine verebilir veya tartmadan ortaklar arasında göz kararıyla paylaştırabilir.

2- Kurbanın etini eşit olarak tarttıktan sonra, paylaşmak için kur’a çekmek iyidir. Bir malı, ortaklar arasında taksim etmek için, kur’a çekmek caiz ve sünnettir.

3- Kurban eti tartılmadan paylaşılıp, biri diğerine, mendil, defter, kalem gibi bir şey verse, paylaşma sahih olur.

4- Taksim etmeden etin bir kısmını pişirip, ortakların müşterek yemeleri caizdir.

5- Mutfakları bir olan baba oğlun, karı kocanın ortak olarak kestikleri kurbanı, tartıp paylaşmaları gerekir. Yahut 1. maddedeki gibi, biri umumi vekil olursa, tartmaya gerek kalmaz.

6- Müslüman bir kimsenin kesip, gayrimüslimin yüzdüğü kurbanın etini yemek caizdir.

7- Kurbanın ve her hayvanın şu yedi yeri yenmez: Akan kanı, zekeri, husyeleri [koç yumurtası denilen yerleri], bezleri [guddeleri], safra kesesi, dişi hayvanın önü ve idrar kesesi [mesanesi].

8- Ölü mü, diri mi olduğu bilinmeyen hayvan, kesilince kan çıkar ve hareket ederse, eti yenir.

9- Kurban etini, kesen de yiyebilir. Fakir zengin herkese de verebilir. Etin üçte birini evine, üçte birini komşulara, gerisini fakirlere vermek müstehabdır. Hepsini fakirlere de verebilir.

10- Kurban etini, evinde 3 günden fazla bırakabilir. Kurban sahibi zengin değilse, çoluk çocuğunun et ihtiyacını karşılamak için hepsini evinde bırakabilir.

11- Hayvan kesildikten sonra eti telef olsa [mesela yansa, köpekler yese], tekrar kesmek gerekmez. Kan akıtmakla vacib yerine gelmiştir.

12- Kurbanın hiçbir yeri satılmaz. Bir kısmı satılırsa, satılan kadarının bedelini sadaka olarak vermek gerekir, ama kurbanın etiyle yenecek bir şey alınsa, o miktarı sadaka vermek gerekmez.

13- Kurban derisi namaz kılan fakire verilir. Ne yapıldığı bilinmeyen yerlere vermemelidir. Evde de kullanılabilir. Parayla satılmaz. Derisi, eti satılırsa, parası fakirlere sadaka olarak verilir. Yahut devamlı kullanılacak bir şey karşılığı da satılabilir.

14- Ortaklardan biri kurban kesmeden ölse, hissesi mirasçılarına verilir.

15- Karnı yarılıp, yavrusu çıkarıldıktan sonra, o yara sebebiyle ölürken kesilen koyun yenmez.

16- Canlı hayvanın her parçası haramdır. Kesildikten sonra, kendine zarar vermeyen kimsenin pişirmeden yemesi caizdir. [Mesela çiğ köfte, sucuk ve pastırma yemekte mahzur yoktur.]

17- Makam sahibine saygı için kesilen hayvan leş olur. Sırf ona saygı için hayvan kesmek caiz değildir. (Eğer falanca zat gelirse, Allah için bir hayvan keseceğim) derse, o zat gelince kesilir. O hayvan adak olduğu için, etinden kesen ve zenginler yiyemez; fakirlere verir. Yolcuya, misafire veya bir makam sahibine, saygı için değil, yedirmek için hayvan kesmek caizdir.

YORUMLAR 1
  • cumpas 5 yıl önce Şikayet Et
    pekiiii. bu A101’den nasıl kurbanlık alınacak? kurbanlık hayvanı kim ne zaman sahiplenecek? böyle bir şart var. sahiplenilmeyen ve ayrıca vekalet verilmeyen hayvan nasıl kurban olur. sistem saçma.. A101 vb. sadece et satmış olunur. kurbanlık hayvanın bir diğer şartı o ilgili günde kesilmesi. buda yok.
    Cevapla