Yine stokçular devrede! Fiyatı yüzde 76 zamlandı

Susamın kilogram fiyatının geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 76,4 artarak 12 liraya çıkmasının, susamlı simit üretimini durma noktasına getirdiği ileri sürüldü. Fiyat artışlarının arkasında ise yurt dışından getirilen susamı piyasaya sürmeyen stokçuların olduğu ifade edildi.

Yine stokçular devrede! Fiyatı yüzde 76 zamlandı
Yine stokçular devrede! Fiyatı yüzde 76 zamlandı
GİRİŞ 25.07.2018 12:20 GÜNCELLEME 25.07.2018 13:25
Bu Habere 89 Yorum Yapılmış

Geçen yıl temmuzda 6,8 lira olan susamın kilogram fiyatı, bu yılın aynı ayında 12 liraya yükseldi ve artış oranı yüzde 76,4 oldu.

Ankara Pideciler Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Yalçın, susam fiyatlarının geçen yıla göre arttığına dikkati çekerek, "Susamda dolardaki artıştan daha yüksek bir artış var. Susam şu an 9 lira civarında olsa bizim için normaldi ama bu fiyatlar üreticiyi yoruyor." değerlendirmesinde bulundu.

 

 

RANTÇILAR İŞ BAŞINDA

Susamı yurt dışından getirenlerin, ürünü piyasaya vermediğini ileri süren Yalçın, susamdan rant sağlamak isteyenlerin olduğunu ifade etti.

Yalçın, piyasaya susam sürülmemesinin fiyatları etkilediğini iddia ederek, "Susamda stokçuluk yapanların önüne geçilmesi lazım. Gelen malları piyasaya sürmüyorlar. 'Buraya da mal gelmiyor.' diyorlar. Susamda yapılan stokçuluk üreticileri mağdur etti." ifadelerini kullandı.

DURMA NOKTASINA GETİRDİ

Simit üreten esnafın maliyetlerinin arttığına işaret eden Yalçın, şunları kaydetti:

"Şu an 100 gram simit 1,25 liradan satılıyor. Biz simide zam yapma taraftarı değiliz. Bu arada maya ve una da zam geldi. Esnafımız mağdur oluyor, bunun en büyük sebebi de susam. Bu şekilde devam ederse üreticiler Ankara simidi üretmemeyi düşünüyor. Susam kullanılmayan mamuller üretilmeye başlanacak. Yani susamın olmadığı ürünlere ağırlık vereceğiz. Susamın fiyatının bu kadar artması susamlı ürünlerin üretimini neredeyse durma noktasına getirdi."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 89
  • FM.. 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu stokculara çözüm bulunmadığı sürece ne üretici para kazanabilir ne tüketici uygun fiyata tüketebilir
    Cevapla
  • ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    sayın Bakanım sayın Cumhur Başkanım bu nasıl iş ya bahane ya stokçuluk ezilen millet buna bir çare bulun
    Cevapla
  • orhan 5 yıl önce Şikayet Et
    kim bu stokcular açıklansında bilelim
    Cevapla
  • Nono 5 yıl önce Şikayet Et
    Simit yemeyin.zaten sagliga zararli. Iki yumurta kirin uzerinede pekmez dokun.
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    iNŞALLAH devletimiz BU FIRSATÇILARA göz açtırmaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle