Kayıp bagaj davasında emsal karar

İstanbul’dan Estonya’nın başkenti Tallinn’e giden yolcunun valizini kaybeden havayolu şirketi haksız bulundu. Tüketici mahkemesi kayıp valiz için şirketin ödeme yapmasına hükmetti. Kesin kararla birlikte, belirlenen tutar yolcuya icra kanalı ile ödendi.

Kayıp bagaj davasında emsal karar
Kayıp bagaj davasında emsal karar
GİRİŞ 30.07.2018 11:09 GÜNCELLEME 30.07.2018 11:10

Bilişim uzmanı Affan Emre Edgü geçen yıl 7 Mayıs günü İstanbul’dan Tallinn’e uçtu. Uçaktan inen Edgü valizini almak için sıraya girdi. Ancak saatler geçse de Edgü valizini alamadı. Havayolu şirketi personeli ile temasa geçen Edgü valizini bulamadı.

1500 TL TEKLİF ETTİLER

 

 

İstanbul dönüşü tekrar şirket ile temasa geçen Edgü valizde bulunan eşyaların değerinin 980 TL olduğunu belirtti. Şirket, Edgü’ye 1500 lira ödemeyi teklif etti. Ancak Edgü şirketin teklifini kabul etmeyerek yargı yoluna gitti.

5 BİN LİRALIK ALACAK DAVASI

Davalı şirket aleyhine Bakırköy Tüketici
Mahkemesi’nde 5 bin liralık alacak davası açıldı. Davalı şirket adına yapılan savunmada ise, davanın reddine kararı verilmesi talep edildi.

ŞİRKET HAKSIZ BULUNDU

Hürriyet'in haberine göre; Mahkeme tarafları dinledikten sonra kararını verdi. Mahkemenin ‘kesin’ olarak verdiği karara göre şirketin, Edgü’ye 1500 lira ödemesine hükmedildi. Dava masrafları da şirketin üstüne bırakıldı. Kararla birlikte karara konu olan tutar tahsil edildi.

KARAR EMSAL NİTELİKTE

Karara ilişkin değerlendirmede bulunan Affan Emre Edgü’nün avukatı Av. Mehmet Emin Şentürk “Havayolu şirketinin yolcu ve bagaj taşıma genel şartları ile uluslararası hava taşıma sözleşmelerine aykırı ayıplı hizmet sağlandığı gerekçesi ile Bakırköy Tüketici Mahkemelerine tazminat davası açtık.

Davamız ile haklılığımız kabul görmüş ve bu konuda emsal oluşturabilecek bir karar ile taşıyıcı tarafından verilen taşıma hizmetinin Tüketicinin Korunması Kanununa göre ayıplı olduğu ve davacının, kanunun 14’üncü maddesine göre tazminat talebimizin kabulüne karar verildi. Hukuken, kayıp bagaj ve hasarlı bagaj sonucu, yolcuların hava yolu şirketlerinden maddi ve manevi tazminat talep etmek hakları bulunuyor” dedi.