Emeklilerin geleceği için kayıt dışı engellenmeli!

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün: - "Dünyada sosyal güvenlik kurumlarının gelir gider dengesini sağlayabilmesinde ideal oran, sistemde 1 emekliye karşı 4 çalışanın bulunmasıdır. Maalesef Türkiye'de 1 emekliye düşen sigortalı çalışan sayısı 1,63 dosya düzeyinde" olduğunu belirtti.

Emeklilerin geleceği için kayıt dışı engellenmeli!
Emeklilerin geleceği için kayıt dışı engellenmeli!
GİRİŞ 23.07.2018 12:01 GÜNCELLEME 23.07.2018 12:02
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de emeklilik, malullük, ölüm aylığı ile dul ve yetim maaşı alanların sayısının her geçen yıl arttığını belirterek, mevcut emekli sayısının aralarında Bulgaristan, Danimarka ve Norveç'in de olduğu birçok Avrupa ülkesinin nüfusundan fazla olduğunu söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) bu yılın nisan verilerine göre, Türkiye'de 12 milyon 324 bin 186 kişinin devletten emeklilik, malullük, ölüm aylığı ile dul ve yetim maaşı aldığına aktaran Ergün, buna karşın SGK'ye prim ödeyen çalışan sayısının 22 milyon 407 bin 415 kişi olduğuna dikkati çekti.

 

 

Mevcut çalışan ve emekli sayılarının SGK'nin aktüeryal dengesindeki olumsuz tabloyu gözler önüne serdiğini ifade eden Ergün, "Dünyada sosyal güvenlik kurumlarının gelir gider dengesini sağlayabilmesinde ideal oran, sistemde 1 emekliye karşı 4 çalışanın bulunmasıdır. Maalesef Türkiye'de 1 emekliye düşen sigortalı çalışan sayısı 1,63 dosya düzeyinde." dedi.

"Torunlarımızın bedel ödememesi için tedbirler alınmalı"

Ergün, sağlıklı işleyen bir sosyal güvenlik sistemi için Türkiye'de sigortalı çalışan sayının yükseltilmesi gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ülke olarak istihdamı artıramaz ve kayıt dışı istihdamı düşüremezsek gelecekte çalışanların ödediği sigorta primleri, emeklilerin aylıklarını karşılayamaz. SGK'nin mevcut aktüeryal dengesi bizi endişelendiriyor. Sadece yetkililerimiz değil, bütün toplumumuz, yaklaşan bu tehlikeyi ciddiye almalı ve yarın çocuklarımızın ya da torunlarımızın bedel ödememesi için gereken tedbirler ivedilikle alınmalıdır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 9
  • ahmet kadı 5 yıl önce Şikayet Et
    yolsuzluklar bitmeden bu ülkede hiç birşey düzelmez....hayal kurmayın...
    Cevapla
  • eyt li 5 yıl önce Şikayet Et
    ozaman devlete prim ödemenin ne anlamı var 65 tl yatır saglıktan yararlan 65 yaşına kim öle kim kala
    Cevapla
  • Osmanmert 5 yıl önce Şikayet Et
    Özellikle uzun yıllar emekli maaşı alıp 60 ından sonra kendinden 20-30 yıl gençlerle evlenenlerin maaşı ölümünden sonra kesilmeli.
    Cevapla
  • adige TR60 5 yıl önce Şikayet Et
    özel sektör sağolsun küçük yerlerde sigortasız eleman çalıştıriyor devlet konturol yapsın o müfettişler ne işe yarıyor? oturduğu yerden para kazanıyor demekki...
    Cevapla
  • duman 5 yıl önce Şikayet Et
    Bir emekli üç tane maaş alırsa ileride ne olur bilemiyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle