Avrupa Komisyonu'ndan TANAP’a 5 milyon euro hibe

TANAP kapsamındaki çeşitli faaliyetler için 2014'ten bu yana AB programlarından sağlanan hibelerin toplamı 15 milyon euroyu aştı.

Avrupa Komisyonu'ndan TANAP’a 5 milyon euro hibe
Avrupa Komisyonu'ndan TANAP’a 5 milyon euro hibe
GİRİŞ 31.07.2018 11:55 GÜNCELLEME 31.07.2018 11:56
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattına (TANAP), Avrupa Komisyonunun enerji projelerini destekleyen CEF Energy programından 5 milyon avro hibe sağlandığı bildirildi. 

Şirketten yapılan açıklamada, TANAP'ın Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak Güney Gaz Koridoru’nun en önemli halkasını oluşturduğu belirtildi.

 

 

Avrupa Birliği ülkelerinin, CEF Energy programı kapsamında Avrupa'daki enerji alt yapı projelerine destek sağlamayı kabul ettiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Avrupa Birliği ülkeleri, alt yapı projelerine toplamda 48,4 milyon avro yatırım yapma kararı aldı. TANAP da programın ilk teklif çağrısı kapsamında finansal destek için seçilen iki doğalgaz projesinden biri oldu. Kararın uygulamaya girmesinin ardından Avrupa Komisyonu TANAP’a 'Katodik Koruma Tasarımı Uygulamasının Mühendislik ve Modifikasyon Çalışmalarının Takibi ve Doğrulama İşler'i için 5 milyon avro finansal destek verdi. Bu hibeyle birlikte TANAP kapsamındaki çeşitli faaliyetler için 2014'ten bu yana AB programlarından sağlanan hibelerin toplam tutarı 15 milyon avroyu aşmış bulunuyor."

Toplam uzunluğu bin 850 kilometre olan TANAP, Türkiye-Gürcistan sınırında Ardahan'dan başlayarak 20 il ve 67 ilçeden geçiyor.

Yıllık toplam kapasitesi 16 milyar metreküp olan proje ile 10 milyar metreküp doğalgaz Avrupa'ya, 6 milyar metreküp ise Türkiye'ye taşınacak.

Projenin Eskişehir'e kalan olan ve Türkiye'ye gaz sağlayacak ilk kısmı tamamlandı ve ticari gaz akışı haziranda başladı.

Yatırım bedeli 8 milyar dolar olan TANAP'ta Güney Gaz Koridoru'nun yüzde 51, BOTAŞ'ın yüzde 30, BP'nin yüzde 12 ve SOCAR Türkiye'nin yüzde 7'lik hissesi bulunuyor.

YORUMLAR 4
  • Burhan 5 yıl önce Şikayet Et
    8 milyar dolarlık projeye 5 milyon ne ya, vermese de olurmuş.
    Cevapla
  • berk 5 yıl önce Şikayet Et
    aman avrupa gazsız kalmasın
    Cevapla
  • mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    5 milyon mu bende 5 milyar zannettim. Avrupa enerji güvenliği için yaptığımız bekçiliğe değmez.
    Cevapla
  • siz 5 yıl önce Şikayet Et
    siz ilk önce 3 milyar euro yu verin
    Cevapla